用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急! Band 1 女仔九龍城(KL3)選校策略
go

急! Band 1 女仔九龍城(KL3)選校策略 [複製鏈接]

1st Choice: Maryknoll (雖然機會不太大, 仍想博!)
但2nd choice 以後不知怎填:
1) 華英
2) 旅港
3) 聖家
4) 民生
5) 丘佐榮
6) 迦密
7) 銀禧
8) 培道
9  九龍真光中學

就學校
a) 師資
b) 校舍設施
c) 校風
d) 成績
大家可給予意見嗎?非常感謝!
   0    0    0    0

急! Band 1 女仔九龍城(KL3)選校策略

1st Choice: Maryknoll (雖然機會不太大, 仍想博!)
1) 華英
2) 旅港
3) 聖家
4) 民生
5) 丘佐榮
6) 迦密
7) 銀禧
8) 培道
9  九龍真光中學

就學校
a) 師資
b) 校舍設施
c) 校風
d) 成績
大家可給予意見嗎?非常感謝!

2)華英/旅港
3)華英/旅港
4)迦密
5)銀禧
6)丘佐榮
7)培道
8)九龍真光
民生有小學,唔排前d好難入
如果將民生排太後等於浪費個位
聖家就唔清楚啦~

原帖由 Caty 於 09-4-26 13:33 發表
1) 華英
2) 旅港
3) 聖家
4) 民生
5) 丘佐榮
6) 迦密
7) 銀禧
8) 培道
9  九龍真光中學

就學校
a) 師資
b) 校舍設施
c) 校風
d) 成績
...

令千金如肯定是band 1 maryknoll 唔可以講話冇機會,小女有同學去年在自行分配學位沒有選此校,只是大抽獎時放她做第一入了.

第二位就放棄民生,因為位小在第一輪應該額滿

BAND 1生正路有保險都會是
MARYKNOLL名校位小放第一
旅港,華英,迦密,銀禧,放第二
丘佐榮第三
真光,培道第四

如你重想博
銀禧放第三(唔好話出奇,真係有人咁都入到)
丘佐榮放第四

呀女有同學培道放12位入了.

最後一句講晒,睇下除機No.好的話你點都得.

同樣都是BAND 1生有的只放一間英中,都入唔到.
所以話同人唔同命這句話是真的.

祝好運

我覺得如放MARYKNOLL第一,你第二的選擇一定要入到,博第三志願入實太冒險,無必要,故此第二最好選銀禧、黃笏南或迦密等,華英及旅港機會都很微。

急! Band 1 女仔九龍城(KL3)選校策略

Band 1 女仔九龍城(KL3),有聯繫中學support,你會點選甲部?
阿女都想入返自己間中學,都唔知好唔好在甲部博吓?
如果博倒一間更好的英中,又驚佢太大壓力,
還要適應新環境,唔知佢抵受得幾多?
15、16?

如果阿女都想入返自己間中學, 就無謂搏啦.

係邊間小學? 連住邊間中學都好影響決定.

原帖由 gogolaw 於 09-4-27 14:08 發表
Band 1 女仔九龍城(KL3),有聯繫中學support,你會點選甲部?
阿女都想入返自己間中學,都唔知好唔好在甲部博吓?
如果博倒一間更好的英中,又驚佢太大壓力,
還要適應新環境,唔知佢抵受得幾多?
15、16? ...

醒目開學勳章

DEAR BillyM,

好耐冇chat。

請問囡囡有師弟(男生)想知, 如果以德小程度, 深水步區band one生轉去 (英中較多的九龍城/沙田)會否跌banding?

唔該哂!

原帖由 BillyM 於 09-4-27 14:19 發表
如果阿女都想入返自己間中學, 就無謂搏啦.

係邊間小學? 連住邊間中學都好影響決定.

Dear BillyM及各位媽咪,

請問仔仔九龍城(KL3)Band 1生,如選1.旅港,2.銀禧,3.黃芴南4.丘佐榮,5-10應該選哪幾間中學?我的選擇是否太進取?九龍城(KL3)Band 1生是否應該先選九龍城及沙田英中,之後再選中中,另外,陳瑞祺(喇沙)中學校風及程度如何?

