用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問有關band 2中學(葵涌)
go

想問有關band 2中學(葵涌) [複製鏈接]

想大家比d意見, 因為對葵青區中學唔係太熟, 有親戚遲d 將升上中一, 可以比以下幾間中學既意見嗎? 例如校風, 師資等等...

顧超文中學
梁植偉紀念中學
石籬天主教
荔景天主教

另外band 3 方面, 有無哪一間比較可取的呢?李惠利, 循道中學?

獅子會, 裘錦秋,  陳南昌, 葉紀南, 李炳中學是否很差很差
   0    0    0    0

例如校風, 師資, Banding
完全中學
顧超文中學
裘錦秋

原帖由 pakhei1128 於 08-11-7 14:43 發表
想大家比d意見, 因為對葵青區中學唔係太熟, 有親戚遲d 將升上中一, 可以比以下幾間中學既意見嗎? 例如校風, 師資等等...

顧超文中學
梁植偉紀念中學
石籬天主教
荔景天主教

另外band 3 方面, 有無哪一間比較可取的 ...

校風:
全完中學
顧超文
荔景天主教

band 3--只係知道有2間,因有人係到讀緊:
陳南昌
裘錦秋---要入精英班,精英班係頂樓.如果入唔到精英班,就會係最低果層,呢層果D學生.........

如果band 2既, 你所講4間中學, 顧超文/石天會比較好, 荔天近年好多人拍拖架, 比以前差左好多.

band 3來計, 其實真係無咩邊間好, 裘錦秋既話就真係要入精英班先得, 唔係就真係唔駛讀, 我會建議揀青衣個間燕京, 我見學生都幾乖.

原帖由 pakhei1128 於 08-11-7 14:43 發表

顧超文中學
梁植偉紀念中學
石籬天主教
荔景天主教

另外band 3 方面, 有無哪一間比較可取的 ...

原帖由 rclamlam 於 08-11-9 16:02 發表
如果band 2既, 你所講4間中學, 顧超文/石天會比較好, 荔天近年好多人拍拖架, 比以前差左好多.

band 3來計, 其實真係無咩邊間好, 裘錦秋既話就真係要入精英班先得, 唔係就真係唔駛讀, 我會建議揀青衣個間燕京, 我見 ...

多謝你比既意見呀, 其實葵涌區係咪可以選青衣區既學校?

Band 3,校風/規比較嚴會是哪幾間呢?循道、蘇淅 陳南昌如何?
:mrgreen:

葵青區係葵涌加青衣全個區架, 當然係可以揀啦.

原帖由 pakhei1128 於 08-11-10 17:24 發表

多謝你比既意見呀, 其實葵涌區係咪可以選青衣區既學校?

蘇浙係band 2頭來架, 其實, 去到band 3中學, 校風/校規大致一差唔多啦, 只係我見有好多家長都揀裘錦秋姐, 好唔好, 真係見人見志.

原帖由 IH 於 08-11-23 17:39 發表
Band 3,校風/規比較嚴會是哪幾間呢?循道、蘇淅 陳南昌如何?

簽名被屏蔽

咁當然係蘇浙好o的啦.

次序 : 1) 蘇浙  2) 李賢堯  3)顧超文

原帖由 blytheBB 於 08-11-25 15:43 發表
rclamlam,
乜蘇浙係band 2頭來架?
椅,如果亞囡o係band2位,
同顧超民,李賢耀比較,
邊間好d ar?

簽名被屏蔽

原帖由 blytheBB 於 08-11-26 15:12 發表
RCLAMLAM,

thank you 先!

再o黎,
咁蘇浙,全完,同陳兆民,又邊間好d ar?
又邊間

陳兆民是band1,全完勉強都可說是band1,蘇浙最多是band2頭。

‹ 上一主題|下一主題