用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾多歲開始 "串字" ???
go

幾多歲開始 "串字" ??? [複製鏈接]

請問小朋友幾多歲開始串簡單既生字呢? (例如 face, nose, eye etc.)

另外, 點教佢可以令佢哋有興趣串生字呢?
   0    0    0    0

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

我係用【自然併音法 phonics】即看字面能讀出全句英文。
我囡從K3 學【自然併音法 phonics】, 當時可以讀字出來, 簡單字可以串出來, 現在小一了, 可以自行朗讀 oxford reading tree level 7-8, 我個人覺得多讀圖書, 以【自然併音法 phonics】有感情地大聲朗讀出來, 效果非常好。

原帖由 ladykin 於 08-11-30 23:05 發表
請問小朋友幾多歲開始串簡單既生字呢? (例如 face, nose, eye etc.)

很久沒有見到這【自然發音法 】詞語。大夥兒說學phonics就算了。小朋友只要學會26個字母、明白了一些簡單規則(20母、24輔等),便可以自行拼讀簡易的生字如cat, jet, ship, open, church ……但我認為只憑著「short a, e & i, o_e, ch, ur 等」來拼讀是不夠哩,還須學懂看「音號」符號(IPA or KK) 作補充。

字例:chef  , war
(Sound "ch" he knows, then he says it  /ch/ /e/ /f/.
  But its sound should be  /sh/ /e/ /f/ .
  Sound r-vowel "ar" he knows, then he says the
  word  /w/ /ar/,  but it is sounded  /w/ /or/ .
  There are lots of exceptions to be learned.  )

咱們努力學習吧!

原帖由 beywat496 於 08-12-1 08:40 發表
我係用【自然併音法 phonics】即看字面能讀出全句英文。
我囡從K3 學【自然併音法 phonics】, 當時可以讀字出來, 簡單字可以串出來, 現在小一了, 可以自行朗讀 oxford reading tree level 7-8, 我個人覺得多讀圖書,  ...

我女而家k3, 剛好就係默書要串到face, nose, eye etc.

回覆 # 的文章

我想請教,我本人不懂拼音,兒子學校是由外籍老師教授拼音,但見他似明非明,我應該揾間由中國人教拼音的,還是該繼續在外面用外籍老師再教,會否令他更混乱,我懷疑他跟本不太明白老師的指令,小兒今年4岁

原帖由 MavisNg 於 08-12-1 15:18 發表
我女而家k3, 剛好就係默書要串到face, nose, eye etc.

乜k2就要dictation 架啦

咁你囡囡係咪用phonics 呢串字架?

已經K3啦, 佢k2果時已經教phonics, 而家用緊meds

原帖由 rabbitpiggy 於 08-12-2 08:47 發表

乜k2就要dictation 架啦

咁你囡囡係咪用phonics 呢串字架?

而家越黎越早, 阿女係K3先開始串字

我個仔宜家 k2, 學校係活動教學, 完全冇壓力, 所以今年先開始學寫字 (ABC), 但我見小一 d 家長話開學兩星期已經要中默同英默, 所以比較擔心升到上小一唔知點算好

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

我个女响K3開始一个星期默一次字(中英各一次), 主要是单字(Eng: bread, sandwich, pear...), 每次兩至三个word, 初初都辛苦, 佢仲問点解而家要佢串字(因以前我只叫佢讀), 过咗一个月佢習慣咗, 便ok, 辛苦係辛苦, 学校會早一个月通知將會默什麼字, D生字我會早兩个星期開始同佢温, 唔駛幾日前才温, 逼得佢咁緊要, 但我知道小一一開学約兩星期至一个月, 便要默書, 早D比佢适應同習慣都好
Wingwing's Album :lalala: :lalala: :-) :-)

醒目開學勳章

囝囝而家k3, 開學時老師話一個星期中英要教3個生字, 而家一星期中,英各一次默書, 一次數學. 默書都唔少, 有成10個生字咁多

我仔仔3歲時有一日同我講佢知"apple"是APPLE串出來, 後來還串FULL, WIN..., 那時我先知如來他知道什麼是串字和原來他懂得串字. (我真是一個無知的媽媽).

之後我便買了一盒A-Z的英文字給他玩, 開始時我會同佢玩fill in the blank, for example: 我放C _ T, 叫佢串"Cat" & 我放 D _ G, 叫佢串 "Dog", 點知佢越串越多, 唔使我放佢都串到百幾個生字. 如現在可串 Bowling, Tennis, Rainbow .... etc.

後來我發現佢對英文好有興趣, 便帶佢去學Jolly Phonics, 而家學了7個月, 佢自己都會讀到D英文書, 當然唔是每個字都讀到, 不過佢都會試下拼出來.

原帖由 POSEMOM 於 08-12-2 21:22 發表
其實教署指引,係吾鼓勵學前教育(即幼稚園/幼兒中心),要求學童有測,考及默寫等評估.所以小朋友至可以愉快學習.

但係,好多傳統及名校,小一甫開學個多星期,就已經開始中英文默書.有d 學校仲會進行 unseen  所以,如 ...

我都覺得呢個愉快學習指引真係有 d 問題,點可能叫個小朋友一個暑假就由愉快學習跳去新環境+默書測驗呢?
我零願幼稚園就習慣下默書做功課,好過小一先黎 180度大轉變!
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

K3.  So far so good as my son likes to read books and he can remember the spelling of many words.

你同佢串得多佢就懂, 小朋友2-3yrs 時, 你教佢物野佢就物野最叻.

我仔不是資優, 不過佢2-3yrs  時已懂串百幾個字.

我如何教佢.
首先是bb時已開始成日看mother goose 圖書.

每次外出搭車時, 有車經過鬥快背車牌.
因此佢對數字同字母都好有興趣.

我同佢玩切10片以內的切圖.

我估是這幾個原因, 所以佢串字都幾叻, 現在小一了, 通常一個新的生字, 也是看讀3次就可以串出來.

原帖由 ladykin 於 08-11-30 23:05 發表

簽名被屏蔽

我只是在回應樓主問題幾多歲開始 "串字" ??? » 及

串字只是遊戲的一種.
現在我仔小一, 我跟他的黙書及溫習也是用遊戲方式, 等他可以不知不覺很輕鬆的學會了.

原帖由 stccmc 於 08-12-5 22:54 發表
//
同佢串得多佢就懂, 小朋友2-3yrs 時, 你教佢物野佢就物野最叻.

我仔不是資優, 不過佢2-3yrs  時已懂串百幾個字.
...
...
我估是這幾個原因, 所以佢串字都幾叻, 現在小一了, 通常一個新的生字, 也是看讀3次就可以 ...

我仔仔現在P1了!
但果時學校K1已經教phonics, 所以仔仔K1開始比佢試吓串字...果時我都係試吓無強迫佢...但又得喎...:D
:
‹ 上一主題|下一主題