用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真同創價都收我個女,比啲意見你地點揀? ...
go

崇真同創價都收我個女,比啲意見你地點揀? [複製鏈接]

好煩惱!崇真同創價都收我個女,從各方面睇比啲意見呀?

0    0    0    0

崇真

any other

點解間崇真呢 ?

原帖由 baby1211 於 08-12-3 16:40 發表

你揀崇真係咪想直上小學呀? 我朋友個仔啱啱由崇真幼稚園升上小一, 佢話想幫個仔轉校, 因為小朋友讀得太辛苦, 係學校係唔可以講廣東話, 只可以講英文或普通話, 有次普通話默書, 老師同學生講"一個都不能錯", 嚇到小朋友返屋企喊住同媽咪講, 好驚默書會錯呀!!! 攪到我朋友好心痛, 所以想幫個仔轉校.

如果崇真係讀普英班我會揀佢, 但如果主流班我諗佢既課程同創價無乜分別的, 咁就睇邊間近屋企囉(假設你唔係要入某d名小).

崇真都收咗我女讀主流班(後悔當初無報國際班, 因一心想阿女返早), 雖然我都有交留位費, 亦request轉國際班.........但因kv收咗, 所以如無意外會讀kv.

首先我唔太like崇真既環境, 因連小學, 覺得唔太似幼稚園, 其次係我聽完佢既briefing感覺呢間學校都幾商業化, 意思係想你小朋友放學後上佢辦既course.

創價有報無in, 聽聞課程淺, 但小朋友讀得開心, 真係睇你想要d乜.

重有無其他媽咪比意見呀!

崇真我原本都幾鍾意, 不過果日去完in, 聽完佢個簡介會, 嘩 ! 即刻唔想比阿仔讀, 我覺得佢好想谷到自己係名校, 谷到d小朋友傻, 兼且我唔多鍾意佢d環境

原帖由 baby1211 於 08-12-3 16:40 發表

我和你一樣, 我都想知,  但創價收下午,  祟真收上午, 有無家長可以多些意見?????

Agreed.

I
原帖由 catcat_22 於 08-12-5 12:44 發表
崇真我原本都幾鍾意, 不過果日去完in, 聽完佢個簡介會, 嘩 ! 即刻唔想比阿仔讀, 我覺得佢好想谷到自己係名校, 谷到d小朋友傻, 兼且我唔多鍾意佢d環境

國際班定主流班先??

原帖由 berthalai 於 08-12-5 13:05 發表

我和你一樣, 我都想知,  但創價收下午,  祟真收上午, 有無家長可以多些意見?????

原帖由 catcat_22 於 08-12-5 12:44 發表

哈哈, 我第一次聽都係咁既感覺, 仲覺得校長好似賣花(賣花讚花香 ), 我同老公都唔係幾鐘意呀! 但係當時我地只報左兩間, 咁TT先IN, 又收左個仔, 咁就唔煩啦, 第二間都冇去IN囉。

但讀落又唔覺係咁既, 我兩件小鬼都讀得好開心。
BTW, 我有個朋友, 佢仔仔同我大仔一樣而家係K3, 但佢讀創價。佢地校長叫佢唔好考英華喎, 因為佢地學校冇咁深程度, 好難入到。就算入到, 都讀得辛苦。除非家長係屋企特訓啦, 否則學習模式就會唔同囉。

樓主你睇你想小朋友讀咩小學啦, 如果冇咩所謂, 咁就邊間幼稚園都冇咩所謂啦 就小朋友午睡, 作息時間就算啦!

原帖由 kimmiechiu 於 08-12-5 14:14 發表
國際班定主流班先??

國際班應該只得下午。
所以樓主話上午, 應該係主流。

原帖由 靚太太 於 08-12-6 00:58 發表
我覺得崇真有好多課外活動,我不知幾happy又唔洗特登接送,仲可以學多英文同普通話....電腦班,節省時間!!

唯一唔好就學校唔太新!

請問課外活動貴不貴??? 我知道是上午班完了留在學校再上課外活動, 那小朋友午餐食什麼?? 我住在九龍灣, 回到家不是很晚了嗎 ?? 謝保貴意見.

原帖由 berthalai 於 08-12-6 10:46 發表

請問課外活動貴不貴??? 我知道是上午班完了留在學校再上課外活動, 那小朋友午餐食什麼?? 我住在九龍灣, 回到家不是很晚了嗎 ?? 謝保貴意見.

5X-6X一堂(一個鐘), 午餐返屋企食, 但可以帶小小野食比小朋友, 上活動前老師會比佢地食架。
我唸九龍灣可能兩點多d先返到屋企, 不過最好都係打去比校車總司機問, 佢地好多條線, 九龍灣分分鐘都有兩條車線行。

原帖由 靚太太 於 08-12-6 00:58 發表
我覺得崇真有好多課外活動,我不知幾happy又唔洗特登接送,仲可以學多英文同普通話....電腦班,節省時間!!

唯一唔好就學校唔太新!

真係好多野學呀...不過我地呢d好貪玩, 成日撞時間
仲好我地有好多校隊, k1學期尾老師選拔, k2就可以入校隊架啦。好似交通安全隊, 小蜜蜂, 中國舞(係出面成日贏比賽, 好鬼勁)...等等, 今年仲新加左個節奏樂隊

回覆 # 的文章

I don't know how difficult the curriculum other kindergartens is. My child study at Soka. I can say the school is excellent in the cultivation of character and intellectual development. My child is not outstanding in Soka, but he got accepted in the two DSS primary school I've chosen in the first batch. Thanks to teachers in Soka. It really provides an excellent environment for his healthy development.

原帖由 carol_kk 於 08-12-3 22:31 發表

你揀崇真係咪想直上小學呀? 我朋友個仔啱啱由崇真幼稚園升上小一, 佢話想幫個仔轉校, 因為小朋友讀得太辛苦, 係學校係唔可以講廣東話, 只可以講英文或普通話, 有次普通話默書, 老師同學生講"一個都不能錯", 嚇到小 ...
只可以講英文或普通話 (我個仔小2,無甘誇張)默書, 老師同學生講"一個都不能錯(我個仔由小一至現今,中,英默書100分未多過5次,無人話喎)

‹ 上一主題|下一主題