用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母是否有NET英文老師?
go

聖母是否有NET英文老師? [複製鏈接]

My duagther will go to K1 in 09-Sep, I am thinking if apply OLK? Anyone can let me know how many Eng lesson and Putonghua lesson per week? And please share your valuable opinion about this kindergarten? Thank you in advance.
   0    0    0    0

我囡囡今年K1佢都有同我講有英文堂,是外籍老師教的,普通話好似冇喎

潁蕎媽媽, 多謝妳的回覆。
甘妳知唔知道, 一星期有幾多堂同幾長時間呢?是否可以提供多d對聖母幼稚園嘅意見。妳點解幫囡囡選擇聖母呢?

我尋日都去攞咗表格, 表格編號係 : 113x
我响度唸, 究竟係之前有113x個人攞咗表, 定係有13x個人攞咗....... 係唔係好多人想入呢...... 好驚呀!!!

我估佢一星期都有一堂,時間上就唔知啦,你拿左表格未呀!

我選擇這間學校是因為佢比較傳統,不過就真係好傳統,如果你要好有愛心又好NICE就要想想啦!佢啲老師都唔係成日笑,如果你的小朋友係好內向就會擔心啲,佢地係要小朋友獨立,返學頭一星期已經自己行入課室,佢一定唔係活動教學,佢地上午有四班,下午有四班,一班大約三十人,你地唔洗太擔心唔收你地小朋友,大可放心啦!(

多謝妳的意見, 今早已經拿了申請表, 在8號2pm面試, 剛好與根x園撞到正, 所以15/16唔知點算好, 可否給些意見。
小女性格閞朗、好動、不是文靜個種, 是大B(06年3月出生), 妳們覺得以她的性格是否以上2間幼稚園都不適合她呢?

Kiu 312,

如果你去出面既forum問,大家既答案一定係根x園,因為佢係好多人既dream school, 其實選學校真係好睇家長想要咩,你是否想佢好早就寫字,好早就在學業上有一定既成績才上小學,或者係想上有名既私小?

去年根x園同聖母都收左我個女, 我和我先生都考慮左一段時間,最後都選了聖母。

而家開學已兩個月,我囡好enjoy school life, 學既野,在佢呢個年紀係ok, 起碼佢回家後會自動做功課,雖然暫時只係填下顏色,在我而言,我是在職媽媽,見到她這樣已好開心,我沒有後悔放棄根x園。

要工作了,下次再談。

pyma

我囡囡都讀咗2個月到, 我發覺佢既自理能力好過以前.  

我都取左申請表星期六上午8:45見,好緊張呀, 請問會考小朋友什麼呀? 同聖母難唔難考呀?

pyma,

我贊成妳嘅講法, 就係知道我們做家長嘅決定好影響小朋友日後的成長, 所以才會這樣緊慎,今時今日嘅社會真係做人家長甚艱難!

我今朝羅左form編號已經去到12xx, 唔知道係咪已經有一千二佰多人羅左表呢。如果唔係天主教教徒嘅話, 機會會唔會細d呢?

原帖由 mingming0925 於 08-11-5 16:38 發表
我都取左申請表星期六上午8:45見,好緊張呀, 請問會考小朋友什麼呀? 同聖母難唔難考呀?

你張form幾多號呀? 我星期六10:30-12:00. 睇番之前d post, 佢地話都係問小朋友一d認知既問題, 問下家長平時帶佢去邊度玩, 之後6-7個小朋友一齊同老師跳下舞唱下歌.....

我又想問下, 老師問小朋友果陣係唔係面對面?

當日只可以一位家長陪小朋友, 唔知阿囡會唔會表現得無咁好呢......

如果照穎蕎媽咁講, 即上下午班加埋收240人.....希望收啦, 聖母係我既首選......

原帖由 Kiu312 於 08-11-5 19:36 發表
pyma,

我贊成妳嘅講法, 就係知道我們做家長嘅決定好影響小朋友日後的成長, 所以才會這樣緊慎,今時今日嘅社會真係做人家長甚艱難!

我今朝羅左form編號已經去到12xx, 唔知道係咪已經有一千二佰多人羅左表呢。如果唔 ...

你安排星期六幾點in呀??

