用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 k1 SC vs 民生 vs 培正, 點揀!!!!
go

k1 SC vs 民生 vs 培正, 點揀!!!! [複製鏈接]

大家好 新生報到

如題, MAR06既BB仔(active) boy, 大家會點揀 (with reason plz)

0    0    0    0

原來呢度新人post野無會人覆......

3)k1 SC
2)民生
1〕培正

回覆 # 的文章

y?

我都想知. 不過我只想問sc vs 培正. sc 我已知因為我個仔都係sc講緊k3. 但sc貴好多培正有學券. 而小女既皮氣真係要好好咁比人教.... 不過我又怕培正既英文唔夠好.  個仔係sc既英文特別係phonic真係好好.  

唉好煩. 放棄sc我怕會後悔, 但sc只收我個女英粵吸引又唔夠英普大. 頭痕???

原帖由 issacee 於 08-12-4 19:43 發表
原來呢度新人post野無會人覆......

培正;一條龍品行好,點差得去邊
民生;唔知
st.c;收下午班放棄,因之前in得不好都收及聽朋友講in小學藍田及tko bend 1學校不收不明點解?由え前好想讀,現在一點都不想讀學費貴徐非升國際學校就ok

讀SC既小朋友 最常會入那幾間小學呢?   

我是路過的人,只不過三年前和你們一樣,也為囝囝升k1的事而煩惱,我和他考了六間幼稚園,間間也收他(全是上午班),當然包括sc,但最後我也放棄了學位(上午班啊),選擇了培正。三年後我發覺自己沒有選擇錯,因為只要看看身邊的朋友忙於帶小朋友到處面試,為升小一選校而煩惱就知了!因為培正是百分百收回所有幼稚園學生。而且我的囝囝雖然讀培正,也可以在今年得到dbs的2nd in,所以讀培正的小朋友不一定是比九龍塘的名校差。

回覆 # 的文章

你說的也對 (但pc要1月先知result)

令公子向培正讀
英文要唔要額外補下習呢~?

回覆 # 的文章

To:  lormy

你大仔而家讀幾多年級?
各方面發展都ok嘛?

唔好意思可否講多d培正既中文英文數學程度. tks

原帖由 ireneyiu5 於 08-12-5 11:27 發表
我是路過的人,只不過三年前和你們一樣,也為囝囝升k1的事而煩惱,我和他考了六間幼稚園,間間也收他(全是上午班),當然包括sc,但最後我也放棄了學位(上午班啊),選擇了培正。三年後我發覺自己沒有選擇錯,因為只要看看身邊的朋友忙 ...

我囝囝當然也有出外讀英文(這是大氣候)。其實不論讀那一間幼稚園,相信作為媽媽的,一定會替自己的小寶貝報讀英文班。
至於有人問培正的中英數。答覆如下:
所有功課皆由培正的老師自己設計,故此中文及數學的教學十分之有系統,小朋友一定能記得自己所學的每一個中文字。當然啦!有些人會覺得他們寫的字很淺,因為連我家附近的小朋友在k2那年也寫耶穌、消防員等,但我個人覺得,他們寫了一次又如何?因為再問他,他定不能寫出來。
英文方面,培正真的很少英文時間。一星期只有一天,每次只上十五至二十多分鐘。但也是外國人教的。所以你想仔女的英文十分十分流暢,真的做不到。但我的囝囝也能用英文和工人姐姐溝通,其他人也說他不太差。

原帖由 ireneyiu5 於 08-12-5 22:50 發表
我囝囝當然也有出外讀英文(這是大氣候)。其實不論讀那一間幼稚園,相信作為媽媽的,一定會替自己的小寶貝報讀英文班。
所有功課皆由培正的老師自己設計,故此中文及數學的教學十分之有系 ...

正如你所講我知培正都是咁,請你哋講吓st.c會讀到d咩學校想如培正不收,揀st.c/金巴倫那間好

好多謝你, 你已解答我想知的問題. 其實就算好似sc英文好似都好強下, 我都有同個仔出去補英文. 我個囡在家都可以好流暢咁同工人姐姐鬧交:-x就係因為佢好難攪所以就覺得培正既德育咁好可能幫我.  thanks again.
原帖由 ireneyiu5 於 08-12-5 22:50 發表
所有功課皆由培正的老師自己設計,故此中文及數學的教學十分之有系 ...

myc214,

原來我同你排名都係一樣,不過第3個CHOICE 就唔同喎....我個囡囡民生收左,而家等緊培正收唔收..

原帖由 myc214 於 08-12-4 20:41 發表
3)k1 SC
2)民生
1〕培正

始終都係pc係大家既心頭好

希望一月會有好消息啦

吓.. 咁呢兩間揀邊間呀?
原帖由 傻BB 於 08-12-8 02:16 發表
唔講咁多喇, 選SC 同培正啦!
‹ 上一主題|下一主題