用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KM (劍鳴)超收失誠信
go

KM (劍鳴)超收失誠信 [複製鏈接]

我阿B本是10月1 日番KM既N1 , 但9月30日收到電話話爆水管要延遲 , 10月份收到他們信話可以直接收讀K1 , 當然填左回去啦 , 但一直等都沒有消息 , 打去問但佢地支吾以對說可能過年後啦 都唔知比唔比阿B讀 , 因有D失信心:(
   0    0    0    0

原帖由 HoraceBB 於 08-12-11 17:02 發表
我阿B本是10月1 日番KM既N1 , 但9月30日收到電話話爆水管要延遲 , 10月份收到他們信話可以直接收讀K1 , 當然填左回去啦 , 但一直等都沒有消息 , 打去問但佢地支吾以對說可能過年後啦 都唔知比唔比阿B讀 , 因 ...

聽人講KM越來越差,你都係快啲轉第二間啦。

我在10月份也寄回K1認可信,致电去學校問都確認收到,應該無問題,不同担心!

I suggest you should find another backup for safety.

不如搵多幾間幼稚園先啦,
因為我見到報紙上講,
校長話佢地會將k1的小朋友篩走30%上k2,
即係話有機會到k2又要再搵學校....好煩呀!

原帖由 HoraceBB 於 08-12-11 17:02 發表
我阿B本是10月1 日番KM既N1 , 但9月30日收到電話話爆水管要延遲 , 10月份收到他們信話可以直接收讀K1 , 當然填左回去啦 , 但一直等都沒有消息 , 打去問但佢地支吾以對說可能過年後啦 都唔知比唔比阿B讀 , 因 ...

原帖由 stone940828 於 08-12-11 21:27 發表
因為我見到報紙上講,

yes ar yes ar, if more people give up then more chances to others lor, ho ho ho

原帖由 stone940828 於 08-12-11 21:27 發表
因為我見到報紙上講,

因為我見到報紙上講,

19/11/2008 太陽

【本報訊】位於九龍塘區的劍鳴幼稚園上午校涉超額收生,引起不少家長擔心學童未能獲得適切的照顧。育局證實,九月中旬接獲投訴後,已即時向該校發警告信,並重申學校超收學生屬違法行為,要求學校在一個月內處理有關情況。校方回應稱,其中一個活動課室曾超額容納一至兩名學生,但接獲警告信後,已安排有關超額學生轉讀下午校。
有家長指出,得悉該校本學年於部分班級超收學生,不但擔心學童未能獲得適切照顧,更擔心因幼兒班學生太多,未能確保他們能原校升讀幼稚園低班。

劍鳴幼稚園姓朱校長解釋,本學年九月該幼稚園上午校高班的其中一個活動課室,曾出現超額容納一至兩名學生的情況,校方接獲育局發出的警告信後,已即時跟進,並安排有關超額學生轉讀下午校

至於被指幼兒班的學生未能原校直升幼稚園低班,朱校長解釋,每年均會為幼兒班學生設評估作篩選之用,約有七成學生可原校升讀幼稚園,校方將於明年一月通知有關家長。

育局發言人表示,當局於九月中旬接獲投訴,指有關學校出現超收學生的情況後,隨即派員到校進行調查,並於個別上午班級發現超收情況,故即時向該校發出警告信,要求學校在一個月內處理有關情況。

不是由k1篩走3成學生上k2,
而係n1有七成人上k1.

我都寄回K1認可信,學校話如果交咗留位費就已經無問題,不用担心!

For those N1 Class C ma ma, they are also paid the fee, but still cannot study at KM as promised.

3X,

其實我都係睇到呢段新聞,但我所理解.....

學前班(N1),幼兒班(K1),幼低班(K2),幼高班(K3)
因為我小朋友明年入讀K1,
取錄信全部都係寫住入讀明年"幼兒班",
或者係我理解錯誤,請見諒!

至於被指幼兒班的學生未能原校直升幼稚園低班,朱校長解釋,每年均會為幼兒班學生設評估作篩選之用,約有七成學生可原校升讀幼稚園,校方將於明年一月通知有關家長。

育局發言人表示,當局於九月中旬接獲投訴,指有關學校出現超收學生的情況後,隨即派員到校進行調查,並於個別上午班級發現超收情況,故即時向該校發出警告信,要求學校在一個月內處理有關情況。

不是由k1篩走3成學生上k2,
而係n1有七成人上k1.

