用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地通常基於什麼決定安排仔女考名校插班? ...
go

你地通常基於什麼決定安排仔女考名校插班? [複製鏈接]

我都係對名校趨之若鶩既個等媽咪,有睇呢度好多時有媽媽覺得與其等升中至考名校,不如趁初小考插班。但我就係眼見仔仔現在在本校讀得唔錯(ie. 好成績......唔好成績又唔會諗考插班),又因為成績好老師錫,又多朋友,咁好地地真係走去攪轉校?又唔一定考到,點同仔仔講又去考過另外一間學校(就係升小時面試考唔到個D學校)?考唔到又點呢?

又,我仲有個細既(成績都好,但課外活動就差D),轉到一個又唔一定轉埋另一個。有兩個小朋友讀同一小學既媽咪,請問你地又係米唔會考慮考插班?

其實,由他們自自然然讀到小六,仲係好成績既,應可考到名校是嗎?(雖然仲有什麼自行、統一派位等等的選校策略)
   0    0    0    0

如果打算投考的是有直屬中學的名校,那便試考吧. 因為在現行的升中派位制度下, 直屬小學的學生進入其中學絕對比外間要考進的有優勢. 同樣是Band 1 的學生, 直屬小學的學生可以穩入中學部,但外生便要面對更大的競爭,未必可以在首輪考入心儀的中學.

另外,正如你所說的,考也不一定考到,不如先考了,有學位才考慮是否想轉校吧. 要初小考插班是因為高年級的空缺不多,相對來說會更難考入心儀的名校.  

原帖由 fion6406 於 09-4-9 14:00 發表
我都係對名校趨之若鶩既個等媽咪,有睇呢度好多時有媽媽覺得與其等升中至考名校,不如趁初小考插班。但我就係眼見仔仔現在在本校讀得唔錯(ie. 好成績......唔好成績又唔會諗考插班),又因為成績好老師錫,又多朋友,咁好地地真 ...
‹ 上一主題|下一主題