用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位waiting / rejected 民生的家長開心D!
go

各位waiting / rejected 民生的家長開心D! [複製鏈接]

各位waiting / rejected 的家長開心D

你地想一想, 面試嗰日安排衰成點, 我嗰班四十幾人迫係一个班房度, 有2个小朋友連櫈都無, 又嘈又亂, 都唔知係咪入錯街市,  interview求求其,  个个家長包公咁嘅面口出番嚟!
有人話: "interview實在太多人了, 有時唔係老師唔想問, 而係礙於時間有限. 至於有家長話唔知收生標準, 我自己覺得民生唔係要收好叻的小朋友, 同我囡同班亦有細囝細囡, 反而民生在乎家長與孩子的關係, 所以民生用觀察形式interview, 老師可以從旁看家長與孩子的親子關係."

人多咪分多幾日囉! 人吔創價都咁做啦!!

"班老師可以從旁看家長與孩子的親子關係", 你估個個老師有順風耳, 千理眼, 問完就趕住問下位啦! 如果唔係今晚肯定係度食宵夜,
唔係, 係露營至真!

"同我囡同班亦有細囝細囡", 咁你有無問佢地家長, 識學校邊位?, 如果唔係, 个bb咁醒, 快d同佢CHECK I.Q.

如果今年要大唔要細, 好心唔好阻住个地球轉啦!

應該好似培正咁, 話明3歲先至可以報名

班老師做死, BB俾你嚇死, 家長又俾你玩死!!

雖然民生唔係我第一選擇, 但睇到信既一刻都有d 失望, 好懷疑係咪自己個B 條件唔及人, 自問背景良好, 我個B 有問有答好醒目 ...不過睇到有人in 既時候乜都無答都收左, 我就知道唔係我個B 既問題, 係民生有問題啫 ....  所以各位唔駛失望,既然呢間學校唔識欣賞我地個B, 即係唔適合我地啦,

0    0    0    0

報名有5000, 但真正有嚟in 只有約2000, 2千人都亂成咁, 如果全部出席, 咪要入房攪珠!

我in 10間學校, 無一間好似佢咁, 對佢好失望

原帖由 BB_PYM 於 08-12-2 00:15 發表

你地想一想, 面試嗰日安排衰成點, 我嗰班四十幾人迫係一个班房度, 有2个小朋友連櫈都無, 又嘈又亂, 都唔知係咪入錯街市,  interview求求其,  个个家長包公咁嘅面口出番 ...

其實都唔明你地點咁勞氣, 如果你地真係唔care, 都唔駛打咁大段野啦....

其實每間學校都有自己一套計分準則, 比重不同, interview只不過係其中一part, 講真民生鍾意收大仔女又唔係咩秘密。

回應你幾個points:
1) 我相信每個父母都會覺得自己仔女係最好, 太主觀啦, 你地可能因為覺得:
     1.1 佢地已經發揮超水準 ~ "我個B 有問有答好醒目"
        (但係水準只係自己小朋友, =/= 係全部小朋友當中係最好)

1.2 我小朋友interview個時係成班中最好
        (咁係唔係成班小朋友都入到, 剩係得你入唔到? 會唔會成班都入唔到?)

1.3 "同我囡同班亦有細囝細囡", 咁你有無問佢地家長, 識學校邊位?, 如果唔係, bb咁醒, 快d同佢CHECK I.Q.
        (你呢句真係好有問題, 你係咪真係有真憑實據先, 唔好因為唔收就亂咁講啦!)

1.4 "應該好似培正咁, 話明3歲先至可以報名"
        (如果真係咁, 可能你又會話人地年齡歧視....

我個女係大女, 之前in 天主教聖安德肋幼稚園, 又係覺得入梗, 表現超班, 其他小朋友根本唔係好識答野,
最終都係waiting, 起初都好似你咁嬲, 但係可能天主教徒有50分加呢?咁唔通佢地又要話明天主教徒先至可以報名.....

最後同呢個社會一樣, 你玩得呢個遊戲, 就要先遵重遊戲規則.

dixdix,
我都好同意你o既睇法..
同埋...另一個民生收生o既準則,
都可能同宗教有關..因為佢係基督教學校..
會收番o的有基督教背景o既學生都唔奇。
呢一點,已經同佢o既面試表現冇關。

而且,每間課室,都有不同老師去評分,
每個老師o既主觀評核都唔一樣...
好難可以好公平去比每個小朋友o既分數。
你覺得自己o既仔女表現好好嗎?老師又未必覺得。

大家都唔好過份偏激吧!!

