用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 北大朗誦比賽是否值得參加?
go

北大朗誦比賽是否值得參加? [複製鏈接]

想問有無媽咪知道北大朗誦比賽是否有水準和有認受性,因一月好似有比賽,想給囡囡參加,請給些意見和資料,是否在這裡www.pkuschool.hk報名穩陣些,因他們話自己是直接和北大協辦的.唔知是否似校際般咁認真(評判)!
   0    0    0    0

這是今年年初我們參加比賽後心得:

一個不專業的機構 + 一堆不合格的評審 +  一個不成熟的大會主持人+ 一個亂七八糟的頒獎典禮 = 一個不堪回首但又記憶深刻的回憶

不要被 " 北大 "二字給欺騙了.

原帖由 circle123 於 08-12-3 03:21 發表
想問有無媽咪知道北大朗誦比賽是否有水準和有認受性,因一月好似有比賽,想給囡囡參加,請給些意見和資料,是否在這裡www.pkuschool.hk報名穩陣些,因他們話自己是直接和北大協辦的.唔知是否似校際般咁認真(評判)! ...

agree      
原帖由 ysmhkg 於 08-12-4 22:28 發表

一個不專業的機構 + 一堆不合格的評審 +  一個不成熟的大會主持人+ 一個亂七八糟的頒獎典禮 = 一個不堪回首但又記憶深刻的回憶

...

回覆 # 的文章

I am agree very much!

十分,非常,極之贊同,加多2個point比佢。

+ 一個行政混亂的機構 + 一個不便宜的收費。

...

回覆 # 的文章

多謝咁多位媽咪提供資料,仲諗住今個星期六幫囡囡報名,好彩睇到妳們的評價,慳番$250.唔該哂咁多位!
另想問問妳們知唔知校際朗誦如學校唔幇我們報,還可以在那兒可代報呢?

我(個仔)試過一次.

真係無第二次!!!

回覆 # 的文章

絕對同意. 小兒曾在各大比賽得獎.但在北大比賽竟然冇獎,及不能找到他的分紙.連分紙都唔見, 點評誰高分呢?

提議佢下年改改個名..... 叫"清華大"...."復旦大..."再騙過..... , "北大"個名都臭晒啦!

...

北大真係多得佢唔少 ! 小朋友及家長亦多得佢唔少, 最後搞到連得o左獎都唔敢同學校講, 因為呢個獎實在太兒戲 .......

原帖由 Smalljokerbb 於 08-12-16 15:26 發表
提議佢下年改改個名..... 叫"清華大"...."復旦大..."再騙過..... , "北大"個名都臭晒啦!

下,唔係Fa

我都聽聞呢個係小圈子比賽,如果您有參加有關單位的訓練班,即使表現一般,都會獲獎。完全係吸$機構!

circle123,

我都係咁話,我都參加左1次.之後就no way!!北大繪畫都係,暑假囡囡攞左獎,點知成班得獎小朋友上晒台影相,安排又差,亂晒大籠,連畫室姐姐都話未見過咁亂架頒獎.

你可以留意下,除左校際,普師會朗誦都好多人參加架.

原帖由 毛妹 於 08-12-31 08:12 發表
我都聽聞呢個係小圈子比賽,如果您有參加有關單位的訓練班,即使表現一般,都會獲獎。完全係吸$機構!

回覆 # 的文章

one parent told me that she let her son join the P1 interview course in this center, but she quit after a few lesson because she said that she didn't know what they did. Just waste her money and time of kids.

綜合晒咁多位媽咪意見,全部均屬實.
今年,我都有幫小兒報名,這間不知所謂的機構及主持人"黃先生", 全部$$$字當頭, 明明第二及三名跟本朗誦得不好,都可以得獎, 擺明搵笨,重收$250報名費,最唔明點解遲到重可以有機會出場,咁要時間黎重咩, 對準時的人根本唔公平. 亂七八遭, 最後取分紙係自己在出面張書檯度摷的,唔係由職員派,唔怪得維多利亞小學要杯葛佢地,唔讚成學生參加啦.
我話過,唔會"side"錢參加呢間不知所謂既朗誦比賽. 免得side 錢& side 時間.

好彩有你們咋...
原來又係擝人笨...
:;pppp:
討 厭

呢度好多媽咪都講過『北大朗誦節』質素好差 ,
希望唔好再有BK媽咪上當

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?action=printable&tid=1301382

...

My nephew just joined the competition, in spite of my objection.  Her experience is very bad.

一周刊今期報導﹕

新聞耳目 - 借北大之名搵家長老襯

小一派位剛放榜,不少家長見子女獲派心儀小學,開心到好似中六合彩。這世代家長將子女當成金叵羅,願意大灑金錢為子女鋪路,難怪近年專辦小朋友增值活動的機構愈開愈多。
坊間一間標榜與北京大學附中附小遠程教育.......

原帖由 circle123 於 08-12-3 03:21 發表
想問有無媽咪知道北大朗誦比賽是否有水準和有認受性,因一月好似有比賽,想給囡囡參加,請給些意見和資料,是否在這裡www.pkuschool.hk報名穩陣些,因他們話自己是直接和北大協辦的.唔知是否似校際般咁認真(評判)! ...

我講番我既case,我同個女去北大比賽,個日佢讀得好好,以為有獎啦,點知冇,唯有單單地走人,點知係架lift遇到個比賽評判,佢一見到我個女就話恭喜我話我個女好叻,搞到我地一頭霧水,我同佢講我個女冇獎,佢好奇怪,我同佢返轉頭去搵北大d工作人員,佢地走鬼晒,你地話呢個乜鬼比賽呀........黑暗,搞乜鬼???? ...心知啦...
‹ 上一主題|下一主題