用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無家長今日有去九龍塘宣小迎新日?
go

有無家長今日有去九龍塘宣小迎新日? [複製鏈接]

有無家長今日有去九龍塘宣小迎新日?

唔知你們的小朋友今日被分派去學邊種樂器? 我個女話本來老師叫佢入長笛班, 但佢同老師講話佢鍾意拉小提琴, 最後老師都俾佢入小提琴班, 所以佢今日好開心 。其實我自己就心大心細 , 都幾想佢可以在學校學D冷門樂器, 但考慮到始終學的是小朋友自己, 不如隨遇而安啦!    

晞晴媽咪

Re: 有無家長今日有去九龍塘宣小迎新日?

今日我有去呀,我小兒被安排學敲擊樂,我對敲擊唔係好認識。我同你想法一樣,都想學學校介紹的樂器,尤其是管樂器,既然有這安排我也隨遇而安啦。

Hi simoomhot,

你個仔會學木琴定打鼓呀 ? 其實尋日睇完D同學表演, 都幾想個女學介紹的樂器, 尢其係雙簧管, D聲真係好好聽; 最緊要係件樂器唔巨型, 話就咁話, 如果尋日老師叫我個女學低音大提琴, 我真係死俾你睇, 件樂器咁大件, 責都責死個女呀!     算啦, 都決定咗, 咪俾個女學多件樂器, 不過, 呢間學校都擺幾多心機在音樂方面, "巴松管"....我捻真係無學校有得學呀......

晞晴媽咪

晞晴媽咪,

其實我成日諗住學校一定會比阿仔學管樂,因為少人學,到接阿仔時睇完張通告後,睇佐好耐,先明要買2件樂器,要買木琴同鋼片琴,我問了校長,佢話一件放係家中練習,一件係學校學,遲下再高程度D要學打鼓,學校有冇叫你買樂器,我已在通利訂了樂器,我仔聽完"多啦A夢"後,就話想學大號,又話學低音大提琴,佢話好有型。但係就...............出入唔係幾方便。

至於巴松管,單,雙簧管,長笛,色士風,我都鐘意呀,坐係我隔離D媽咪都話鐘意巴松管。阿仔話老師問了幾條問題,佢只識答一條,然後老師叫阿仔跟他敲一D節奏在檯上,敲完了問我仔鐘唔鐘意學敲擊,阿仔話鐘意,其實阿仔都唔知係咩。你又好啦,你個女識得話鐘意學小提琴,你個女是不是學緊另一樣樂器呀,我仔而家學緊鋼琴,唔知佢可唔以兼顧到。

Double Bass is assigned to my daughter, any advice from APS parents, please.  

Hi Simoomhot,

我個女同你個仔一樣學緊鋼琴, 而家學到二級, 我都希望佢可以兼顧到, 個女今年都有經幼稚園報名參加學校音樂節, 成績唔錯, 我估今年在宣小都要繼續參加, 因為宣小會給予參加公開比賽的小孩10分音樂科分數, (即係唔參加公開比賽的學生在音樂科最多只得90分), 無法啦!!唯有叫個女放多D心機在音樂方面啦!

晞晴媽咪

Hi SoniaS,

Double Bass,好好o架!大就大D,但將來好多學校搶住要呀!

今年P.6有個男仔拉 Double Bass,入左男拔!咁當然要拉得好哪!

加油!

Hi, 晞晴媽咪,  

10分音樂分,要到P.2才開始。

上學期參加團體比賽(樂團或合唱團,要經老師甄選)有10分;下學期參加個人比賽而取得七十五分或以上才有10分!

你個女幼稚園已經有出賽經驗,好叻女喎!

全職mama 寫道:
Hi, 晞晴媽咪,  

10分音樂分,要到P.2才開始。

上學期參加團體比賽(樂團或合唱團,要經老師甄選)有10分;下學期參加個人比賽而取得七十五分或以上才有10分!

你個女幼稚園已經有出賽經驗,好叻女喎!

我都覺得你個女好叻,學了幾奈呀 我個仔學了大半年,都未到一級程度    

Hi  全職 Mama,

請問你的子女是否讀宣小,學什麼樂器呀    以後大家可以交流下

SoniaS 寫道:
Double Bass is assigned to my daughter, any advice from APS parents, please.  

Hi SoniaS,

這是好冷門樂器,有冇去買樂器呀    這裡好似少BK的人討論,以後多D交流下     

Hi, simoomhot,

我兩個仔都學雙簧管,你應該在迎新日見過佢地表演。

有無家長今日有去九龍塘宣小迎新日?

我想問宣小的學費是多少錢?
另外學樂器要否$?

Hi Simoomhot & 全職 ma ma,

我個女在上年暑假開始學琴, 現在都差不多一年了, 約於上個月開始了二級課程, 老師說以她的進度, 有機會下年可以報三級試, 但她現在天天都會練半小時琴, 當九月份開始了小一之後, 都唔知仲有無咁多時間; 不過, 到時再算啦 !!

全職 ma ma: 你兩位小朋友的雙簧管表演真係好正, 當時絕對有衝動叫個女學呢種樂器, 但她對所有吹的樂器無興趣, 自己選擇咗小提琴, 所以, 無法啦 !!

晞晴媽咪    

Hi Eugenia,

The school fee for Alliance Primary School (2004) is: $2,650 and the fee for musical instrument class for 1 term is $3,000 (whole year: $6,000)

晞晴媽咪  

Hi, 晞晴媽咪,

多謝讚賞!

你囡囡好叻呀!學二年就考三級,我個仔當年學o左二年都係考二級。

小提琴都幾好呀!其實學乜都差唔多,最緊要學得好。

需然小提琴好多人學,但一隊Band,要好多支小提琴同中提琴。通常中提琴冇乜人學,隊Band唔夠人,會叫D小提琴轉拉中提琴! :wink:

Hi,

My daughter also get assigned for violin.  I am also thinking if that is good for her.  It is true that violin is much more popular than most of other instruments there.  I don't know if it is good for her.  Well, she seems interested but I wonder if something not so popular will be better for her secondary school admission.  

I wonder if they can change to another instrument so they will have more musical exposure.

Have you bought your daughter the violin?  Where would you buy it?? At the place they recommended or you have done some research first?

Hi, nanabi,

如果唔想學violin,可以試下轉Oboe或者小號。佢地冷門得呢細細件都幾好!

Oboe冇乜女仔學,上年同今年畢業的師姐只有二個學oboe,佢地都入左

Hi, nanabi,

補充:(樂器價錢)

Oboe:$9xxx - $14000

小號: 幾千元

學小號比較便宜D!

Hi 晞晴媽咪,

你個女學琴進度好快,好有天份,我個仔每天只練15分鐘,佢比較心散,琴老師話佢學琴OK啦,不過就疏於練習。
‹ 上一主題|下一主題