我估如果係天主教徒會加分........

原帖由 晞晞豬 於 08-11-5 22:05 發表

你張form幾多號呀? 我星期六10:30-12:00. 睇番之前d post, 佢地話都係問小朋友一d認知既問題, 問下家長平時帶佢去邊度玩, 之後6-7個小朋友一齊同老師跳下舞唱下歌.....

我又想問下, 老師問小朋友果陣係唔係面對面 ...

我張 form 係 103x (確實號碼唔記得),我估係第一批,我當日係早上大約 9:00 到,我前面大約 20-30人所以我係第三十幾個申請者,而第二日已去到 2xxx可能已去到二佰幾個申請者。

我想問係唔係大部份人都係天主教徙,因為我唔係教徒又無兄弟姐妹曾經讀過,我好想比囡囡係聖母讀,唔知幾會大唔大呢!

原帖由 晞晞豬 於 08-11-5 22:05 發表

我又想問下, 老師問小朋友果陣係唔係面對面 ...

請問各位媽媽有無同小朋友見過其他幼稚園呀?  我之前幾左兩間不過收下午班我放棄左。

原帖由 mingming0925 於 08-11-6 10:31 發表

請問各位媽媽有無同小朋友見過其他幼稚園呀?  我之前幾左兩間不過收下午班我放棄左。

我有見, 藍田靈糧堂收咗am, 都係未俾deposit, 心大心細唔知俾唔俾好.

之前仲有見啟思 & 迦南 (啟思已收到reject), 迦南等緊 (我估都係唔得多), 睇之前d post, 好多媽咪都話full, 我又唔想佢讀pm class.

仲有嚟緊會見鑽石山靈糧堂.

總供5間, 你呢??

原帖由 mingming0925 於 08-11-6 10:17 發表

我張 form 係 103x (確實號碼唔記得),我估係第一批,我當日係早上大約 9:00 到,我前面大約 20-30人所以我係第三十幾個申請者,而第二日已去到 2xxx可能已去到二佰幾個申請者。

我想問係唔係大部份人都係天主教徙,因為我 ...

200幾個申請者.....如果佢真係收240人, 咁都ok喎. 不過可能會落咗去pm class

原帖由 晞晞豬 於 08-11-6 12:41 發表

我有見, 藍田靈糧堂收咗am, 都係未俾deposit, 心大心細唔知俾唔俾好.

之前仲有見啟思 & 迦南 (啟思已收到reject), 迦南等緊 (我估都係唔得多), 睇之前d post, 好多媽咪都話full, 我又唔想佢讀pm class.

仲有嚟緊 ...

我都係啟思 & 迦南 不過只係收下午班, 我報左鑽石山靈糧堂11月21號見,我都唔知請唔請到假。我諗過如果聖母唔收上午班, 我就讀囡囡現在讀N班個間,唔再報其他啦!你個小朋友現在有無讀N班呀?

原帖由 pyma 於 08-11-5 14:05 發表
Kiu 312,

如果你去出面既forum問,大家既答案一定係根x園,因為佢係好多人既dream school, 其實選學校真係好睇家長想要咩,你是否想佢好早就寫字,好早就在學業上有一定既成績才上小學,或者係想上有名既私小?

去年根x園同聖 ...

想問你囡囡係咪大B呢???????????

原帖由 mingming0925 於 08-11-6 15:06 發表

我都係啟思 & 迦南 不過只係收下午班, 我報左鑽石山靈糧堂11月21號見,我都唔知請唔請到假。我諗過如果聖母唔收上午班, 我就讀囡囡現在讀N班個間,唔再報其他啦!你個小朋友現在有無讀N班呀? ...

鑽石山靈糧我22號見, 見2日好似好多人咁喎..... 我小朋友無讀n班呀, 所以比較煩~

我老公係天主教徒, 佢之前都係接受鮑思高神父既教育, 阿囡好細個時我地已經睇中咗依家學校, 雖然係嚴d, 不過可以令到小朋友自律d, 又有小學 & 中學. 成績係重要, 不過佢地都會培養品德, 這個都好重要....

你住邊頭呀? 小朋友讀邊間n呀??
‹ 上一主題|下一主題