用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人寫過叩門信,可否指教
go

有冇人寫過叩門信,可否指教 [複製鏈接]

我實在毫毛頭緒,有冇有經驗父母教路
   0    0    0    0
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

家長版/F03 星島日報日期: 2008-06-05

叩門信宜用英文撰寫

不論直資或私小,家長叩門時,不妨準備一封叩門信,加深校方對子女的印象。叩門信有兩類,一類是曾經報讀某校而不被取錄,因此再撰寫叩門信,希望心儀小學的校長可以再給予機會子女;另一類則是從未曾報讀該校,但希望可以在叩門階段報讀。維思教室課程總監龐穎妮表示,兩類叩門信在內容上大同小異,只是在叩門信的首段有部分不同。

「假如曾經報讀該校的,家長在叩門信的首段,指出子女曾報讀該校,並附上他們報讀該校時的報名編號,可惜不被取錄;並提到子女近期表現大有進步,也曾得過某些獎項(可附上相關證明或教練推薦信),希望學校可以重新再考慮子女。」龐穎妮指未曾報讀該校的,則可在首段稱讚學校的辦學理念,及指出和校方的教育理念相近。

她稱,兩類叩門信的第二和第三段的內容均相近,第二段主要寫子女的成績和課外活動表現;第三段則重申希望學校給子女機會,並寫上家長的聯絡方法。龐穎妮認為,用英文撰寫叩門信會比較好,若用中文寫叩門信,家長書寫時,可能不知不覺變為白話文,感覺不太好。

醒目開學勳章 王國長老

我自己就中文同英文都寫過(咩文都唔緊要, 最緊要唔好錯姐)
其實每一間學校, 就算最top最top果d, 都一定有收左學生唔去讀既情況, 學校都想揀d家長真係好鐘意好鐘意間學校, rather than offer左出去, 死霸爛霸, 去到8月又話唔讀!
所以我會講下自己點解鐘意間學校(做下功課, 如果好在邊都講唔出, 叫校長點留印象呀), 自己個小朋友係點, 點解適合入讀呢間學校, 家長預備點樣去配合等, 如果身邊有朋友子女係讀得好or開心既, 不妨寫落去, 呢一part會令校長覺得你係真係有心做過功課, 仔細考慮過至想入, 而唔係搵佢做水泡
我自己會襯有update就寫信去, 派左成績表進步左啦, 表演左d咩啦, 比賽有咩獎呀, 再唔係生活上發生左d事想分享(當然係可以表現小朋友適合入讀果間學校啦), 都可以寫下
good luck

原帖由 俊賢 於 08-12-16 12:48 AM 發表
家長版/F03 星島日報日期: 2008-06-05

叩門信宜用英文撰寫

不論直資或私小,家長叩門時,不妨準備一封叩門信,加深校方對子女的印象。叩門信有兩類,一類是曾經報讀某校而不被取錄,因此再撰寫叩門信,希望心儀小學的校長可以 ...

在你另一post已有提, 如果你可以拿到幼稚園校長推薦信 (當然係寫得好果隻), 證明你小朋友在學校是乖巧,聽話,沒有任何行為上eq問題, 那你附加的資優評估成績表就是很好的叩門信. 我相信沒有校長不喜歡又乖,又聽話的資優生.

Thank you very much for your advise.  Do we need to write the letter every month until next June?  I just sent out one together with a Christmas card.

原帖由 Charlotte_mom 於 08-12-16 13:41 發表
我自己就中文同英文都寫過(咩文都唔緊要, 最緊要唔好錯姐)
其實每一間學校, 就算最top最top果d, 都一定有收左學生唔去讀既情況, 學校都想揀d家長真係好鐘意好鐘意間學校, rather than offer左出去, 死霸爛霸, 去到8 ...
‹ 上一主題|下一主題