用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地利亞好唔好嫁??
go

地利亞好唔好嫁?? [複製鏈接]

請問有沒有知道地利亞既校風同讀書好唔好嫁?
既是直資又有政府資助?是不是咁順呢??
   0    0    0    0

你係指邊間地利亞,佢有幾間分校,如果係官塘,就有兩間,不過都係Band 3,我囡囡今年都要選校,我係唔會幫佢選呢間的。

原帖由 HEIPAN 於 08-12-22 22:49 發表
請問有沒有知道地利亞既校風同讀書好唔好嫁?
既是直資又有政府資助?是不是咁順呢??

政 府 如 何 資 助 直 資 學 校?

政府給予直資學校的經常性津貼,視乎直資學校的收費及收生人數而定。如學費不高於一個資助學校學位平均單位成本的 2 倍*,政府向學校發放的經常津貼便相等於一個資助學位的平均單位成本。不過,如學費超逾這個水平,政府便不會提供任何經常津貼。

所以直資學校所得到的資助,決定於學校的學生人數多寡,亦即繫於學校能否提供優質教育以吸引家長。

*以創校 16 年以下的學校為例,一個資助學校學位的平均單位成本在 2008 / 09 學年預計如下:
  小一至小六:$ 27,258       
  中一至中三:$ 32,740            
  中四至中五:$ 32,349
  中六至中七:$ 55,120

angelnch2001
是呀,我是想問觀塘那2間呀~~
我個仔都是明年選校 ^^
‹ 上一主題|下一主題