唔該哂!

答唔到喎, band1頭就穩陣嘅, 中至尾就難講, 無人可以答實, 所以我一向都唔多贊成轉區.

仲有, 邊間係德小?

原帖由 Yukyuk 於 09-4-28 10:36 發表
DEAR BillyM,

好耐冇chat。

請問囡囡有師弟(男生)想知, 如果以德小程度, 深水步區band one生轉去 (英中較多的九龍城/沙田)會否跌banding?

唔該哂!

...

原帖由 JA93 於 09-4-28 12:08 發表

請問仔仔九龍城(KL3)Band 1生,如選1.旅港,2.銀禧,3.黃芴南4.丘佐榮,5-10應該選哪幾間中學?我的選擇是否太進取?九龍城(KL3)Band 1生是否應該先選九龍城及沙田英中,之後再選中中,另外,陳瑞祺(喇沙)中 ...

同我排位差不多,我估大部份BAND ONE 男生都係差不多排位,
NO 1 : 銀禧
NO 2 : 華英
NO 3 : 黃芴南
NO 4 :丘企榮
NO 5 : 陳瑞祺
NO 6 : 迦密
NO 7 : 民生
NO 8 : 培英
NO 9-18: 喇沙 / 旅港 / 曾肇添 / 華仁 / 沙循 / 林裘謀 / 浸信會呂明才 / 何官 / 伊官 / 培正

其他除左1-3位,我其他都亂填。各方意見都是叫先排BAND ONE EMI先,但係亦有意見說太進取,而家都十五十六。

不進取, 絕對正路.

很難說是否"應該先選九龍城及沙田英中,之後再選中中", 這是大路的選擇, 亦有家長不喜歡跨區返學而不填沙田學校.

陳瑞祺過往幾年應該已經跌到谷底, 校風麻麻, 但似乎已有谷底反彈的迹象, band1生可用作包底, band2生可搏第一志願.

原帖由 JA93 於 09-4-28 12:08 發表

請問仔仔九龍城(KL3)Band 1生,如選1.旅港,2.銀禧,3.黃芴南4.丘佐榮,5-10應該選哪幾間中學?我的選擇是否太進取?九龍城(KL3)Band 1生是否應該先選九龍城及沙田英中,之後再選中中,另外,陳瑞祺(喇沙)中 ...

醒目開學勳章

Dear BillyM,

唔該哂!  

係九龍塘達之路(深水步區) 德雅小學

原帖由 BillyM 於 09-4-28 15:07 發表
答唔到喎, band1頭就穩陣嘅, 中至尾就難講, 無人可以答實, 所以我一向都唔多贊成轉區.

仲有, 邊間係德小?

1) 華英
2) 旅港
3) 聖家-------------99% sure in
4) 民生
5) 丘佐榮-----------up tp 2nd or 3 choice.
6) 迦密
7) 銀禧
8) 培道
9  九龍真光中學

就學校
a) 師資
b) 校舍設施
c) 校風
d) 成績
...

.....................................

請問"丘佐榮"的校風及成績如何,是否全收Band1學生, 相比"旅港"是否相差很遠?

Band1 尾及Band2頭女生可否在九龍城(KL3)網博入Band1英中呢? chance  % 高嗎?

原帖由 wunma 於 09-4-30 12:08 發表
何以見得聖家第三99%必入呢?

上年經驗.

原帖由 wunma 於 09-4-30 12:08 發表
何以見得聖家第三99%必入呢?

大部份正路人都是排華英,旅港,迦密,銀禧,.丘佐榮,黃芴南,頭6位,只是排位次序不同,因學位較多.較博的頭位會加一間名校.

1) 華英
2) 旅港
3) 聖家
4) 民生
5) 丘佐榮
6) 迦密
7) 銀禧
8) 培道
9  九龍真光中學

就學校
a) 師資
b) 校舍設施
c) 校風
d) 成績
...

1st Choice: Maryknoll ,2&3位6間揀2間,(華英,旅港,迦密,銀禧,.丘佐榮,黃芴南),4&5位民生, 聖家.五位內有頭,中,補尾.排到頭五位內應無問題.
‹ 上一主題|下一主題