用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南幼稚園 家長分享
樓主: 法子
go

迦南幼稚園 家長分享 [複製鏈接]

Re: 迦南幼稚園(祈德尊分校)家長分享

法子 :
  黃色個索袋仔係袋英文字咭.放在屋企.
透明的file 袋,係裝通告架!
透明的file 袋學校會貼LABEL上去.LABEL有名and班別.
妳囡囡係唔係10月2日返迦南幼稚園(祈德尊分校)?
有無搭校車?     
★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆
.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒‧°∴°☆...﹒‧°∴☆
   ╭╯╰╮﹒☆☆°.﹒☆‧°∴°﹒°☆.‧°∴°∴
︱☆★︱把這罐星砂送給你們☆.﹒☆°‧°∴°﹒☆°
︱★☆︱裝滿這滿滿的祝福‧°∴☆.‧°☆..°
  ╰-----╯.﹒☆‧°☆∴°﹒°.﹒∴°﹒☆‧°∴☆

wendy,
我囡囡Bovie係10月4日開始返Cannan.
10月佢唔搭校車住,等佢適應左先,或者11月開始搭.
希望Bovie 能好快適應新學校呢!!   
你仔仔呢,佢叫咩名?有冇搭校車?
你仔仔讀K2 B班,邊位是班主任?(Bovie 果班係周先生)
現在功課進度如何?係咪寫到"牙"字la?

法子
今日係公司得閑,見都未試過轉大頭相,咪轉吓羅,但要cut 到咁細張都唔係睇得好清楚,你張大頭相咁清,你好鍾意酒井法子架??你買咗校服啦??你淨係得黃色個索袋仔??應該仲有紅色同藍色喎??唔通K2得一個??
係呀我同個朋友夾份請咗老師畫畫,呢個老師係呢個朋友的舊同事,一星期教一日1.5小時一人$75.00,同出面一班差不多價,但佢淨係1:2喎,仲可以睇住佢樣教

emily,
嘩!我真係好中意酒井法子架!!!哈哈~       簡直係超級Fans 呀!
校服買左la~~得個黃色索袋仔,冇紅&藍色呀~唔知點解呢
   個毛巾盒係咪唔駛寫名?
你朋友係邊度教呀?上門?

emily, 法子,

我去拎咗赧報名表啦!
我都唔知系咪只有lee間k3要上pm.

法子
個毛巾盒老師會貼張Lable有名有班別,同透明袋一樣老師會貼架啦,
個朋友係自己上門教小朋友,原本佢教1:1,但因為識佢,佢話都可以嫁,咁我地咪試吓先,佢話初初可以逐堂計,如果兩個小朋友都ok,咁就1個月計,仲有一個好處我可以睇住佢地嗎,因係我屋企教

somimi,
應該唔會只係依間cannan K3要上PM,
因為我知kLN CITY,WHAMPOA GARDEN,OI MAN ESTATE ,LAGUNA CITY ,駿發花園,富榮花園 既迦南幼園K3 都只有PM class.

emily,
原來係咁,但個半hr. 小朋友會唔會冇耐性?
我知今日KLN TONG Cannan 生日會?or 中秋節慶祝會?,我地Tsuen Wan Cannan有冇開中秋節慶祝會呀?

法子:
   我囝囝Hugo.有搭校車.住綠楊車費$400.LK B班主任係姓 WONG.   :  :

法子
應該冇中秋慶祝會,手冊冇通知,可能地方細,但上星期有做燈籠交學校,今日學校開生日會,同d9,10月生日開,唔洗著校服,原來每個生日會都有一個主題,9,10月生日會主題係世界兒童日,emily話玩得好開心,又有禮物收(一個牆燈,一支牙刷同生日相),係呢Bovie幾時生日??
畫畫時間我打錯,應該係1個鍾,嘻嘻
我都驚坐唔定,試吓先,反正逐堂計,到時唔得咪唔學都可以,係呢Bovie會唔會唔捨得班同學仔同老師??
你有冇同佢講??

somimi

咁你諗住點呀,你住邊架??

wendy,
如果我個度搭school bus 番放學,要$600
我仲考濾緊........

Emily,
Bovie 係5月尾生日,Emily呢?
生日相係每人1張?學校會唔會影左D相之後,貼出泥比家長揀相曬?因為我番工& Bovie 依家既學校都有咁做的(承為每張2元)   

Bovie 知自已要轉校,但佢好掛住一位先生~叫安安老師.安安老師由2歲教到佢依家.好多時食野買野都會同我講:"不如買多份比安安老師!" 傻豬Bovie係好有佢心的....
Bovie都會話好掛住安安老師,唔捨得佢.....有時仲會喊住咁講.......唉..依D要慢慢來的.其實Bovie真係好錫佢,有時連我都未曾咁有心.

不過..無論邊度都好..一班咁多小朋友,做先生既都係人..梗會有一個半個特別喜愛的...我自已都好了解.......所以我成日都同Bovie講,先生唔係淨係錫你的,佢都要錫其他小朋友.
:wink:  :wink:  :wink:

法子
Emily係9月尾生日,學校星期五同9,10月生日開生日會,d生日相冇得揀得一張連相架,另一張是3R,生日唔洗另外收費喎,兩張都影得一般,不過唔洗錢係咁,唔好要求咁多   
今日同Emily係屋企開生日會,佢好開心有咁多小朋友同佢玩,又有禮物收,但我就好倦,搞咗成日,仲辛苦過返工,下年搞一定唔係屋企搞,起碼唔洗執先啦,今晚emily臨訓前突然同我講"多謝媽咪"(佢自己無端端走過梨講,講完就去訓)我聽到之後好甜,點辛苦都值羅
我都知做先生既都係人..梗會有一個半個特別喜愛的..做家長更加清楚冇可能要求全世界d人都喜愛你,有時我覺得老師同學生都係要講"緣份",可能同星座有關 不過小朋友適應能力強過大人,我相信Bovie好快適應新的學校同搵到另一個"安安老師"

幾位媽咪好:
見到此Topic好高興,因今年要報名,此乃首選,但有問題想
幾位幫忙,唔該.....。
1)可否講我知面試過程&考o的乜?
2)請長列各項費用,如學費、校車、書簿、茶點、校服及
    雜費等等。

emily,
emily 係屋企開party,一定好開心.party預備左咩食物?
我都希望Bovie快D 適應到la~~

emily, wendy,
祝中秋節快樂!!!   

NWY,
1)要問emily & wendy,因為我係考插班生的
2) TW Cannan學費$1480 /月
school bus視乎地區
茶點雜費$800 (半年一次)
書薄$1350 (半年一次)
夏季校服 $120 套

法子 :
  祝中秋節快樂!!!        

法子:
唔該!祝中秋節快樂!

法子
PARTY食物有,雞翼,腸仔,春卷,豬柳零食....多數係小朋友至愛,初初我都驚整得唔好食,好彩都不是太差,d野都食得七七八八,因我好少下廚,廚藝不精,好彩我老公對食不是要求太高
係呢你洗唔洗煮飯架??
Bovie4/10先返迦南,咁呢幾日物冇返學??

祝中秋節快樂,

NWY

面試好簡單,
家長同小朋友一齊見,會問小朋友幾歲,咩名,同埋比個圖畫講出相中是咩野,就算唔識都不太緊要,最主要佢睇小朋友反應,舊年我個囡都不是太識,佢都話ok,
祝中秋節快樂

wendy
中秋節快樂

emilylin:
好多謝你令我放下心頭大石,剛好個囝只識答咩名&幾歲!
中秋節快樂
‹ 上一主題|下一主題