用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖方濟各書-灣仔
go

嘉諾撒聖方濟各書-灣仔 [複製鏈接]

hi

請問嘉諾撒聖方濟各書院是band 幾, 校風如何?

thanks
petty
   0    0    0    0

是一所英文中學, 由於有直屬小學, 所以收取八成小學部的學生, 以至水準有很大的分別. 但都是brand one 的一所英中.  收到的外來生成績該算不錯.

我的朋友女兒剛剛舊年小學畢業, 他說依間學校近年的成績一落千丈, 主要是小學教學什差.
kpt333

原帖由 pettypeggy 於 09-4-10 23:11 發表
hi

thanks
petty

我囡囡的補習導師畢業於嘉諾撒聖方濟各,她說母校的校風純樸,校規嚴謹,例如:欠交功課五次或遲到都要留堂。最近三年,我囡囡的小學都有幾位學生考入此校,她們都是BAND ONE中游分子,我覺得此校應該是BAND ONE中。我囡囡自行已報考此校,面試當日都有好多聖心學生投考,我想競爭都好激烈。請問您自行有冇報考此校?

2008mum

原帖由 pettypeggy 於 09-4-10 23:11 發表
hi

thanks
petty

呢間係一間band1中既學校, 成績唔錯, 以會考6科14分去計算, 2006 年會考佔69.1%, 2007年會考71.4%, 2008會考75.8%, 睇唔到佢成績有退步. 如果以2008年既會考成績, 跑贏好多熱門英中.

14分有何用, 你們看看這間學校拿A的指數每況愈下, 跟其它比較的好學校相比, 真差勁.
kpt333

原帖由 kpt333 於 09-4-20 17:53 發表
14分有何用, 你們看看這間學校拿A的指數每況愈下, 跟其它比較的好學校相比, 真差勁.

請問係邊度可以睇到各學校拿A既資料?

Look at pg 22 and pg 30 of the school report.  Their entrance % to universities is only around 60%, comparing to Sacred Heart of over 70%-80% and BPS of around 80%. % of students able to gain F.6 place of studying is only 75%, which is by no mean a good number.

原帖由 kkbbkk 於 09-4-21 19:57 發表
Look at pg 22 and pg 30 of the school report.  Their entrance % to universities is only around 60%, comparing to Sacred Heart of over 70%-80% and BPS of around 80%. % of students able to gain F.6 plac ...

聖芳濟各係band1中, 當然唔可以同band1頭既學校相比.

再是這樣摸式, 就快變Band 1尾.
kpt333
‹ 上一主題|下一主題