用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問有無人真係俾教署查地址.
go

想問有無人真係俾教署查地址. [複製鏈接]

如題.  有無人真係上你屋企.
   0    0    0    0

原帖由 joebaby 於 09-3-28 18:30 發表
如題.  有無人真係上你屋企.

我記得上年有post出過話係有, 特別41網, 或者你試下搵下上年d post

但個個都係話某某朋友 or 大姨丈 or 表姑媽等等, 其餘多數都只係話收到信話要補 d 咩咩咩資料

醒目開學勳章

我個同事第一輪公布前收到信, 要補文件, 加宣誓, 暫時未再有進一步要求!

原帖由 大頭蝦 於 09-3-29 19:55 發表
但個個都係話某某朋友 or 大姨丈 or 表姑媽等等, 其餘多數都只係話收到信話要補 d 咩咩咩資料

I live at Net 41.  I also asked to send additional information (they listed out 4-5 documents for me to choose one to provide, obviously utilities bills are not counted in this regard - bear in mind for those who're using someone's address.... very danger!) to further proof my residential address before the lucky draw in November last year.

舊年有人借地址抽中ls, 比幼稚園同學媽媽舉報, 最後取消了學位, 幸好該小朋友之前考到宣道, 否則....

個媽咪得罪人啊‧但係佢吾得吾仪表你得‧有些捐人不利記

吃不到的葡萄???

真係唔好同人講呢 d 咁敏感既話題....

請問你同事第一次俾左d咩地址證明學校呀??第二次又俾左d咩地址證明呀????

原帖由 juicy媽 於 09-3-30 18:14 發表
我個同事第一輪公布前收到信, 要補文件, 加宣誓, 暫時未再有進一步要求!
dear kids wear house - 專營日本名牌童裝 批發 + 零售

想問下, 有水電煤證明到會否仲要查呢??

my father live in net 41, is it ok if i only change the water and electrical bills under my name...

去年我女K3都有同學借人地址抽到瑪利諾 , 自己明明住 41網的反而抽不到 ! 有時都覺得不公平 , 不過任何制度都有這些"盲點" ..........
很多媽媽由於怕被人舉報 , 都不會把這些"吾見得光"的事告訴別人 , 甚至抽到某學校後都吾敢講出來 , 直至9月開學

no need to change anything, all you have to do is to submit your father's birth certificate with yours and your child together when submittting the application.

原帖由 Oscarmom 於 09-5-9 23:29 發表
my father live in net 41, is it ok if i only change the water and electrical bills under my name...

有些學校不接受"電話費單"為住址證明ga!!

原帖由 S_Trader 於 09-5-9 01:02 發表
我都想知要乜文件證明, 我諗住租九龍城d細單位住, 等囝囝可以有地址報學校. 但今日問咗幾個細單位業主, 佢地話因為單位細唔會有獨立水電錶...
都唔知點算好...又唔想專登裝條電話線...e+仲边有人打電話去屋 ...

原帖由 S_Trader 於 09-5-9 01:02 發表
我都想知要乜文件證明, 我諗住租九龍城d細單位住, 等囝囝可以有地址報學校. 但今日問咗幾個細單位業主, 佢地話因為單位細唔會有獨立水電錶...
都唔知點算好...又唔想專登裝條電話線...e+仲边有人打電話去屋 ...

計我話就照租。

租完比多一百幾十去打 "士擔",搞掂,住址最佳證明。

唔識搞唔緊要,agent可代勞。
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

ME too la.  我仔果年米又係咁, 我地住 41區,亞仔都係抽LS,  但有D家長又係問人借41區地址, 點知人地抽度, 自己就抽唔度, 好彩亞仔有後備, 當時我地米又係咁大叫不公平, 唉﹗政府一定要好好監管這措施﹗

原帖由 P2admission 於 09-5-9 23:49 發表
去年我女K3都有同學借人地址抽到瑪利諾 , 自己明明住 41網的反而抽不到 ! 有時都覺得不公平 , 不過任何制度都有這些"盲點" ..........
很多媽媽由於怕被人舉報 , 都不會把這些"吾見得光"的事告訴別人 , 甚至抽到某學 ...

佢地要咩信做住址証明咖?

不要教壞小朋友, 明知唔見得光就不要讓佢都唔見得光, 不是抵得定唔抵得的問題
‹ 上一主題|下一主題