用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 v SPCC
go

優才 v SPCC [複製鏈接]

SPCC當然比優才高班
亦是我最喜愛的小學
小兒考到
我們不能相信
但是有似下的問題

我老公係旺角工作
他帶小兒返優才
P1-P3可以接近8:00am先出門
放學可以去老公公司做公課
然後一起回家
時間好好用
優才P4-P6亦只係坐2個地鐵站
SPCC的校車係6:45am之前上車

優才22-24人一班
SPCC都是小班

學費優才平一半有多
但SPCC都係值咁貴

優才我們由副校長接見
深感其教育熱誠

SPCC我地只係見左唔夠10分鐘
覺行校長好commercial

夠究要實際
多D親子時間
定係要超級名牌

小兒是秋天出世的細仔
成積一般
我怕他變成大塘中的小魚
   0    0    0    0

If I were you, I will definitely go for SPCC.
It's not easy for your boy to be the final 150 out of 2000 applicants. That means the Headmistress found that your boy is her cup of tea. Why not give it a try? If finally you found that SPCC is not the best choice for your boy, you can still change to other school. I think it's relatively easy for your boy to change from SPCC to another school nearby.
Just my personal view. Hope can help you!

100% agree with Chunchunmommy.

原帖由 chunchunmommy 於 08-11-26 16:56 發表
If I were you, I will definitely go for SPCC.
It's not easy for your boy to be the final 150 out of 2000 applicants. That means the Headmistress found that your boy is her cup of tea. Why not give it  ...

梗係試下spcc先啦, spcc個校長親口同我地家長講, 佢考第尾幾果個升中, 華仁都收, 重要係華仁攞獎添呀!

如你囝讀到就good啦, 萬一讀唔上, 我諗轉第二D學校都好易

原帖由 蘿記 於 08-11-26 15:06 發表
SPCC當然比優才高班
亦是我最喜愛的小學
小兒考到
我們不能相信
但是有似下的問題

我老公係旺角工作
他帶小兒返優才
然後一起回家
時間好好用
優才P4-P6亦只係 ...

我個人比較喜歡優才。不過, 你都說了, 自己"最喜歡SPCC", 答案不是很明顯嗎?

似乎兩間學校係不同類型, 不可以compare........一間係傳統型, 一間係活動教學, 應該以小朋友較適合為主要考慮因素!
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

今年應該唔係, 今年spcc既F.1最尾個兩三個都係spccps既.
不過平均黎講語文能力都幾强.
原帖由 beaclem 於 08-11-26 17:20 發表
梗係試下spcc先啦, spcc個校長親口同我地家長講, 佢考第尾幾果個升中, 華仁都收, 重要係華仁攞獎添呀!

如你囝讀到就good啦, 萬一讀唔上, 我諗轉第二D學校都好易

...

當然首選SPCC,
李校長選你兒子,一定有原因, 可做之才
在SPCC新校舍上堂, 比旺角好好多

原帖由 蘿記 於 08-11-26 15:06 發表
SPCC當然比優才高班
亦是我最喜愛的小學
小兒考到
我們不能相信
但是有似下的問題

我老公係旺角工作
他帶小兒返優才
然後一起回家
時間好好用
優才P4-P6亦只係 ...

跟據你自己的分析, 應該優才會讀得輕鬆開心.

不過放棄SPCC, 我驚你往後日子都會懐疑自己是否作了錯誤決擇. 李校長肯收細仔, 咁你個仔一定好bright.

我係你, 我就為了阿仔搬到港島.

樓主,你是否已到SPCC註冊了嗎?

各有所好, 無話邊間一定好,最緊要家長認同學校的理念,以免一路讀一路後悔!
讀書是長期的奮鬥!!

如果你都咁鍾意spcc,
而家又咁好俾你囝囝考到,
點解唔俾佢試下呢?
spcc收細仔真係唔多~
如果你想而家放棄,p2考番入去,
我估機會不大~
相反,入左去..真係唔岩既...
出去考其他p2都應該仲可以~

如果我係樓主,絕對會俾囝囝試左先

spcc is the best choice currently

請問spcc 係邊間小學呀?  我都有報優才.

SPCC同GT係唔同類型既學校, SPCC係傳统名校中既名校, 而GT係新興直資學校既表表者, 都好難比較既, 各有各好。

至于兩間點揀, 我覺得你應該從以下幾點入手 :-

- 你既家庭類型 :  GT家長以中產為多, 好多係中層经理, 專業人仕, 大學教授等; SPCC家長會比較富裕, 家居半山, 大有人在 ( 呢點都幾緊要既, 我大女曾經讀過CIS, 發覺同D同學既家庭環境唔同, 都幾難溶入果個圈子, 讀左半年就要轉校)。

- 你囝囝既類型 :  GT比較包容D好動、愛發問既學生; SPCC係咪一樣, 我就唔敢肯定。如果你囝囝係標準好學生, 聽教聽話, SPCC都唔錯既; 但係如果你想學校多D彈性, 以配合你囝囝既個別需要, 咁GT應該會好D。

- 你想參與校政既情度 : GT好重視家校合作, 學校好願意聽同接纳家長意見, 家長好容易接觸校長/校董, 校董會都有成3個家長成員; SPCC就會比較保守, 冇咁開放既。

- 你居住地區 : GT响九龍(MK/TKO), SPCC响黄竹坑; 就近返學會好D, 過海返學就儘量避免啦。

有一個我個人感覺, 想同你分享吓 - 响優才, 除左小朋友可以快樂學習外, 我結識左一班志同道合既家長, 有一種好warm既感覺; 而且學校己經有一定成續, 并且有明顯上升緊既趨勢, 處身其中, 好有滿足/成就感。

希望你已掌握需要既資料, 為你囝囝楝倒最合適既學校。

分析得好好!!!

原帖由 中天英 於 08-11-27 01:01 發表
SPCC同GT係唔同類型既學校, SPCC係傳统名校中既名校, 而GT係新興直資學校既表表者, 都好難比較既, 各有各好。

- 你既家庭類型 :  GT家長以中產為多, 好多係中層经理, ...
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

Agreed ! SPCC is better la

原帖由 chunchunmommy 於 08-11-26 16:56 發表
It's not easy for your boy to be the final 150 out of 2000 applicants. That means the Headmistress found that your boy is her cup of tea. Why not give it  ...

感激大家的意見
我們現時的最大難題
是應否為SPCC放棄每曰超過3小時的親子時間

李校長講過
會資詢家長意見
考虞把上學時間延遲至8:30pm
請問有沒有家長知道進度如何呢

這就正正是為難之處
但搬去港島
居所可能條件差很多
我見号一topic說校車都係要7點頭
唔見得早好多

原帖由 zhuma 於 08-11-26 21:05 發表
跟據你自己的分析, 應該優才會讀得輕鬆開心.

不過放棄SPCC, 我驚你往後日子都會懐疑自己是否作了錯誤決擇. 李校長肯收細仔, 咁你個仔一定好bright.

我係你, 我就為了阿仔搬到港島. ...

家庭類型是接近GT家長
可能好少少
我地亦知道大部份SPCC家長背景非常好

性格方面
小兒表面上看似專注文靜
骨子裏其實歡挑戰人人接受的既定事實
而且心散

原帖由 中天英 於 08-11-27 01:01 發表

- 你既家庭類型 :  GT家長以中產為多, 好多係中層经理, ...
‹ 上一主題|下一主題