用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細女應否repeat k1?
go

細女應否repeat k1? [複製鏈接]

女女11月屬細B, 讀kv, 成績ok, 但體能較一般同學差.
聽人講, 應俾佢repeat一年做大女, 到時唔使怕跟唔上, 仲多好多機會等等.
但我怕repeat會悶, 又怕浪費了女女一年時間.
   0    0    0    0

Hi,
我兩個囡都係細女, 兩個都係12月出世, 大囡家吓讀緊K2, 雖然佢係細B, 但佢成績都OK喎, 仲可以考到頭個幾名. 不過無可否認, 大B學習上係優勝D, 但都要睇小朋友的能力, 如果佢能力可以, 點解要repeat 一年喎. 我細囡會向今年9月讀K1, 我對佢都好有信心架 !

原帖由 澄曜媽媽 於 09-4-1 17:58 發表
女女11月屬細B, 讀kv, 成績ok, 但體能較一般同學差.
聽人講, 應俾佢repeat一年做大女, 到時唔使怕跟唔上, 仲多好多機會等等.
但我怕repeat會悶, 又怕浪費了女女一年時間. ...

Hello 澄曜媽媽,
我覺得應該repeat一年好d, 因為3年後小朋友考小學會好d....d好既學校多數會喜歡大仔大女.....

成績可以的話,唔好浪費時間repeat啦!

醒目開學勳章

hi,

我大仔又係12月出世既細仔, 我原本都諗住要佢今年repeat k1, 但係佢學習都跟得上成績都ok,
老師都唔提議佢重讀, 所以我會俾佢上k2.
本人意見係如果你囡囡都係ok既就唔好浪費
時間repeat啦!

我都係咁話, 盈盈都算細女, 佢九月尾, 不過而家佢返緊N1, 見佢成續都算中上, 而且考幾間二線名校都取錄, 所以決定如期俾佢今年讀K1, touchwood, 情願佢大d真係覺得有問題先repeat, 我唔想個女將來畢業好似我姑仔咁大人成截(我 姑仔本身大人一年讀, 仲要會考高考各repeat一年, 變相畢業時大人三歲)。

Hi 060905,
我都好同意你啲講法, K1 repeat 有咩用喎, 如果第日大d真係跟唔到先repeat啦, 起碼可以打好d個底.

I prefer to repeat at K1 for the following reasons:
1. She's too young to recognise and remember that she's repeating.  Thus, causing less impact to her.
2. If she repeats after grown up, she may feel shameful and lose the confidence in studying.
3. Assuming repeat K1 can boost her confidence in studying, paving the way for future, for at least a few years or even can safeguard her entire student life.
4. Worse case is to repeat at a later stage.  Who can we can't repeat twice?

After all, my assumption on repeating K1 is to "buy time", allowing her to "catch up"/"align" with the others.

其實你有否同老師傾過,始終佢哋睇小朋友發展嘅經驗多d,定係因為你覺得同班小朋友大好多嚟跟囡囡比較呢?要知道小朋友幾個月嘅發展好唔同,你不妨觀察埋亞囡呢幾個月先決定!!

我囡都係細女(Oct),宜家K2,同班亦有唔少Oct及Nov細仔女。亞囡K1時學嘢冇問題,但當要跟同班嘅大仔女(Jan)比較,一定有分別(唔知係咪你指嘅體能)。但當佢到4歲時,乜都追番上嚟有多。所以宜觀察多d先再作決定。

原帖由 澄曜媽媽 於 09-4-1 17:58 發表
但我怕repeat會悶, 又怕浪費了女女一年時間. ...

多謝大家意見!
其實之前我一直無諗過要阿女repeat的. 因阿女一直好叻! 出街好多人讚! 而且老師亦話佢在學習上完全無細B的問題! 成績全部100分. 而最近同佢學公文式(maths), 老師亦讚佢有耐性, 好叻, 一個月就跳級了.

但早前, 一次在街與另一家長閒談. 她反而說我女兒應repeat K1, 因一來佢唔覺, 唔會太唔開心. 而且不用追成績, 可多點時間學其他野, 被老師選中比賽或表演的機會亦大增(因老師一般會選大B), 幾年後考小一更有優勢. 而她說她二個小朋友也是細B, 當年無repeat, 她後悔至今, 她說現二個小朋友也是名校, 但成績一般, 機會亦比人少...

另有家長說, 只有9月至12月的小朋友才有這樣的機會, 何以浪費云云...

所以, 我和老公很猶豫...

當然係大仔會醒少少, 但係你地做家長會知道小朋友既能力有幾高, 得唔得, 相信你地好清楚,唔好聽人家講咁多,所以都係觀察多d先再作決定。

我都認為細仔應repeat k1, 雖然有d細仔細女幾叻, 各方面都應付得到, 但普遍情形唔足歲入學的小朋友(入學時不足三歲)係比較弱, 做大仔不單腦部發育較成熟, 在學校表現好, 小朋友自信心增加, 學習興趣會更強, 加上現在的小學實在太辛苦, 做細仔真係無著數, 我見好多細仔讀幼稚園時無問題, 上左小學先出事, 幾努力都一直處於中下位置, 課外活動方面亦唔突出.

