用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 2010 年升小一報料和準備
樓主: Hayley04
go

2010 年升小一報料和準備 [複製鏈接]

聖瑪加利小學資料

http://www.smcesps.edu.hk/

for 2009 intake
http://www.smcesps.edu.hk/documents/23May2009P4P5BriefingSession.pps#361,1,Slide 1

http://www.smcesps.edu.hk/documents/20080712p1briefing.pdf

原帖由 monkey妹 於 09-6-3 11:39 發表
03年出生率最低, 叩門成功機會都大D, 祝你叩門成功同搵到一間合適你囡囡的學校

雖然03出生率較低,但揀選/投考一二線學校的人數唔會少許多,反倒多了一些家長會因此理由去"博一博",再加上小班教學...
無疑學校是很重要但不是最重要,我最擔憂的是:
無論讀那間,能否應付到學業之餘,還有時間去繼續d課外活動/課程,練習考級等等,又可以騰出dd空間給她發吓白日夢,做d我哋眼中認為係無聊嘅嘢......我都好似幾貪心!
更加千萬個唔想日後嘅親子活動是閙閙閙,趕趕趕...

醒目開學勳章 貢獻勳章

03年出生率最低, 叩門成功機會都大D, 祝你叩門成功同搵到一間合適你囡囡的學校

原帖由 srl 於 09-6-2 15:57 發表
由囡囡K2開始便透過各渠道找有關小一資料,以自己小朋友性格加上分析各樣環境因素後,最終考了四間(四間都不是一般大眾認為至top名校例如DGS,SSCPS這些都沒有考)

第一和第二間是給她實習體驗,尤其是第二間SFA考paper,好好玩
第三間是最心儀又最適合我囡,可惜落選了!
最後那間"聽聞"功課量和SRLS差不多的就收了...

其中在我自己分析中,我犯了一些頗嚴重的錯誤,遲些我會連同其他在整理中的資料與大家分享...

我而家正忙緊準備叩門~叩第三間和另外有兩間未考過的!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

原帖由 Hayley04 於 09-5-15 15:18 發表
thanks for the tips.

does your daughter get a place already?

由囡囡K2開始便透過各渠道找有關小一資料,以自己小朋友性格加上分析各樣環境因素後,最終考了四間(四間都不是一般大眾認為至top名校例如DGS,SSCPS這些都沒有考)

第一和第二間是給她實習體驗,尤其是第二間SFA考paper,好好玩
第三間是最心儀又最適合我囡,可惜落選了!
最後那間"聽聞"功課量和SRLS差不多的就收了...

其中在我自己分析中,我犯了一些頗嚴重的錯誤,遲些我會連同其他在整理中的資料與大家分享...

我而家正忙緊準備叩門~叩第三間和另外有兩間未考過的!

thanks for the tips.

does your daughter get a place already?

原帖由 srl 於 09-5-12 15:41 發表
小小分享:
不是間間私校都收profile,甚至講明唔收(尤其製作精美的)
但就大部份都指明需提交最近的評估表(即K2下學期)我囡上學年度那張就見不得人......

另外,請準備定兩疊白信封,一疊size要細少許,方便作回郵信封連 ...

小小分享:
不是間間私校都收profile,甚至講明唔收(尤其製作精美的)
但就大部份都指明需提交最近的評估表(即K2下學期)我囡上學年度那張就見不得人......

另外,請準備定兩疊白信封,一疊size要細少許,方便作回郵信封連申請信等放在較大信封裏一同寄出...

yes yes, 我都是諗住比阿囡有個interview的經驗..

原帖由 Hayley04 於 09-3-16 08:53 發表
no commitment, just listen and as rehearsal!

you think too far! I would not choose this either.

no commitment, just listen and as rehearsal!

you think too far! I would not choose this either.

原帖由 kylie_mom 於 09-3-12 15:10 發表

哦......這間是基督教學校, 我不會揀的

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 schau28 於 12-3-2009 12:42 發表
我今早打左電話去問2010的收生資料, 原來截止報名日期是2009年6月13日.. interview就是2009年6月27日... 全年學費$39,600, 分十期交.  

哦......這間是基督教學校, 我不會揀的

我今早打左電話去問2010的收生資料, 原來截止報名日期是2009年6月13日.. interview就是2009年6月27日... 全年學費$39,600, 分十期交.  

原帖由 ShinTeresa 於 09-3-11 17:24 發表
Hi Victor 甘麻煩你keep post 多d 有邊間小學攪既簡介會 anyway 多唔多mami 報左名去聽 呢間school都好新 大家有咩comment ?我又冇諗個呢間sch so暫時未報名住

Hi Victor 甘麻煩你keep post 多d 有邊間小學攪既簡介會 anyway 多唔多mami 報左名去聽 呢間school都好新 大家有咩comment ?我又冇諗個呢間sch so暫時未報名住
原帖由 Hayley04 於 09-3-3 17:56 發表
Le 個小一入學答問會可能係2010小一最早的一個

2010 - 2011年度小一家長答問大會
國際基督教優質音樂中學暨小學謹定於 2009年 3 月 20 日 ( 星期五 ) 晚上7:30 - 9:00,於本校舉行2010-2011年度小一新生入學之家長答 ...

wa冇上幾日 有甘多useful既料 真係唔該晒甘多位 anyway我都會簡 聖母/民生做backup 我估入番 srl 机會都好微  
原帖由 kylie_mom 於 09-3-9 17:43 發表

我會考聖母作backup

諗法一樣, 因為近婆婆....

原帖由 kylie_mom 於 09-3-9 17:43 發表

原帖由 Hayley04 於 09-3-9 13:54 發表
希望來年大家一抽即中, 一叩即合!

ME 5啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

me4 la
原帖由 Hayley04 於 09-3-9 13:54 發表
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 schau28 於 9-3-2009 14:21 發表
ME 3....
我還諗緊要不要同斯渝考多一間私校作為backup之用...

ME 3....
我還諗緊要不要同斯渝考多一間私校作為backup之用...

原帖由 kylie_mom 於 09-3-9 14:08 發表

但願如此

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Hayley04 於 9-3-2009 13:54 發表

但願如此

原帖由 irisleung7 於 09-3-6 13:25 發表
謝謝Victor提供的資料, 好有用呀~~~

謝謝Victor提供的資料, 好有用呀~~~
‹ 上一主題|下一主題