用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗幼稚園 未見過咁差嘅校長
go

未見過咁差嘅校長 [複製鏈接]

某日喺車站接仔放學,校車到咗D跟車老師話我個仔冇上車喎!!我當然好驚啦,後來唔知點解我個仔上咗第二架校車,OK算啦,我諗你交返個仔比我就OK啦!點知我等極都未電我,咁我就打返比個老師問到低我個仔喺邊,咁佢就話已经車咗佢返學校,因為佢揾唔到我,咁我當然嬲爆啦,我一直等電話,原來佢抄铂NO,咁學校有其他聯絡電話,佢話學校己經收洒工,咁我問我個仔宜家喺邊?佢話同學校看更伯伯一齊,因為個老師要收工,所以走咗,邊可以咁冇責任!!真係嬲爆!!
第二日我冇比個仔返學,我覺得學校點都要say個sorry掛,點知我等到就嚟放學都冇打嚟,咁我咪打比個校長囉!佢當日同我say洒sorry,又話唔會再有咁嘅事發生,ok我條氣己经順哂啦,諗住星期一會返學啦,點知第日一早,個校長打嚟,個態度180度唔同,佢話:[阿X太我宜家正式接收你嘅投訴,你要投訴班主任同office個秘書小姐]咁我就話我冇話要投訴任何人,我只係覺得件事處理得唔係咁好姐,咁佢就話:[得啦!係佢哋啦!到時我有封信要佢哋簽,咁校董會,教育局都會知啦.星期一我哋會比封信係通知你,另外我會同所有老師開會,有個家長見議,如果再有同類事情發生,班老師係唔係要全部返哂嚟睇住個細佬,得啦係咁啦byebye]就收線啦!!
你話係唔係嬲爆,我宜家己經轉咗校啦!
   1    0    0    0

我有二兒子,大兒子K1在那兒讀,當時喜歡這環境,但當時小兒說話能力不大好,脾氣也不大好,因表達不到,他們的老師常叫我門去評估,那我們照做,醫生說全正常,衹是說話delay小小,但當時他衹是3歲,我的二兒子去interview K1,要second interview見那王校長,約她2:00pm,她境然late.3:00才到,我二兒子等了一句鐘,他才2歲,好不耐凡,他又不說話,王校長說她教了那麼多年書,一看他就知他有問題,又叫我們評估,還哪出卡片,一個私家的語言治療師介紹給我門,我和我老公懷疑她有回佣,因那私家的語言治療師十分貴,我和我老公不喜歡那校長所以和大兒子轉校了,他們現在很開心,能說流利廣束話和英文,好正常地上學

我有聽過wow!!!

決定唔讀

講真間學校真係好好,我大女都喺到畢業,D老師,學校環境同教學都非常之好,我兩個仔女都好開心.只係千其唔好同個校長有交就OK!!!!!

Hi! @MAKK@

Can I know which primary school does your daughter go to?  I just want to know whether studying in RSH can help in getting to a good private primary school.  Thank you!

My daughter do not study in private primary school.

回覆 # 的文章

原帖由 Nique 於 09-4-11 14:51 發表
咁你認為我比唔比我個B讀好

你有冇其他幼稚園收你BB,我覺得校長是代表一間學校,這校長是非常勢利的,我仔讀左一年常常好多捐錢,捐得多又唔想,捐得少又唔好意思,你自己考慮下

----------deleted--------

原帖由 feiji 於 09-4-12 00:21 發表
My family member used to work in the school and she knew the principal.  She said that the principal is very responsible and aims to provide best service for their parents and students.  And she set ...

作為一個校長遲到一個鐘都唔係誤會卦,如有事應改時間,這叫責任感嗎?已不是一兩個家長覺她有問題,有個K3家長面對面問她仔的升學問題,她無禮貌呼顯了事,個家長好無引離開,想起就怒氯

She was wrong to be late of course.  

我只可以講哩間係好好嘅幼稚園,上上下下都好好,除咗個校長,有家長,有老師都同為佢離開,只不過當時未攪到我,所以我都覺得冇問題,哩件事到最尾我都捻住算數,因為我真係好中意D老師,但後來個校長嘅處理手法同態度,你哋話仲敢唔敢比個仔喺到讀落去吖!!!!!!

咁如果大坑真光都收我囡囡, 咁係唔係讀真光好 d 呢?

嘩!睇完@MAAK@個case,真係好驚呀!佢哋咁樣真係超離譜喎!試問一個咁細嘅小朋友,你點可以就咁pat低响學校俾個校工看住架,我諗嗰陣個天都黑啦,小朋友同媽咪都一定嚇死啦,姑勿論件事誰對誰錯都好,佢哋嘅處理手法都好有問題,事後校長嘅態度仲要咁惡劣,我諗@MAAK@都係想反映番件事,唔希望再發生同有下一個受害者啫,校長是一間學校的靈魂,是代表着學校的,如果佢嘅品格同待人接物的態度咁差,我又怎可期望這學校能教育好我的下一代呢?學術成績好我相信每個家長都期望的,但我覺得品德人格更為重要,我個B都考到PN班,原本在BK見到D媽咪都俾這學校很好的評價,我都諗住不作他想,就讀呢間啦,但現在我又要揾吓仲有無其他學校仲有位啦,雖然"抆"D,盡最後努力啦!!!

我都試過同校長交手,佢真係好無禮貌!講野又悔氣!我無申請其他PN~惟有讀住先

奇怪喇! 我而家有返緊佢地既playgroup, 我有同過佢地d老師&校長傾過計, 又唔覺佢地咁無品喎! 反而仲覺得校長好nice tim!
可能人夾人啦! 不過間間學校都有唔同問題架喇! 我諗今次都只係可以話係學校既處理手法不合當, 同埋有少少係老師既疏忽(抄錯你TEL.), 不過又講番轉頭, 我地平時做野都會有錯既機會啦! 1次錯左下次就會學精架啦! 我諗玫瑰崗都算係一所有規模又歷史悠久既辦學團體, 相信這個情況一定唔會有下次! 始終佢地都想收多D學生做好個名架嘛! 不過就算去到第二間也會有令人不滿意的地方, 始終所有野都無十全十美嘛! 只要相信和認同學校既辦學理念與教學模式, 有很多東西都會迎刃而解! 唔好再咁嬲啦! 要有寬恕別人的心才會活得快樂!

原帖由 sasa_p 於 09-5-5 17:50 發表
奇怪喇! 我而家有返緊佢地既playgroup, 我有同過佢地d老師&校長傾過計, 又唔覺佢地咁無品喎! 反而仲覺得校長好nice tim!
可能人夾人啦! 不過間間學校都有唔同問題架喇! 就算去到第二間也會有令你不滿意的地方, 始終 ...

針唔刺血唔知痛

是呀~ 可能我沒有試過這些不愉快的經歷, 所以我才能這樣說, 但就算真的發生在我身上, 我希望我能用平常心面對和希望學校日後能作出適當的處理而不致於將來有同一事情再次發生!

‹ 上一主題|下一主題