用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 真係好心急
go

真係好心急 [複製鏈接]

請問有冇去私校交左留位費的家長, 最後都可以入左St. Mary呢 ?
因為聽聞去私校交左留位費, 私校會將小朋友個名單呈上教署, 咁可能會影響津校的結果, 真係好心急, 請問St. Mary的媽媽可唔可以分享下呢 ?
11月24日就有第一輪結果了, 之前學校會唔會特別通知入選人呢 ?
   0    0    0    0

原帖由 kimimi 於 08-11-10 14:06 發表
請問有冇去私校交左留位費的家長, 最後都可以入左St. Mary呢 ?
因為聽聞去私校交左留位費, 私校會將小朋友個名單呈上教署, 咁可能會影響津校的結果, 真係好心急, 請問St. Mary的媽媽可唔可以分享下呢 ?
11月24日就有 ...

kimimi,
第一輪公佈結果前校方應該不會私自通知,你要在當天到校觀看結果,如果入選,便要在指定日期到所派之學校註冊,否則作棄權論.
至於私校交了留位費問題,當年我個囡都是同一情況,但該校無通知教育局,所以無影響我囡的派位,但據我所知,這個做法是一間間不同,有些真的會通知教育局,要你放棄,所以你要自己搏一搏.

timaliceching

謝謝你回覆, 你第幾輪入到 St. Mary ?你囡囡讀幾年班呢 ?

原帖由 timaliceching 於 08-11-11 21:56 發表

kimimi,
第一輪公佈結果前校方應該不會私自通知,你要在當天到校觀看結果,如果入選,便要在指定日期到所派之學校註冊,否則作棄權論.
至於私校交了留位費問題,當年我個囡都是同一情況,但該校無通知教育局,所以無影響 ...

Surely not affect 1st round selection.
The private school may send a note to Education dept and then Education dept will send a letter to you asking you if you want to forfeit the seat. If you confirm the seat at 1st round, the Education dept will still keep it for you.
My daughter's case was like this.

原帖由 kimimi 於 08-11-10 14:06 發表
11月24日就有 ...

原帖由 kimimi 於 08-11-12 12:50 發表
timaliceching

謝謝你回覆, 你第幾輪入到 St. Mary ?你囡囡讀幾年班呢 ?

第二輪,她現在讀緊二年班

基本上私校唔會報上去的, 我女同期的同學都有報私校(如: 崇真), 但都有抽到津校第一輪(MARYNOLL)~~~~
‹ 上一主題|下一主題