原帖由 3X 於 08-12-11 23:39 發表

19/11/2008 太陽

【本報訊】位於九龍塘區的劍鳴幼稚園上午校涉超額收生,引起不少家長擔心學童未能獲得適切的照顧。育局證實,九月中旬接獲投訴後,已即時向該校發警告信,並重申學校超收學生屬違法行為,要求學校在一個 ...

算啦! KM始終係私校, 當然$字行頭啦! 我已經取回$660留位費. 既然不同意KM處理手法, 何必執著個K1學位!
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

stone940828:

不需要說見諒0甘嚴重啦!大家交流交流吧!!
只係想比你知道正確0既資料0者!

我個囡明年多數都會0向番呢間升k1 ,
而家n1 學生呀!

原帖由  於 08-12-12 09:35 發表
3X,

其實我都係睇到呢段新聞,但我所理解.....

學前班(N1),幼兒班(K1),幼低班(K2),幼高班(K3)
因為我小朋友明年入讀K1,
取錄信全部都係寫住入讀明年"幼兒班",
或者係我理解錯誤,請見諒!

至於被指幼兒班的學生未 ...

明白了!
因為你唔講,我一直都以為佢地所指ge幼兒班係k1呀!
我昨天才經過劍鳴,見到d小朋友坐晒出操場,
雖然幾大風,但都有太陽伯伯.....
佢地ge學校好有聖誕氣氛呀!
我個小朋友好鍾意門口個"聖誕轉轉".

其實佢地ge k1中文係乜野?
我認真ga,我自己所見到幼稚園ge k1.........
都係寫幼兒班ga.

原帖由 3X 於 08-12-12 10:20 發表
stone940828:

不需要說見諒0甘嚴重啦!大家交流交流吧!!
只係想比你知道正確0既資料0者!

我個囡明年多數都會0向番呢間升k1 ,
而家n1 學生呀!

我BB本是2009年1月番N1 但因超收而可直入K1的家長。
剛收到学校寄來"学前預備遊戲班"資料, 上面寫着"歡迎加入劍鳴幼兒園這個大家庭" , 我相信這代表N1超收而入唔到、而校長認可可直入K1的小朋友是"準學生",學校特意安排這預備遊戲班,我覺得這做法不錯!

hi, my bb was born in Jan 08 and I don't know when I should enrol bb to KM's N1 and when for K1 (2 yrs 8 months or 3 yrs 8 months for K1).  Is ur bb 2 yrs old in Jan 09?  When did you apply for him?  Can you share?  

thanks.

原帖由 yingval 於 08-12-13 01:39 發表
我BB本是2009年1月番N1 但因超收而可直入K1的家長。
剛收到学校寄來"学前預備遊戲班"資料, 上面寫着"歡迎加入劍鳴幼兒園這個大家庭" , 我相信這代表N1超收而入唔到、而校長認可可直入K1的小朋友是"準學生",學校特意安排 ...

可能我個女較好彩,返到N1上午班,講教學佢地真係唔差,但我都好早知道依見事,都覺得佢地唔好 ,所以我都有同囡囡報其他K1,已經st. cat 上午班收左囡囡,所以我多數會轉校。
不過,如果囡囡唔係讀左km,我想囡囡都教困難入其他好幼稚園,因為自己唔係有咁多時間教佢。

D小朋友是否穿校服?
如是, 應該在燒烤, 因本星期是燒烤活動.

原帖由 stone940828 於 08-12-12 10:38 發表
明白了!
因為你唔講,我一直都以為佢地所指ge幼兒班係k1呀!
我昨天才經過劍鳴,見到d小朋友坐晒出操場,
雖然幾大風,但都有太陽伯伯.....
佢地ge學校好有聖誕氣氛呀!
我個小朋友好鍾意門口個"聖誕轉轉".

其實佢地ge k1 ...

我就係被km影響其中一位,原本12月開始返n1,收到通知話無得返,真係有點愕然,但就話比個k1位你直升。好彩我之前in左幾間kinder n1都交晒留位費,就算突然無得讀km n1,我都有幾間做backup。
有見於km的今次事件,我都一早報定幾間kinder k1,好彩阿b全部都收晒,出年我估都係去st cat讀多d了。

‹ 上一主題|下一主題