(個人主觀感受,不喜勿插! )

都唔明你點解重勞氣過我, 你段野都唔嘢小啦....

" interview只不過係其中一part, 講真民生鍾意收大仔女又唔係咩秘密。"(你呢句真係好有問題, 你係咪真係有真憑實據先, 唔好亂咁講啦!)

interview 的比重唔高, 鍾意收大仔女, 好多人都唔知喎! 學校都無講過, 咁你都知?

你同學校咁熟, 唔該問吓校長套計分準則見唔見得人?

你話我太主觀, 唔該䏲下討論區, 其他人點講, 好多人都同我感覺一樣

我唔係嬲佢唔收我个B, 我个B都有第一選擇的學校收咗, 我係嬲佢阻我時間

"最後同呢個社會一樣, 你玩得呢個遊戲, 就要先遵重遊戲規則."絕對遵重遊戲規則, 但係全港幼稚園都舉辨D个遊
戲, 我覺得佢第一........水皮!!!!

我覺得通常幼稚園嘅計分準則, 大部份分數都會落左去父母度, 試問一個2~3歲嘅小朋友, 可以考到佢d 咩呢??? 如果唔睇佢係大細b, 相信可以比分嘅範圍都數得出.
大家睇下佢地學校 d application form 同問卷要你地填咩, 就估到佢比分嘅問題.
暫估計父母分數佔7成, 而小朋友佔3成, 儘管小朋友幾超水準都好, 都係得30分.

好明白被 reject 嘅感覺, 但個人認為毋需針對某一間學校, 亦都不要為附合唔到某一間學校而唔開心, 大家應該有點風度, 讓孩子有個好榜樣.

原帖由 dixdix 於 08-12-2 11:37 發表

其實都唔明你地點咁勞氣, 如果你地真係唔care, 都唔駛打咁大段野啦....

其實每間學校都有自己一套計分準則, 比重不同, interview只不過係其中一part, 講真民生鍾意收大仔女又唔係咩秘密。

回應你幾個points:
...

我是旁觀者,我只希望這股"怨氣"及"字字玩針對"的態度不會傳給小朋友, 若是,以後被人拒絕時,便破口大罵,相信任何人都不想看見.

身為家長教導小朋友,言教及身教相比任何一件事都重要.
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

非常同意芳芳
其實我地真係唔知學校既收生準則....而家講既野都係估估下......至於唔收,都唔洗字字玩針對,我地做人媽媽都會同小朋友報幾間幼稚園,只要有一間心儀學校收咪ok law...唔好咁執著,凡事豈可盡如人意呢?????

原帖由 **芳芳** 於 08-12-2 16:10 發表
我是旁觀者,我只希望這股"怨氣"及"字字玩針對"的態度不會傳給小朋友, 若是,以後被人拒絕時,便破口大罵,相信任何人都不想看見.

身為家長教導小朋友,言教及身教相比任何一件事都重要. ...

原帖由 BB_PYM 於 08-12-2 15:05 發表
都唔明你點解重勞氣過我, 你段野都唔嘢小啦....

" interview只不過係其中一part, 講真民生鍾意收大仔女又唔係咩秘密。"(你呢句真係好有問題, 你係咪真係有真憑實據先, 唔好亂咁講啦!)

interview 的比重唔高, 鍾意 ...

我勞氣係因為見你篇野真係幾過火, 不過我相信你都見到其他人既意見, 為免不必要爭執, 我就此收筆了。

世事何曾是絕對?

