用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你哋會俾小朋友幾歲開始學數?
go

你哋會俾小朋友幾歲開始學數? [複製鏈接]

你哋會俾小朋友幾歲開始學數?如公文數教的ok嗎?
   0    0    0    0

小朋友最初應該是認識數數、以及對形狀和空間的感覺。他開始會上樓梯,便可以和他一起數樓梯級。平日看圖書或逛街時見到不同的形狀,可以跟小朋友說。玩積木最能培養孩子的空間感。

誰說一定要在特定時空才能學數學?

原帖由 connie806 於 08-11-20 14:30 發表

我認為公文好像教得慢了點,
我朋友
{$500一個月,讀半年用左$3000,都仲未教減數.}
我個仔
{我每日用5分鐘同佢玩數GAME,加減乘(進位,多位,混算)除數已學懂,佢還會出返等於整數的除數題畀我計,我出測驗比佢,每次分數都達90%以上.}
我朋友個女將近五歲,我個仔未到4歲半.
同一時間開始,mouth:" /> ,我只係用左不到$300數學教材.

你問:你哋會俾小朋友幾歲開始學數?
我答:K1下學期 或 喜歡問問題的時期.

回覆 # 的文章

嘩!好犀利!
你買啲乜野教材教呢?

可否分亨如何開始教小朋友數學 (本人小朋友3.5 yr old)...pls

原帖由 cha-cha-cha 於 08-11-22 12:09 發表

我認為公文好像教得慢了點,
我朋友
{$500一個月,讀半年用左$3000,都仲未教減數.}
我個仔
{我每日用5分鐘同佢玩數GAME,加減乘(進位,多位,混算)除數已學懂,佢還會出返等於整數的除數題畀我計,我出測驗比佢,每次分數都 ...

原帖由 connie806 於 08-11-20 14:30 發表

我覺得最好配合學校教學進度就最好!

一般小朋友k2時開始學習 counting,亦即係數手指。
呢個時候開始教佢數學就最好!

但如果想k2前教佢數學,可以同佢玩飛行棋、康樂棋,先幫幫佢建立 counting概念。
好開始就係成功一半。

唔駛買好貴教材。

小朋友未返學前都會刻意教o下佢數字同形狀,返o左學就將個波教俾學校

然後孩子成績有任何問題,便說老師出題太深、老師教導不善……

原帖由 Hipuppy 於 08-11-28 01:30 AM 發表
小朋友未返學前都會刻意教o下佢數字同形狀,返o左學就將個波教俾學校

回覆 # 的文章

其實小學數學包括五大範疇:數、度量、圖形與空間、代數及數據處理。我覺得應從小慢慢培養小朋友的數字感及其他能力,從生活中慢慢吸收,例如當一歲左右時,就可慢慢培養他對圖形的感覺等等。
此外學習數學也需要同時培養他的思考力、分析力、歸納能力等,所以只一味操練公文數只會影響他這些方面的發展(我是贊成操練的,但就不認同只著重這一方面)。所以可能同小朋友一齊玩一些啟發思考的遊戲(sogo, jusco都有一大批這些訓練數學能力的遊戲),對他還好一些!

只是普通補充吧了.
原帖由 gogo2000 於 08-11-25 23:03 發表
嘩!好犀利!
你買啲乜野教材教呢?

一開始做數學功課時,一定要陪佢做,
每曰同一時間,你要畀佢有*我一定做得到*的心態,
因此你教完當天須要教的,你就用玩遊戲的方式測試他是否已吸收.如果佢唔識計,就拿d 水果(或大小相同的物品)去引導佢講出答案,
記住是引導他,並不是教他計答案,唔好講答案出黎,是要讓他消化完,自己吐出來才有用的.

我喜歡購買補充,因為插圖令沈悶的功課變得有趣味.

原帖由 little_chloe 於 08-11-26 13:27 發表
可否分亨如何開始教小朋友數學 (本人小朋友3.5 yr old)...pls

你所說的"一些啟發思考的遊戲(sogo, jusco都有一大批這些訓練數學能力的遊戲)"是那些呢??  可否描述一下.
謝謝!!

"所以可能同小朋友一齊玩一些啟發思考的遊戲(sogo, jusco都有一大批這些訓練數學能力的遊戲),對他還好一些!"

Pls share how u start to teach yr kid the addition "+".....thks...

