用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 面試日期相同, 怎辦?
go

面試日期相同, 怎辦? [複製鏈接]

請問自行時, 想選既兩間學校, 資料顯示面試日是同一日,
如同時接受面試,學校會遷就時間嗎?
   0    0    0    0

sorry!二者只可選其一,通常學校不會就你

原帖由 ckiumama 於 08-12-27 21:35 發表
請問自行時, 想選既兩間學校, 資料顯示面試日是同一日,
如同時接受面試,學校會遷就時間嗎?

一定可以改, 自行選擇兩間學校係考生既權利.

原帖由 khmama 於 08-12-27 21:56 發表

話雖如此,以往經驗,面試通常在星期六(平日老師要上課),全港禁多學校,都集中個幾個星期六面試,撞期機會很大,學校點就得禁多,唔通個個星期六都見學生?上下午可能有得就,改期恐怕好難

我唸khmama的意思是家長有權改選2間自行報考的學校的組合,而不是改面試的日期。

原帖由 khmama 於 08-12-27 21:56 發表

絕大部學校都可以更改時間,如上午改下午。任似乎沒有學校要面試一整天的。

醒目開學勳章 王國長老

日期就會難些,
時間還可以。

記得第一年實行兩間自行派位, 的確有面試日期相撞而導致混亂既情況, 有o的學校可能仲係特登既, 等你冇得搵第二間. 當時o的家長都好無所適從. 但係家長的確有權選擇兩間自行, 唔可以因為面試時間相同而被剝削機會, 之後都冇再聽過有人投訴. 所以如果真係撞時間, 學校應該可以改時間既.

舊年我同事的囡囡就係同一個早上見兩間。我同事問清楚第一間要見幾耐,再同第二間講明可能會遲到少少,到最後飛的士趕去見第二間。教育局都話如果有學校留難可以打電話去學位分配組尋求協助。

原帖由 Peekaboo36 於 08-12-28 18:09 發表
舊年我同事的囡囡就係同一個早上見兩間。我同事問清楚第一間要見幾耐,再同第二間講明可能會遲到少少,到最後飛的士趕去見第二間。教育局都話如果有學校留難可以打電話去學位分配組尋求協助。 ...
多謝各位的解答, 小妹亦有致電學位分配組, 很官腔的回答, 呢方面幫唔到家長, 請家長自行與學校商討配合, 沒有任何協助, 真激氣:;pppp: , 大家留意

要學校去遷就你,表面上冇問題
實際上學校會唔會覺得你冇誠意,暗地裏扣左你分,又冇証據投訴,蝕底果個咪又係自己
各位媽咪,考慮清楚你想唔想讀果間,先改時間日期

通常學挍面試日期都唔會只得一日,我參加迦密、旅港開平和胡兆熾嘅開放日時,三間學校嘅校長都有提到如果面試撞期,可以預早通知學校,佢o地會幫你安排另一日!

我揀個間真是得一日面試日期, 另一間未出, 真是講彩數咋!   
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

你估下你同間中學講,撞期呀吾該安排第二日面試,間中學會吾會想,點解你要改我間而吾改對方果間呢,則是我呢間係"後備"啦‥‥

原帖由 ctymama 於 09-1-2 01:43 發表
通常學挍面試日期都唔會只得一日,我參加迦密、旅港開平和胡兆熾嘅開放日時,三間學校嘅校長都有提到如果面試撞期,可以預早通知學校,佢o地會幫你安排另一日! ...
‹ 上一主題|下一主題