用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無住油塘嘅小朋友考到根德園呀?
go

請問有無住油塘嘅小朋友考到根德園呀? [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆 # 的文章

點解話好多公務員都喜歡選KV呢, 公務員又冇幼稚園津貼,基本上選什麼幼稚園都冇乜關係

又點解冇住油塘的KV 學生, 係有特別原因?

賣埋關子呀? 又有咩所謂的秘聞呀? 無聊都震
原帖由 WanWah 於 08-12-10 14:46 發表
好多公務員都喜歡小朋友讀哩間學校...但係總係唔覺著哩間校服嘅小朋友喺哩區出現, 原來係有原因...想証實一吓係唔係...

如果你有小朋友讀緊KV... 請告知讀 K幾??? ...

原帖由 WanWah 於 08-12-10 22:29 發表
其實我都無話要賣咩關子,只不過未有真正嘅數據,我唔想網下判斷而誤會咗kv嘅收生準則...

其實你唔想答又或者你唔知嘅,你可以選擇唔答..無須要講埋哂啲癈話

...

我諗你都唔駛咁勞氣, 因"妳xx算"呢個人係好鍾意周圍撩事鬥非架。

其實你係咪有個諗法: 通常住居屋或紀律部隊宿舍都唔收 (我都係估下姐,估得唔o岩請不要介意, 因為你咁問法,一定係有原因,同你的想法). 因為油塘o個邊我知有好多居屋同紀律部隊宿舍的, 我識朋友都係住居屋或宿舍,不過就唔係油塘,佢地小朋友而家都係KV學生.
其實油塘有乜野問題?

妳講的公務員宿舍係唔係油塘高飛閣附近, 我亞囝坐開架褓母車, 係個度有站, 而每日有4-5個小朋友係個度上/落車.
原帖由 WanWah 於 08-12-10 22:29 發表
其實我都無話要賣咩關子,只不過未有真正嘅數據,我唔想網下判斷而誤會咗kv嘅收生準則...

其實你唔想答又或者你唔知嘅,你可以選擇唔答..無須要講埋哂啲癈話

...

唔使xx啦. 我唔發律師信比妳架喎

其實我唔係撩事鬥非, 只係唔明點解有d家長點解咁鍾意開呢d無謂的topic. 其實用個腦諗吓啦, 就憑人地答妳油塘公務員宿舍有無人上車, 就知一間學校的收生標準? 唔好玩啦. 仲有d父母, 考唔到某d學校, 就懷疑人地的收生標準, (1) 唔收細b (2) 住屋地點 (3) 有無工人 (4) 父母職業, 有無家底等等....無聊都爆. 其實呢d都係自己安慰自己的藉口. 啊, 佢唔收我個小朋友, 係因為 (1) - (5), 同我小朋友的表現無關. 呢d咁的學校比我都唔讀.  

其實開一百個post問一百個呢d無聊問題, 都唔會有人可以肯定一間學校的收生標準係咩. 而且依家大部份的學校都出晒result啦. 唔該d家長理智d, 做d實質的野啦. 而唔係係度估(或自定)學校的收生標準.
原帖由 hahaha1529 於 08-12-10 22:53 發表

我諗你都唔駛咁勞氣, 因"妳xx算"呢個人係好鍾意周圍撩事鬥非架。

我係油塘返工,放工都見過保母車送小朋友返來,架車車頭大大隻字寫係根X園學校喎!

每年面試後一定有相似的問題討論各幼稚園收生標準. 找出了原因又如何呢? 我也認為沒必要. 人家要填家長學歷又說人家睇背景, 不用填學歷. 又說看職業, 不用填職業, 又說學校睇住址, 最好找間學校. 什麼也不用填寫的去面試. 如果最後不收, 會比較心服口服,  不過應該沒有

原帖由 ysnmama 於 08-12-11 11:34 發表
每年面試後一定有相似的問題討論各幼稚園收生標準. 找出了原因又如何呢? 我也認為沒必要. 人家要填家長學歷又說人家睇背景, 不用填學歷. 又說看職業, 不用填職業, 又說學校睇住址, 最好找間學校. 什麼也不用填寫的去 ...

同意,,,同意....
其實我每朝送仔仔返學都見到有根德園的學生等校車, 其他所謂名校都有....咁代表咩啫....小朋友in完之後, 結果已經唔係自已控制到, 至於學校的收生準則更加無法引證....何必忖測呢...最緊要清楚自己小朋友的能力係無問題的就得啦,,,take it easy lor .....

住油塘肯定有. 不果妳之前講什麼同公務員宿舍有關(?)我就唔知.
原帖由 WanWah 於 08-12-12 17:31 發表
Joan 921 / Mrs JCLee / 雙子媽媽 ,

咁即係話其實係有小朋友住油塘係讀根德園, right?

我只係廳人講話KV專唔收油塘嘅小朋友, 所以想証實一吓係唔係...如果係嘅話就唔駛再傅有希望... ...
‹ 上一主題|下一主題