用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 想報聖方濟各英文小學
go

想報聖方濟各英文小學 [複製鏈接]

小兒今年就讀K2, 想今年報考聖方濟各英文小學, 想問問如有小孩現就讀聖方濟各英文小學的家長以下的問題:
1. 你們滿唔滿意聖方濟各英文小學, 如校風, 學生質素, 教學方針. 等等
2. 老師對學生的態度如何
3. 學校有什麼特別的設備, 齊全嗎
4. 是活動還是傳統教學
5. 功課多嗎, 小一大約有多少份
6. 現小一學費多少 + 雜費
7. 放學後有興趣班嗎, 如有多少收費
8. 小一有名次排嗎
9. 學校注重小孩的名次還是其他呢
10. 中文是否普通話教學
11. 英文及數學的水平高嗎

對不起問題多多, 請幫幫我這位緊張的媽媽.
   0    0    0    0

請各家長比D意見我啦. Thanks.

有無人可以幫下我呀?

Hi kc1016,

小兒就讀SFA 小三, 以下所知, 希望可以幫倒你:
1. 校風可以, 但都有些好曳學生, 學生質數幾高, 學校方針應是希望學生做top of the top.
2. 幾惡
3. 設備都叫做齊全
4. 一定是傳統教學
5. 功課一般, 不算多
6. 大概2千頭, 唔記得exact 幾多
7. 有, 收費公道
8. 有排名, 但全級一百名以外就不會排名的
9. 學校得注重學生成績
10. 是
11. 幾高, 英文是比一般學校課程高一個學年, 而數學就高半個學年, 低年級有中數和英數. 高年級不知是否全英數?

原帖由 kc1016 於 09-4-10 15:09 發表
小兒今年就讀K2, 想今年報考聖方濟各英文小學, 想問問如有小孩現就讀聖方濟各英文小學的家長以下的問題:
1. 你們滿唔滿意聖方濟各英文小學, 如校風, 學生質素, 教學方針. 等等
3. 學校有什 ...

Thank you for your information.

原帖由 odelia_ho 於 09-4-22 10:03 AM 發表
Hi kc1016,

小兒就讀SFA 小三, 以下所知, 希望可以幫倒你:
1. 校風可以, 但都有些好曳學生, 學生質數幾高, 學校方針應是希望學生做top of the top.
2. 幾惡
3. 設備都叫做齊全
4. 一定是傳統教學
5. 功課一般, 不 ...

1. 你們滿唔滿意聖方濟各英文小學, 如校風, 學生質素, 教學方針.

好滿意(我係SFA 5c 讀書 )

親切

3. 學校有什麼特別的設備, 齊全嗎

Yes ! 有IT room , Library Music room ,聖堂 ... 仲有個room係俾低年級玩 ! (裏面好多toys  , 小息 可以去play )

4. 是活動還是傳統教學

活動,有時仲有音樂會tim ~

5. 功課多嗎, 小一大約有多少份

2-3

6. 現小一學費多少 + 雜費

大約 25000

7. 放學後有興趣班嗎, 如有多少收費

一百元~300

8. 小一有名次排嗎

9. 學校注重小孩的名次還是其他呢

係德育 !

10. 中文是否普通話教學

有D班係

11. 英文及數學的水平高嗎

Yes

選SFA is good
大家每天開心上學 !! ^^

我係 SFA  5C Kobby !

聖方濟各英文小學 vs 油麻地天主教小學

小兒今年就讀小一, 小兒 passed 聖方濟各英文小學 and 油麻地天主教小學(Hoi Wang Road).  

Please advise/comment which one is better.

Thanks,
William
‹ 上一主題|下一主題