用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 灣仔愛群道浸信會呂郭碧鳳 vs 香港靈糧堂 ...
go

灣仔愛群道浸信會呂郭碧鳳 vs 香港靈糧堂 [複製鏈接]

請各位比比意見la....
呂郭碧鳳已取錄am class,
香港靈糧堂已取錄pm class.
請問點決擇好呢..?謝謝!!
   0    0    0    0

我都想聽多d呂郭碧鳳呢間幼稚園的意見呀?有冇人可以幫吓忙呀?謝謝!

回覆 # 的文章

原來呂郭碧鳳都有奧福音樂架...
你係咪都有去考d 兩間幼稚園呀...?

係呀, 不過靈糧堂唔收, 呂郭碧鳳就收左全日, 所以想知多d 呢間學校嘅資料!

請問你而家有決定未呀?
係咪定左讀呂郭碧鳳?
抑或其他幼稚園呢?

Hi,

My daugther is also admitted by 呂郭碧鳳 PM class and 香港靈糧堂 PM class. Any comment on 香港靈糧堂臨時校舍? Thank you so much.

我仔仔返K1,好鍾意返學,喊過,我好開心!!真係幾好(我覺得).

間學校主張愉快學習, 最重視德育and"家長教育". 提倡以遊戲和音樂,開發小孩的學習興趣, 學下discipline. D老師好,個個有愛心,
會用好多教材令小朋友喜歡去學,D小朋友吸收好快,雙班主任.教英文係外籍人.

你要想你的小朋友究竟真正的需要,有些人會選擇去認字, 有人會選擇去滿足幼兒的需要,例如強調"玩"的重要,然後就你想去的選擇幼稚園。 如要你的小朋友多深字, 讀名校,不要到呢間學校. K1冇字寫, 筆,功課唔多.

帶BB參觀幼稚園開放日, 便決定呢間學校, 因為得佢地主張德育(我鐘意咯!!)

原帖由 carrie1010 於 08-11-27 22:24 發表
係呀, 不過靈糧堂唔收, 呂郭碧鳳就收左全日, 所以想知多d 呢間學校嘅資料!

原帖由 perimen 於 08-12-10 23:59 發表
請問你而家有決定未呀?
係咪定左讀呂郭碧鳳?
抑或其他幼稚園呢?

我未決定好呀, 我仲有個選擇就係阿仔讀緊n班個間, 而呂郭已經交左留位費, 所以可以聽多d意見慢慢擇囉.

原帖由 soyaumei 於 08-12-11 13:59 發表
我仔仔返K1,好鍾意返學,冇喊過,我好開心!!真係幾好(我覺得).

間學校主張愉快學習, 最重視德育and"家長教育". 提倡以遊戲和音樂,開發小孩的學習興趣, 學下discipline. D老師好,個個有愛心,會用好多教材令小朋友喜歡去 ...

Hi soyaumei,

我想問你係咪講緊呂郭碧鳳呢間學校? 如果係就好, 起碼知道d 老師有愛心, 小朋友返學返得好開心.

係喔。。呂郭碧鳳係灣仔原来出名

原帖由 carrie1010 於 08-12-11 14:09 發表

Hi soyaumei,

我想問你係咪講緊呂郭碧鳳呢間學校? 如果係就好, 起碼知道d 老師有愛心, 小朋友返學返得好開心.

原帖由 soyaumei 於 08-12-11 14:39 發表
係喔。。呂郭碧鳳係灣仔原来幾出名

唔該晒, 想問你仔仔讀緊全日定半日?

上午班,全日班留比一些需要的家庭..

原帖由 carrie1010 於 08-12-11 15:19 發表

唔該晒, 想問你仔仔讀緊全日定半日?

我女兒都收左上午班, 請問這間學校的畢業生多數去邊間小學

我個女只係考左呂郭碧鳳(收左上午班)及靈糧堂(REJECT), 有d後悔無同佢報多幾間有一條龍的幼稚園如真光, 聖保祿, 寶血等, 佢只有15分, 派好的小學是不是好難, 我心儀的小學有灣仔軒尼詩, 聖芳済, 瑪利曼, 請比一些意見

以我所知, 呂郭碧鳳有50%學生係會派去灣仔軒尼詩小學架
而d間軒小派第一志願既中學都係得50%

原帖由 穎穎媽 於 08-12-12 13:44 發表
我個女只係考左呂郭碧鳳(收左上午班)及靈糧堂(REJECT), 有d後悔無同佢報多幾間有一條龍的幼稚園如真光, 聖保祿, 寶血等, 佢只有15分, 派好的小學是不是好難, 我心儀的小學有灣仔軒尼詩, 聖芳済, 瑪利曼, 請比一些意 ...

回覆 # 的文章

請問你個仔讀緊邊間n班呀?

原帖由 perimen 於 08-12-13 01:47 發表
以我所知, 呂郭碧鳳有50%學生係會派去灣仔軒尼詩小學架
而d間軒小派第一志願既中學都係得50%

請問派位同間幼稚園有關嗎?

統一派位只係計分, 唔計你讀邊間小學, 是不是呀?  

另外, 這間學校的英文程度如何, 是否需要再外出補習呢?

小兒在呂郭碧鳳讀書2年多了, 有關英文程度應該只是一般, 如要升英文小學, 相信會有些吃力! 但如果上傳統小學, 相信問題不大, 因k3開始有些訓練讓他們銜接小學!  至於升小學, 小兒自行分配選軒小上午落空, 但已考到直資小一學位了!  老師及校長是100%有愛心, 用心辦學!

回覆 # 的文章

多謝你的資料, 今年軒小的競爭好大, 我鄰居的小孩15分都入不到, 要等大抽獎

請問灣仔區有那幾間小學質素較好, 另呂郭碧鳳是否有多元化的課外活動或興趣班, 我想女女多學一點,
‹ 上一主題|下一主題