用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問關於維多利亞
go

請問關於維多利亞 [複製鏈接]

請問關於維多利亞

請問銅鑼灣維多利亞係2歲收生, 或2歲8個月?
如果2歲收生, 咁2歲8個月先報讀維多利亞幼稚園k1, 會否較少學位?  因原2歲班既小朋友已經升上k1.

Re: 請問有小朋友入讀維多利亞既媽咪

DEAR 星仔媽媽,

首先想請問妳所講的是不是海峰園校舍呢?

VICTORIA KINDERGARTEN 的 收生入學年齡是:-

TODDLER CLASS: 20 MONTHS TO 2 YEARS OLD
PRE-NURSERY:     2 - 3 YEARS OLD
K1                  :     3 - 4 YEARS OLD
K2                  :     4 - 5 YEARS OLD
K3                  :     5 - 6 YEARS OLD

老實講我囡囡都係在海峰園讀的.  以我知道VICTORIA 都好少肯收細女細仔的, 有的但極小唻, 細女細仔表示K1的時候應是收3歲以上, 而2歲8個月就叫細女或細仔,  通常肯收的話都是放在下午班.    而我所知的2003-2004 K1上午班有6班 (A1至A6) AND 下午班有3班 (A1至A3).  
所以睇下妳會點安排啦!  好担白講細仔細女係每間幼雅園都係冇咁着數, 除非妳吾介意小朋友到3歲8個月先讀K1啦!
我的囡囡亦都係12月出世的, 所以我會較清楚VICTORIA 收生的歲數.  

Re: 請問關於維多利亞

DEAR 星仔媽媽,

還有的是我覺得VICTORIA吾會因為2歲啓步班的因素而影响收新生K1的人數.  因素令VICTORIA收吾收小朋友,只是年齡問題和面試表演啫.

Lydiakwan

唔該晒.
我仔仔係4月出世, 今年未夠2歲8個月入學年齡, 於是同佢報左幼兒園, 諗住明年再轉幼稚園, 到時3歲半, 屬大仔.
依家諗緊銅鑼灣果間維多利亞, 但有朋友講PRE-NURSERY時就應入維多利亞, 否則k1時會少學位,難入, 佢個女就係今年3月插班入PRE-NURSERY, 個校長同佢講, 等9月就冇位了.
但我個仔已經報左其他幼兒園, 錢都交左. 所以我想問, 如果等明年先報讀銅鑼灣果間維多利亞k1, 會否較難入?

DEAR 星仔媽媽,

我只知海峰園的k1程方咋,  而興發街的VICTORIA就以往都冇 UNDER K2的班 KA BOR, 今年9月就吾知.
不過海峰園K1下年班就大D機會收生唻!

DEAR 星仔媽媽,

CHECK PM PLEASE!

Lydiakwan

收到啦, 唔該晒. :  : 好多謝你俾左咁多寶貴意見.
我係VICTORIA網頁見到, 興發街校園有收幼兒班,是否k1?

DEAR 星仔媽媽,

吾洗客氣! :  :

興發街收的幼兒班是K1, 我諗都係今年2004/2005先開始收幼兒班K1咋, 因為以往興發街的這間VICTORIA是只收K2 AND K3, 而K1以下就海峰園收.  啓步班 = TODDLERS CLASS; 幼兒班 = K1; 低班 = K2; 高班 = K3. :  :
‹ 上一主題|下一主題