用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學第一次考試
go

小學第一次考試 [複製鏈接]

雖然出一個這樣的題目很無聊, 但心中實在很興奮, 有點激動.

小女在沒有補習下, 媽媽每天返工, 只有晚上審核功課, 在津貼小學第一次考試考到第一名.

多謝同學仔的媽媽告之...

0    0    0    0

原帖由 nicolemummy 於 08-12-16 21:58 發表
雖然出一個這樣的題目很無聊, 但心中實在很興奮, 有點激動.

小女在沒有補習下, 媽媽每天返工, 只有晚上審核功課, 在津貼小學第一次考試考到第一名.

...

妳囡囡真係好叻又乖,阿女又係一年班,今日剛考完試;因我係全職主婦比較多時間,之前我每日都會出題目比佢練習,雖然佢自己話考得唔錯,但我唸唔太差已經好好啦,因唔想比太大壓力佢,始終得6,7歲人仔,努力同付出過就得啦!

你女女好叻 wor
原帖由 nicolemummy 於 08-12-16 21:58 發表

...

Congraduation

...

醒目開學勳章

好羨慕啊, 我都是在職媽媽, 沒有請補習, 只在晚上跟阿仔溫習, 奈何佢完全唔入腦, 心裡只想著--- 玩, 開學至現在每一科都未合格過,
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

我睇完後,都為你滴下眼淚.我囝囝明年先升小一,但經已感受到作為父母,對於子女學業所承受的壓力是如何的大.

我相信,你囡囡是個上堂留心,聽教的女孩,對嗎?

恭喜晒!

...

多謝各位媽媽的鼓勵.

小女只是個聽教的女孩, 但沒有甚麼其他天份如體育天份,音樂天份和藝術天份. 所以, 我只想她能平安地升直屬的中學就很滿足. 反而希望她不要給自己太大的壓力.

多謝多謝.

原帖由 itbaby 於 08-12-19 14:55 發表
我睇完後,都為你滴下眼淚.我囝囝明年先升小一,但經已感受到作為父母,對於子女學業所承受的壓力是如何的大.

我相信,你囡囡是個上堂留心,聽教的女孩,對嗎?

恭喜晒!

...

唔使難過, 我阿仔一溫書都係走來走去坐唔定, 10個有8個都係咁, 可能男仔都係遲起步.

原帖由 Giant 於 08-12-18 09:07 發表
好羨慕啊, 我都是在職媽媽, 沒有請補習, 只在晚上跟阿仔溫習, 奈何佢完全唔入腦, 心裡只想著--- 玩, 開學至現在每一科都未合格過,

原帖由 hooyot 於 08-12-20 08:25 發表
唔使難過, 我阿仔一溫書都係走來走去坐唔定, 10個有8個都係咁, 可能男仔都係遲起步.

我囝囝都係咁!!! 係米男仔多數都係咁嘅呢???

黃巴士

我都係要返工既媽媽,兩個仔都係無補習,只靠晚上同週末教佢地。細仔今年小一,第一次測驗有兩科5字頭,我全力谷佢,今次考試全去到9字頭,但顧此失彼,大仔(小二)今次交比老公督導,有好幾科跌左落8字,雖然都已經不錯,但佢自己都知退步左,有少少唔開心。
由大仔升小學以來,我還未試過在測考期間告假督促佢地溫習。今年兩個仔都要"督",我真倍感吃力,下學期要認真考慮告假。
(男仔叫佢地玩少陣做下正經野真係好難,包括我老公 )

我跟囡囡温習考試, 雖然佢個人坐係張凳度, 但個心已經遊咗去好遠, 佢都冇心機聽, 我覺得自己對住空氣講野, 我都覺得好無奈.

醒目開學勳章

同事話男仔係遲熟D, 起碼要到中學至識諗唔讀書係唔掂的 (死得, 起碼要勞氣6年, 唔repeat的話); 叫佢溫習, 仲慘過拉佢去劏咁... 寧願跟我坳足2粒鐘、聲淚俱下瞓晒地, 都死唔肯去溫一個生字...   都解釋過用扭計呢2粒鐘, 都可以溫熟2-4課書喇, 佢都係咁...
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

醒目開學勳章

叻女

原帖由 Giant 於 08-12-25 17:45 發表
同事話男仔係遲熟D, 起碼要到中學至識諗唔讀書係唔掂的 (死得, 起碼要勞氣6年, 唔repeat的話); 叫佢溫習, 仲慘過拉佢去劏咁... 寧願跟我坳足2粒鐘、聲淚俱下瞓晒地, 都死唔肯去溫一個生字...   都解釋過 ...

我都係叫佢5-7次至溫少少, 總之就拖長時間先開波. 仲會響度講數-"溫少D啦!!". 到開始溫,果頭有D聲, 佢又去8吓, 跌左支筆又去攪吓, 手指都可以玩得一餐......
唉!! 簡直係鬥志鬥力, 難服侍過我D CLIENT!!!

黃巴士

你地講d野簡直感同身受.

原帖由 黃巴士 於 08-12-30 19:12 發表

我都係叫佢5-7次至溫少少, 總之就拖長時間先開波. 仲會響度講數-"溫少D啦!!". 到開始溫,果頭有D聲, 佢又去8吓, 跌左支筆又去攪吓, 手指都可以玩得一餐......

黃巴士 ...

原帖由 hooyot 於 08-12-31 00:38 發表
你地講d野簡直感同身受.

所以我開始去接受依樣野, 慢慢去教!! 希望不斷嘅堅持, 小朋友會感受到, 起碼學會唔會咁谷氣!!

黃巴士

醒目開學勳章

原帖由 黃巴士 於 08-12-30 19:12 發表

黃巴士 ...

令公子同犬兒似乎真的用同一個模啤出嚟的啊
‹ 上一主題|下一主題