原帖由 Carman_mami 於 08-12-26 13:38 發表

我個囝arm arm5歲,k3才開始教,宜家教到百位加數,好快可以教減la,乘數表在4歲半前以背識了,其實自己教都好易架

學數係咩意思呀?如果吾係正式拜師學藝,我地未夠兩歲就開始啦....歲零開始認識數字,counting,晚晚刷牙數住1-10, then10-20, 20-30,....90-100,跟住2歲度開始學+數,由daddy發問開始:如果你食左一個蘋果再食多一個蘋果,咁你食左幾多果蘋個呀?
之後1+2,1+3,1+4 e.g.

我上一個暑假見佢心算10以內既加減數快而準,間中比10條橫式佢計下佢都好快,想同佢提升下諗住進一步掌握進位,咁諗就出事la....係啱啱既K2上學期,報左珠心算,點知課程一開始第一堂就有6 pages homework,包括抄寫數字1-10 2pages,第二堂又係咁,頭4堂都係學10以內counting,佢上左兩堂佢巳經話悶,課堂簡介又話會因應小朋友進度教,又話可以搵老師傾,我咪搵老師傾law,不過都無跟進既,似乎一大班學生佢無符卦...到第7堂先教計10以內加法,每次homework計約80-100題,我開始發覺條友仔求求其其,10條錯4條,總之做多錯多,仲要寫寫下個9字變左畫左個公仔(不過佢擦番,我Check時見倒d筆跡)...但問番其實佢係識...同佢傾過佢話原本佢心算都識計,但而家要用算盤,覺得麻煩吾鍾意,功課又太多(其實我都覺,又死操無趣味)....草草完左10堂,無上啦,無謂side $$$....

之後,我地唯有keep住問問問咁啟發佢,到而家4歲計到廿幾既加減數,仲有D 乘數概念,例如會話:$2一粒糖,$4兩粒糖,$6有三粒糖喎....我巳準備定乘數表自己教,順勢去啦...

佢都好like玩lego, mug lego對maths有益咩?

我都agree飛行棋,冧棉胎幾好,我地都有玩,係佢數學既啟蒙工具!仲有飛行棋用兩粒dices咪即係加數law, 深D用夠3粒,吾夠就4粒,或者將兩粒dices上的數字變乘數呢?夠晒好玩呀!真係數學就係生活.....

再去拜師學藝真係要諗真D,你話一班咁多學生,有mug可能有D有趣味既方法教數oY?只可以操練啫...有時自己教都幾好... (如果仲有精力諗倒好方法的話)

My girl (almost 4 yrs. old) likes to do activity books with me, e.g. draw some lines and numbers, counting things in the picture, find out the differences between 2 pictures etc... seems more interesting to learn this way.  I never think of letting her to memorize 乘數表 now...

May I know if anyone have heard of JEI Math?  Is it good?
HELLO!

我個女我一路自己教,宜家K3 5歲多(年尾出世),K2已經識加減乘,直式,進位借位,幾個位數加埋都識,升K2暑假果時叫佢背乘數表,我就無迫佢背,每日背一兩個,例如今日背2x2,2x3 咁,背幾日休息幾日,比佢當念口黃咁,背左3,4個月背完, 跟住開始話佢知咩叫乘數,要佢將乘變加,加變乘,之前諗過比佢出去學數,但老公話冇用,第時都用計算機架啦 ,咁就打消念頭自己教,宜家都ok,例如35+(  )=86, 101-(    )=75佢都識,所以又未必一定要出去學,睇自己有冇恆心教. 有時去買野又會叫佢同我計下,又會比D書同練習佢做啟發下佢,其實熟能生巧. 佢宜家都係心算唔駛再用手指.

pls share how u teach "直式,進位借位".....Do u start to teach math in the sequence of "+" "-" "x".......when u start to teach "直式,進位借位"...tnks so much/........

原帖由 BBR 於 09-1-15 14:05 發表
我個女我一路自己教,宜家K3 5歲多(年尾出世),K2已經識加減乘,直式,進位借位,幾個位數加埋都識,升K2暑假果時叫佢背乘數表,我就無迫佢背,每日背一兩個,例如今日背2x2,2x3 咁,背幾日休息幾日,比佢當念口黃咁,背左3,4個 ...

當佢學完+-x後我開始教借位進位,但之前教+數時直式會一齊教,不過未開始借進,等佢完全熟哂後(一望條數就可以比答案我)再開始教進位先,識左後再教借位,記住用有格的紙/簿教直式,因為用白紙教佢好容易寫錯位,等佢熟左至用白紙等佢自己對返位.
另外+-數熟的意思係例如你比34-(   )=12,  86+(    )=124, (    )+12=56, 12 (  ) 6=6, 如果這些佢都識就係已經明白+-.
‹ 上一主題|下一主題