用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家知唔知私校都會咁 ?
go

大家知唔知私校都會咁 ? [複製鏈接]

聽聞私校登記左, 就將個名呈上教署, 咁會唔會影響小一派位結果, 大家知唔知, 請分享下, 謝謝!!
   0    0    0    0

我們經驗: 九龍塘宣小取錄後,如決定入讀需要在1月交留位費,但是小朋友仍然可以參加大抽獎,正式注冊是在6月尾,即大抽獎後,到時家長需要書面確認是否真的入讀,之後才把注冊名單呈上教統局。

For St Stephen's (Stanley) which is also a private school, we have to sign an undertaking that we will forfeit the lucky draw.  I believe at the same time the school will submit the names of the kids who have registered to EDB so they won't take part in the lucky draw.

So,  I think that depend on individual school's policy.

醒目開學勳章 王國長老

我地經驗:
註冊私小時, 職員俾張紙我地睇, 話會將學生個名交去教育局, 如果我地join統一派位, 私小會cancel我地學位
自行派位完左(無offer), 我地就收到教育局封信, 問我地已註冊左xx私校, 而家仲join唔join統一派位, 如果join就繼續處理, 同埋會通知私校, 如果唔join就唔join, 我地揀左唔join, 之後就無收到任何統一派位文件, 我知有人搏, 照join, 有人派到第一志願, 即時放棄私校, 亦有人抽得唔好, 照讀私校
所以我相信有無留私校位, 同派位係無關的, 問題係私校真係會從教育局知道學生有無join大抽獎, 家長搏唔搏吧了!

Hi Charlotte_mom,

請問您是註冊了那一間私校?因我本著私校和津校/直資無任何關係,所以我老公留了一間私校學位(交了一個月學費),但我們首選仍是希望讓孩子讀津校。不知這會否影響第一輪的自行收生計劃?

醒目開學勳章 王國長老

我當時果間係女校-st clare's
原帖由 janfion 於 08-11-6 04:18 PM 發表
Hi Charlotte_mom,

請問您是註冊了那一間私校?因我本著私校和津校/直資無任何關係,所以我老公留了一間私校學位(交了一個月學費),但我們首選仍是希望讓孩子讀津校。不知這會否影響第一輪的自行收生計劃? ...

聽人說私小和政府大抽獎可以並存,不是嗎?
我的朋友都是一間私小在手,再大抽獎.

好似有d 私校可以, 有d就不可以, 誰人有經驗, 可以分享下?

原帖由 loy211 於 08-11-6 21:35 發表
聽人說私小和政府大抽獎可以並存,不是嗎?
我的朋友都是一間私小在手,再大抽獎.

hi lemonred:
     又在bk見你啦!

真係要研究下呢個問題wor!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

回覆 # 的文章

要打去學校問, 我只知St. Paul convent 唔會呈上去 !!
今日德望有result, 唔知點好 ??!! 我怕會影響24 Nov派位結果, 真係有私校又煩, 無又煩, 點好呢 ?

我幫個仔係自行階段報咗家姐間津校作後備,我要11月尾時去註冊。但其實我心儀的是九龍塘宣小,而宣小又要在出年一月才公布收生結果,如果我已經註冊咗津校,宣道會否知道,而影響收我個仔的機會呢? 我好擔心, 請知道的家長分享下。謝謝。

回覆 # 的文章

要打去學校問, 我只知St. Paul convent 唔會呈上去 !!
今日德望有result, 唔知收唔收,  唔知點好 ??!! 收左又怕會影響24 Nov派位結果, 真係有私校又煩, 無又煩, 點好呢 ?

回覆 # 的文章

我估唔會, 因為教署都唔知你報左邊間私校, 有冇其他意見呢 ?

醒目開學勳章 王國長老

根據我經驗, 教署係知道你報左邊間的(如果私校有交名上去的話), 我果時收教署果封信, 係寫明我hold住st clare's學位的
不過又base on有人後來抽到頭獎呢個事實, 我相信有無申請私校, 並唔影響派位先後次序
原帖由 kimimi 於 08-11-7 01:52 PM 發表
我估唔會, 因為教署都唔知你報左邊間私校, 有冇其他意見呢 ?

各位, 我的問題是津校收咗會否影響私校, 如宣小,的取錄呢? 有這方面經驗的家長,可否分享下?

原帖由 Queen4 於 08-11-7 16:00 發表
各位, 我的問題是津校收咗會否影響私校, 如宣小,的取錄呢? 有這方面經驗的家長,可否分享下?

不會,宣小不會知道

謝謝 kls12 的意見. 現在放心d.

原帖由 kimimi 於 08-11-6 13:07 發表
聽聞私校登記左, 就將個名呈上教署, 咁會唔會影響小一派位結果, 大家知唔知, 請分享下, 謝謝!!

kimimi,
以我所知,大部份私小註冊後,仍可以繼續參加政府的system。我舊年阿女第一輪自行交了表去一間津小,亦報了私校。禮x收了我女,亦留了位,但第一輪就唔中,到12月就收到教育局的信,問我會否繼續參加統一派位,我就揀了參加派位。教育局的信都已經表明會通知私小,我呢個決定。到6月放榜,阿女抽到第一志願,所以禮x再寄信來叫我地去交錢,我都無去交,即係代表我放棄了個私小學位呀!
如果係直資小學,once你留左位,連第一輪都會截左你糊呀!所以舊年我都只係幫阿女報了一間直資,好彩佢唔收我女,唔係我就要放棄大抽獎呀!

恩禧媽
多謝你的經驗分享,
真是令人擔心, 所以我都唔知去唔去崇真留位, 我驚會影響11月24日第一輪結果,  如果可以繼續參加派位就好啦, 即係要問各間私小可唔可以參加派位, 是嗎 ?
你第一輪和第二輪是否同一小學呢 ?

原帖由 恩禧媽 於 08-11-7 16:43 發表

kimimi,
以我所知,大部份私小註冊後,仍可以繼續參加政府的system。我舊年阿女第一輪自行交了表去一間津小,亦報了私校。禮x收了我女,亦留了位,但第一輪就唔中,到12月就收到教育局的信,問我會否繼續參加統一派位,我就揀了參加 ...
‹ 上一主題|下一主題