用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南幼稚園 家長分享
樓主: 法子
go

迦南幼稚園 家長分享 [複製鏈接]

Re: 迦南幼稚園(祈德尊分校)家長分享

hello!

我的小朋友也在麗港城迦南K2.

歡迎加入嗎?

MOONSAY2001
[img align=left]http://serv3.uploadengine.com/1147497527B5E9B.gif[/img][img align=right]http://serv1.uploadengine.com/1147497754274A0.gif[/img]

Hi all
請問呢間幼稚園多唔多人爭?又怕我仔係細仔無咁著數考唔到

somimi,
我以前住3期, 不過生左Miriam後搬左,
我今朝fax交form, 好快主任回電話11月interview, 但Miriam都仲係講bb話, 都唔知會唔會收.
我有個住海濱的朋友話海濱個間的校舍環境好d, 不過對我來講唔就腳, 本來都想報荃浸, 但佢個大女以前讀過, 好開心, 不過升小一就追得好辛苦, 個女今年升中, 咁多年前, 唔知依家仲係唔係咁呢?
Miriam五個月大交form輪救世軍幼兒園, 上個星期打去問, 話06九月先輪到, 佢到時都4歲啦! 報幼園都係想Miriam在活動教學下開開心心學野, 又可就到父母返工, 不過如果迦南肯收, 我都會俾Miriam返.

emily,
唱K ok 呀,但在星期六我先得呀~
如果等emily 放左學可以一齊lunch (我今星期free D ^_^) 但妳好似要番工喎.....咁dinner 都冇問題的..Hehe

K2 冇得陪架,係門口睇住佢入class room 我就走lu~
功課要做呀,不過尋日只係做一版中文(寫"手"字10零個),
好容易就攪掂.
今日英文功課仲小,(只係寫8個little letter "n" & "o"),比起大坑東寫小很多個呢.
Bovie 嫌寫得小...所以我加多本練習簿佢寫.
Bovie 都係比較靜,有點兒怕新的外藉老師,又話好miss 安安老師咁....不過小朋友適應力好強,遲D應該會好D的.
Bovie 話佢果班有22人,男女差唔多多?~?(信7成就得),要問番先生至知~我得黃色個索袋炸,係咪袋住D中英文word card 呢??   

歡迎~moonsay2001

my daughter 都係讀K2, 請多多指教呀~

法子
食dinner 都好呀,邊日呀,係邊度食呀,我要7:00pm先返到荃灣喎,會唔會夜呢??你今個星期咁free,你請假洗唔洗扣錢架,定係有大假扣,咁物要搵人代你
Bovie好勤力呀,咁迦南d功課真係少過大坑東,唔知係唔係開學冇耐所以少d呢,咁d教學進度同大坑東會唔會慢d呢,如果慢d,Bovie會覺得悶喎,佢掛住安安老師,得閑有時間帶佢去探吓佢,而家佢仲未適應到啫,好快冇事,個外籍老師係唔係女性呀,我未見過,不過聽我奶奶話朝朝都企係門口等學生返學,emily返咁耐學,我都係湊過佢一次返學咋,所以都唔知係唔係女性,仲有好似係長期註校架,有冇教普通話,Bovie舊校有冇外籍老師同有冇教普通話架??
一班應該係咁上吓,emily個班都係22人,但好似男仔多d,
係呀將d word卡放係索袋度,學校一個星期派一次,但張數唔定,emily今個星期派咗英文5張,中文3張,數學冇派,學校係唔係派晒叱早幾個星期d野呀,我諗k2應該係得黃色索袋,係呢有冇諗住報"布袋故事"??

moonsay2001
歡迎你加入,大家一齊分享吓,我囡囡讀k1呀

吉蒂
d老師都好好,我囡囡舊年interview先得2歲2個月,都係淨係講單字,自己個名又係講單字(唔識講全名)佢地會因應小朋友幾大去睇,放心啦

emily,
我大仔p.4啦 !! 讀仁立紀念.

miriammami,
救世軍幼兒園系1st choice, 但case同你一樣, 唔洗諗.
荃浸會報, toto系細仔, 要買個保險.
toto 6/11 in迦南, 唔知會否見到你同Miriam呢?

