用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

請教各位崇真媽咪! [複製鏈接]

各位崇真媽咪:
      我打算比仔仔讀下午班,但是我又擔心他的作息時間第日都亂晒.我有幾個問題想請教下:
     1.學校下午班返幾點放幾點?
     2.課程是怎樣編排的呢?(比如:每天英文上多長時間,中文上多長時間)
     3.不知第日可否轉上午班呢?
     4.崇小多數都會收返幼稚園的學生嗎?
     5.學費幾多?一年幾多期?
     6.校車是學校的還是出邊既私人承包的?大概多少校車費?
多謝各位媽咪.THX!
   0    0    0    0

各位崇真媽咪:
      我打算比仔仔讀下午班,但是我又擔心他的作息時間第日都亂晒.我有幾個問題想請教下:
我小朋友讀上午, 盡量答你啦!
應該係返1:15, 放4:30。而10月開始至6月, 都會有興趣班, 如果你想小朋友參加, 就要返12:00。
     2.課程是怎樣編排的呢?(比如:每天英文上多長時間,中文上多長時間)
每日net教英文15mins, 普通話一週兩次, 每次都係15mins, 其他應該同外面幼稚園差唔多。k1上學期隔日做功課, 週末做兩本閱讀報告同埋其他功課。
     3.不知第日可否轉上午班呢?
如果佢已經取錄左你, 你可以先寫信申請想轉上午班, 陳明原因。亦有k2轉上午班既成功例子。
     4.崇小多數都會收返幼稚園的學生嗎?
絕大部份都會收, 但亦有好多外面幼稚園既人去考崇小
     5.學費幾多?一年幾多期?
學費10期, 扣學卷後820蚊一個月。出年唔知學卷係咪12000蚊一年, 如果係, 分分鐘只係加720蚊一個月(唔知學校有冇唸住申請加學費呀)
     6.校車是學校的還是出邊既私人承包的?大概多少校車費?
學校外面搵承辦商, 佢地既校車先可以入到學校, 否則你自己搵既校車冇得入大閘。路程及收費, 你可以上崇真個網頁度睇。

好感激妳詳盡的回複,多謝晒!
原帖由 silvia_ng 於 08-12-5 13:21 發表
各位崇真媽咪:
我小朋友讀上午, 盡量答你啦!
應該係返1:15, 放4:30。而10月開始至6月, 都會 ...

原帖由 靚太太 於 08-12-5 15:39 發表
silvia_ng:

每日net教英文15mins, 普通話一週兩次, 每次都係15mins, 其他應該同外面幼稚園差唔多。k1上學期隔日做功課, 週末做兩本閱讀報告同埋其他功課。

咁咪好時間上小英文堂?
我想請教如報興趣班咁上校車時間怎 ...

小時間呀....UM...睇你點睇啦! 我覺得佢地小朋友專注力維持到15MINS都算唔錯啦! 你比更多時間佢, 佢地唔專心, 都冇用啦, 係咪 另外幼稚園生活仲有好多其他野架麻, 好似落操場玩, 落電腦室, 食茶點, 去廁所, 上宗教堂, 上平時既常識堂....佢地好忙架! 每日放學就即刻訓覺架啦!
興趣班有校車接送, 唔洗另外加錢。學野既下午班要11點左右就上車。

兩本閱讀報告??
K1 child can handle??

原帖由 apin 於 08-12-5 16:45 發表
兩本閱讀報告??

呀媽OR呀爸同佢睇, 之後教佢認識每本書既主角係邊類型既野: E.G. 人物, 植物, 動物, 其他
鐘唔鐘意本書? 鐘唔鐘意個主角?
之後比佢鬼畫符一D野, 你自己問返個小朋友係咩黎架, 咁幫佢係隔離寫個註解咁囉。

咁如果上午班小朋友要返興趣班, 坐埋校車要幾多點先返到屋企? 會唔會餓親小b?

原帖由 miutang 於 08-12-5 18:09 發表
咁如果上午班小朋友要返興趣班, 坐埋校車要幾多點先返到屋企? 會唔會餓親小b?

咁要睇你住邊區啦, 有d都要成兩點先返到屋企架。我兩個就一點三左右返到黎。
你可以係佢上活動果日, 比d小食比佢, 老師會係12點前比佢地食左先架。我就會比d餅呀, 麵包仔比佢地囉。

我個女下年收左讀K1上午班,佢有個哥哥,現讀另外一間學校既k2。
請問如果我而家同學校講話因放便接送,申請呀哥插班讀k3上午,機會有冇呢?
請問k3係唔係好full架?同每日個幾多幾深既功課呢?
唔該唔該!

hi silvia_ng:
我想問崇真好次有好多課外活動學,價錢貴唔貴呢?thanks

原帖由 caba 於 08-12-6 23:54 發表
我個女下年收左讀K1上午班,佢有個哥哥,現讀另外一間學校既k2。
請問如果我而家同學校講話因放便接送,申請呀哥插班讀k3上午,機會有冇呢?
請問k3係唔係好full架?同每日個幾多幾深既功課呢?
唔該唔該! ...

插班真係唔知有冇位喎, 呢樣野要問返學校先知。因為今年k2上午班好多人, 好多班。
功課每日兩本, 一英一中or一數一中。每星期默書, 隔星期中文及英文。

原帖由 skyyoyobebe 於 08-12-7 00:47 發表
hi silvia_ng:
我想問崇真好次有好多課外活動學,價錢貴唔貴呢?thanks

係呀, 好多呀, 每日都差唔多有成10樣, 當然有d要大d先學得, 或指定年級先學。
價錢大約5x-6x一堂。

原帖由 silvia_ng 於 08-12-8 13:23 發表

係呀, 好多呀, 每日都差唔多有成10樣, 當然有d要大d先學得, 或指定年級先學。
價錢大約5x-6x一堂。

價錢都算平,是不是放了學然後上課外活動,車費要不要另計~~另想問崇真小學學費幾多?我上網睇要$24000一年,但見D人話要3千幾一個月,是不是有很多什費?謝謝解答

原帖由 skyyoyobebe 於 08-12-8 14:23 發表

價錢都算平,是不是放了學然後上課外活動,車費要不要另計~~另想問崇真小學學費幾多?我上網睇要$24000一年,但見D人話要3千幾一個月,是不是有很多什費?謝謝解答 ...

如果係下午班, 就上左課外活動先上堂架。
車費唔洗另比。
崇小學費3600一個月, 因為09-10年小一起, 實施小班教學。而之前係2600一個月。
什費我就唔係太清楚, 應該都係興趣班果d支出掛。

原帖由 apin 於 08-12-5 16:45 發表
兩本閱讀報告??

apin,
剛看到你send了pm給我, 已回, 請check。

回覆 # 的文章

Thanks silvia

原帖由 靚太太 於 08-12-9 01:44 發表
silvia_ng :

請問一班幾多人!!

我上午28人, 下午我唔清楚。應該係少人d
‹ 上一主題|下一主題