正如趙sir趙榮德經常強調, "足歲入學較佳 重讀寧早勿遲", 大家有時間睇睇呢遍文章: http://hk.myblog.yahoo.com/jw!iVAzvqedLxhWfh2O5gOFNWiGIg--/article?mid=29

人生流流長, 讀十幾廿年書, 讀多一年又何妨, 我相信讀多一年絕對唔係"晒"時間, 我決定比我十一月的仔仔重讀k1, 健康院的醫生, 學校老師, 主任都認同我的做法"非常好"!

我仔仔係0612月尾出世超細仔, 之前都一直係bk留意同請教好多mami ge意見, 最後我決定左黎緊9月做大仔讀n1, 因為其實依家呀仔已經插班讀n1, 班主任意見係我仔仔學術上同大仔比係average之上, 叫我可以俾佢上k1, 但老實講我放工一得閒就會同仔仔溫功課, 我諗即係要努力至追得上大仔la, 於是c6就話既然細仔都跟到, 如果遲一年大d讀呀仔咪可以輕鬆d lor, 可能到時佢自已都follow到, 真係可以用其他時間學野or睇多d課書等,而唔駛下下係屋企同佢溫習, 擔心會追唔上~加上自已都係target九龍塘d學校, 學術上又高一級, 各方面都會覺得做大仔著數d lor~

我諗跟唔跟到只有mami自己最清楚,但細女細仔真係一定差嗎?考第一一定係大仔嗎?repeat一年真係可以改變o甘多?小朋友不斷學習,不斷改變,點解單憑讀多一年就可以令佢學野叻d,自信心高d?我同我姪女都係超細女,無遲入學,無repeat,但成績一路都好好,我姪女比我仲叻,宜家讀三年級,但每次考試都全級三名內,仲要無人同佢溫書,所以細女都可以好叻,如果跟到,何必浪費時間?如果跟唔到,又何必傷腦筋,repeat又無防?

原帖由 TaTa83 於 09-4-3 13:41 發表
我仔仔係0612月尾出世超細仔, 之前都一直係bk留意同請教好多mami ge意見, 最後我決定左黎緊9月做大仔讀n1, 因為其實依家呀仔已經插班讀n1, 班主任意見係我仔仔學術上同大仔比係average之上, 叫我可以俾佢上k1, 但老 ...

咁係咪即係你仔仔會讀兩年n1?
我仔仔又係12月底超細仔, 我一定會比佢repeat一年做大仔, 但我稔緊佢應repeat n1好, 定k1好呢?

因n1凈係玩, 而k1好似會有多d嘢學咁.

原帖由 foggyao 於 09-4-3 15:29 發表

我仔仔又係12月底超細仔, 我一定會比佢repeat一年做大仔, 但我稔緊佢應repeat n1好, 定k1好呢?

因n1凈係玩, 而k1好似會有多d嘢學咁. ...

咁又無兩年, 年半到啦, 因我仔仔都係arm arm二月至插班, 依家都係返左兩個月學, 就係因為開頭決定唔到, 所以俾佢插班n1先, 到依家先決定做大仔, 但見佢又返得好開心咁wor, 所以又得佢繼續返lor, 不過我覺得repeat n1 or k1都無咩所謂, 只係咁arm我仔仔考到間自已心儀ge n1至諗住俾佢讀上去lor~

原帖由 foggyao 於 09-4-3 15:29 發表

因n1凈係玩, 而k1好似會有多d嘢學咁. ...

Btw, 我唔知n1同k1 ge課程係咪好大分別, 但我仔仔返呢兩個月學已經學識認1x個中文字,詞語, letterland phonics都教到去R, 1x個vocabulary,又PTH, colour, shape, number,大小肌肉訓練......所以講真又唔覺佢返學'hea' wor~

原帖由 TaTa83 於 09-4-3 15:59 發表

Btw, 我唔知n1同k1 ge課程係咪好大分別, 但我仔仔返呢兩個月學已經學識認1x個中文字,詞語, letterland phonics都教到去R, 1x個vocabulary,又PTH, colour, shape, number,大小肌肉訓練......所以講真又唔覺佢返學' ...

係媧, 無稔到12月要做插班生呢一點添.

咁樣repeat n1都ok播.  佢n1學到咁多嘢, 介唔介意話我知, 你仔仔係讀邊間呀?

咁如果我真的要repeat k1 的話, 我是否應該俾佢在原校repeat呢? 因如果要重讀同一堆書, 我又怕佢厭. 但要轉校, 又不知邊間好過kv. 因kv出名課程深, 我怕轉了第二間, 佢又唔慣. 另外, 如果現在才決定轉第二間, 係唔係已經遲了?

原帖由 foggyao 於 09-4-3 16:09 發表

係媧, 無稔到12月要做插班生呢一點添.

咁樣repeat n1都ok播.  佢n1學到咁多嘢, 介唔介意話我知, 你仔仔係讀邊間呀?

其實我自已當初都無諗過n1有咁多野學, 都係諗俾佢學下群體生活, 好過係屋企咁, 因為我仔仔係插班, 所以有d人地學左佢都未識, 所以就算repeat n1都係學返之前miss左d野, 呢點係我自已咁諗jar, 佢讀緊LH, 你小朋友係0712?
‹ 上一主題|下一主題