用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 那裡評估過度活躍症比較專業
go

那裡評估過度活躍症比較專業 [複製鏈接]

請問那裡評估過度活躍症比較專業? 費用多少.
   0    0    0    0

我女小一, 我3月份請醫生寫紙幫她去政府做評估, 新症 $100 共其後每次 $60, 私人第一次都成萭元太貴啦

原帖由 opheliahk 於 09-7-1 22:02 發表
我女小一, 我3月份請醫生寫紙幫她去政府做評估, 新症 $100 共其後每次 $60, 私人第一次都成萭元太貴啦

是否普通醫生都可以轉介哩?
要到那個政府部門哩?

多謝撥冗回答

找普通醫生都可轉介, 轉介去衛生署的兒童體能智力測驗中心 (Child assessment centre). 分佈在唔同地方, 你找間中心近你自己的。

http://www.dh.gov.hk/clinictimetable/cac.htm

原帖由 96250790 於 09-9-24 17:44 發表

是否普通醫生都可以轉介哩?
要到那個政府部門哩?

多謝撥冗回答

建議你最好同時排埋政府醫院的兒童精神科 (用普通醫生的轉介信都可以), 因他們排期要一年以上 (有些地區要等三年以上!)。 唔好排完CAC 先至再去排政府醫院, 否則就會錯過了醫治的黃金期啦。

原帖由 ktv 於 09-9-25 12:13 發表
找普通醫生都可轉介, 轉介去衛生署的兒童體能智力測驗中心 (Child assessment centre). 分佈在唔同地方, 你找間中心近你自己的。

http://www.dh.gov.hk/clinictimetable/cac.htm

...
‹ 上一主題|下一主題