用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 家姐讀MSS, 阿妹K3升小一
go

家姐讀MSS, 阿妹K3升小一 [複製鏈接]

我有一個問題, 請幫忙解答.

情況一: 如家姐讀MPS小六升中一, 阿妹K3升小一
情況二: 如家姐讀MSS中一升中二, 阿妹K3升小一

我細女因10月出世是細B,所以可能有LEE兩個安排. 請問佢o係兩個情況分別有幾分?

佢應一定有以下分數:

*與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 (5分)
*適齡兒童(即在九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

問問吓, 我發覺我o既疑問其實係唔肯定有無呢個分:

*兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)

Thank you so much!
   0    0    0    0
All You Need is Love!!

兩個情況都應該冇分. 因 MPS 同 MSS 係唔同校址, 一個係大坑道, 一個係藍塘道, 雖然兩間學校可以互通.

Hi melmo,

You may be right for case 2.

I do reckon the first case still hold.

Thank you.

回覆 # 的文章

Thank you very much.

Confirmed with MPS office that

情況一: 如家姐讀MPS小六升中一, 阿妹K3升小一   (OK)
情況二: 如家姐讀MSS中一升中二, 阿妹K3升小一   (Not 20points, just 5)

Thanks all!

原帖由 LazyPapa 於 09-4-2 15:27 發表
我有一個問題, 請幫忙解答.

情況一: 如家姐讀MPS小六升中一, 阿妹K3升小一
情況二: 如家姐讀MSS中一升中二, 阿妹K3升小一

我細女因10月出世是細B,所以可能有LEE兩個安排. 請問佢o係兩個情況分別有幾分?

佢應一定 ...

情況一 : 如果家姐讀緊小6,而妹妹同時讀k3的話,咁妹妹係必收的.(註:有姊在該小學就讀凡屬此類別的申請人, 必獲取錄。)

情況二 : 如果家姐係MPS 畢業,咁妹妹有10分(註:父/母或兄/姊為該小學的畢業生)

還有如果你想遲一年讀小學的話,要留意係適齡分數計法
(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)係有10分

第一年收梗,但第二年得十分(共20分)架咋..........細女就細女啦......
‹ 上一主題|下一主題