法子,
放心啦, 細路好快適應, 何況有你適心教導.

somimi,
Miriam都被安排11月6日, 不過未收到信正式通知幾點, 我自己好想同佢去, 有誠意d麻, 不過朝早我要教琴, 希望就到啦, 到時可以同你和toto say Hello!
請問各位媽咪知唔知d細仔入迦南, 機會大唔大呢? 我的Miriam唔係好識講野, 不過就成日笑, 成日同人hello, 唔怕"生補", 今個月尾先至夠二歲, 我只報救世軍同迦南, 救世軍唔使諗, 如果迦南唔收都唔知報邊間!

miriammami
都唔洗擔心喎,Miriam笑容搭夠,WIN梗
d老師都好好,我囡囡舊年interview先得2歲2個月,都係淨係講單字,自己個名又係講單字(唔識講全名)佢地會因應小朋友幾大去睇,放心啦
係呢題外話你教琴架,教幾個歲呀??

somimi

你大仔讀仁立好唔好呀,我有朋友已經開始睇小學,而家先讀K1,好似快咗D,係呢點解你唔報返大仔之前個間幼稚園呢,好多有哥哥姐姐係度讀嫁都會收喎

miriammami,
你是教琴架 !!! 上門 ?? 我考慮轉老師, pm 資料我丫.
Miriam笑容搭夠, 我toto好cool ka !! 我冇計, 輸梗la !!

emily,
我搬左屋, 冇考慮哥哥間幼稚園.
仁立好吾好 ? 好難講, 睇你細路同學校夾吾夾.... 我覺得走下ball.... 但今年入林護有5x人 ..... 趺晒眼鏡.

emily,
我要扣$$$ 架,因為大假唔夠扣了 ...
飯局不如星期日la, 我咁0岩今個星期日得閒,你呢? 荃灣有邊度好食,又傾到計..? 酒樓?西餐?唱K?有冇好idea?

Wendy, somimi 得唔得閒join我地?

仲有冇迦南媽咪想join一齊飯局?
地點:荃灣MTR 付近

emilylin
唔該晒你,我明天都會交表

法子
星期日都好呀,但要中午喎,夜晚要返青衣阿媽度食飯,你會唔會帶Bovie出梨呀,食d咩,南豐中心新之城開咗間上海野,我見飲食男女都有介紹,試唔試吓,有冇其他好提意,
係呢好多k2家長已經開始搵小學資料,你開始未呀,Bovie肯唔肯食學校d茶點呀,今日emily話食"淑"米,但有話食通心粉,都唔知佢食咩

吉蒂
見完分享吓

somimi

我想問吓仁立係邊??麗城??

somimi & emilylin,
多謝您地嘅安慰及意見, 我都好想同Miriam加入迦南大家庭, 本來報救世軍係因為我兩公婆要返工, 如果遲收工, 放學放6點都可以叫我爸或我媽接左頂一陣, 如果迦南肯收上午班就fit 啦, 下晏放學最多叫我媽睇半日, Miriam係第一個孫, 老人家太錫, 好"仲", 都唔係好想佢地"臭".

今日生果報副刊有講九龍塘嗰間, 唔知同其他分校係咪差不多呢?

我逢星期六教琴, 都是學生上我屋企, 學生多數讀緊小學, 我好鍾意教小朋友, 但不會教太多學生, 教一個學生都要用心機, 怕自己扯得太盡, 身心疲累教不好學生, 因為我以前都拜過好幾個老師, 都唔係個個都夾到, 亦都覺得有d被"他"浪費左我時間同金錢, 全職老師, 學生一個接一個, 好幾次佢"hup"著左, 教我個妹時都係咁, 唉.......細時學野都快d, 練習時間運用上都多d, "青春"就這樣唔覺唔覺.......誤到無晒! 更何況我都係人阿媽.  我從來不上學生度教, 所謂"拜師學藝", 可能自己觀念守舊啦, 我細個都係由荃灣去沙田, 何文田學琴, 依家好多好後生妹妹仔肯上門教琴, somimi, 你請緊個琴先生有何問題, 你想轉先生? 你囝囝同佢唔夾?

emilyin,
k2就要諗小學?? 我有個學生讀官小, 佢媽咪話幾好, 我都有諗第日幫Miriam報, 我係畢業生有分, hehe......
不過就俾Miriam d 契爺契媽"bing", 佢地教書, 成日都話教育政策'朝令夕改',諗咁多, 都時又轉, 唔止做老師可憐, 我地d做阿媽既都唔知點同d仔女打算.
‹ 上一主題|下一主題