上一年度(07年12月)我帶女女interview, 同阿女入班房一頭一尾見老師, 自問表現不錯, 問卷填得亦好, 最後都係收waiting 信! in 5 間最後只有禮賢收上午班.
到08年8月上午去禮賢交註冊費, 校服課本都買了, 同日lunch民生致電說k1下午班有位, 問我會讀否.
我同老公商量後決定去民生...
現在女女每天都愉快上學, 星期六還有跳芭蕾舞, 看著她開心成長, 看著寬敞的校園, 便知當日決定沒錯.
世事何曾是絕對?
因有很多人到最終會放棄民生, 去他校!
各位on waiting list 的, 不用灰心, 還有機會!!!!!
原帖由 1BB_PYM 於 08-12-2 00:15 發表

你地想一想, 面試嗰日安排衰成點, 我嗰班四十幾人迫係一个班房度, 有2个小朋友連櫈都無, 又嘈又亂, 都唔知係咪入錯街市,  interview求求其,  个个家長包公咁嘅面口出番 ...

interview實在太多人了, 有時唔係老師唔想問, 而係礙於時間有限. 至於有家長話唔知收生標準, 我自己覺得民生唔係要收好叻的小朋友, 同我囡同班亦有細囝細囡, 反而民生在乎家長與孩子的關係, 所以民生用觀察形式interview, 老師可以從旁看家長與孩子的親子關係

BB_PYM:
你QUOTE 呢段野好似係我講架喎,乜你覺得我講得有問題咩?我小朋友都係讀民生,佢未入民生前我地同民生一D關係都無。
如果你真係覺得民生咁差,咁我真係要恭喜你唔駛俾你小朋友入間咁差嘅幼稚園喇。
ANYWAY,我小朋友讀民生讀得好開心,以上只是個人意見,不喜勿答。

回覆 # 的文章

面試嗰日安排又嘈又亂, 是事實. 討論區好多家長IN 完都是咁講, 不是輸打贏要
這股"怨氣"係討論區出嚟嘅, 我只是不平則鳴
身為家長教導小朋友,言教及身教相比任何一件事都重要.因此, 小朋友處事不當, 要講俾佢聽, 下次做好D. 同樣道理, 學校嗰日做得唔好, 係咪要出聲呀!

學校嗰日做得唔好, 係咪要出聲呀!

我明白,咁你不如正正經經寫封信同學校反映啦, 我地身為家長聽到你咁講自己小朋友間學校好唔開心架!

面試那天學校確實有失誤, 在學校外面排隊, 近馬路, 汽車又唔熄匙, 又熱又曬....大人小朋友都辛苦......操場又排隊.....課室又多人.....用"亂" 字來形容都可以......

但學校唔收, 可能有很多因素, 非我們能控制, 我個女係大B, 都唔收....已成定局, 無謂再提.....向前看吧!! 地球還在轉, 外面還有很多選擇!!

只希望明年學校安排好些, 始終在馬路邊排隊好危險, 又空氣污濁, 對小朋友不好!!

別人手中的一根剌, 可能在你眼中係一柱棟樑.

從來只聽過 寬宏大量、推己及人 係美德, 相信大家都同意教小朋友係需要正面的.
小朋友嘅品德會自少受父母及周圍環境影響, 你點做人, 你的小朋友將來多數都會一樣.

就算發表意見, 都應該顧及別人感受, 不平則鳴不代表可以踩踏別人, 用字語氣令人不安嘅話, 相信自己的心都不會好過.

原帖由 BB_PYM 於 08-12-2 23:04 發表
面試嗰日安排又嘈又亂, 是事實. 討論區好多家長IN 完都是咁講, 不是輸打贏要
這股"怨氣"係討論區出嚟嘅, 我只是不平則鳴
身為家長教導小朋友,言教及身教相比任何一件事都重要.因此, 小朋友處事不當, 要講俾佢聽, 下 ...

其實唔止呢間, 近日好多日講d名校result又係質疑係唔係只收大仔大女, 其實大家掉轉頭想, o甘多小朋友apply,點可在短短 5-10 mins.去judge, 如果係細b既(我認為10月之後都係細)o甘自己都要預左收既機會會細d, 因為真係表現會無大既o甘好, 而且你自己都預左有將一個細b早d返學既risk,會辛苦d etc...你地可以簡出年做大b架. 大家take it easy, 當然我聽o甘多人講個interview安排得唔好, 但其實大家唔覺考幼稚園好似六合彩咩? 不過有d分別係, 你點都會做下research,睇下間學校arm 唔arm,講真, 學校簡你時, 你都簡學校架啦, 真係唔洗o甘緊張既...雖然我自己都會擔心, 如果我個女真係fail.就讀返原校lor...其實在知識學習方面, 如果家長有心(&時間), 其實教得好過老師lor!名校唔代表所有!

非常同意芳芳  

btw, this comments should come right after the inverview, not after the result.

‹ 上一主題|下一主題