用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Urgent!!西貢區band2學校點揀?
go

Urgent!!西貢區band2學校點揀? [複製鏈接]

終於今日跨網成功,但係西貢區點揀?個仔係band2
呂潤財
慕德
宣基
崇真
甲子年
鄭植之
將軍澳官立
   0    0    0    0
:weapon:

原帖由 fionmama 於 09-5-1 00:05 發表
終於今日跨網成功,但係西貢區點揀?個仔係band2
呂潤財
慕德
宣基
崇真
甲子年
鄭植之
將軍澳官立

西貢區咁差點解跨過黎? 你原本邊區? band2去沙田 好過啦. 頭幾間唔使諗, 填甲子年, 鄭植之同王華湘做一二三志願啦.

原帖由 khmama 於 09-5-3 23:28 發表

西貢區咁差點解跨過黎? 你原本邊區? band2去沙田 好過啦. 頭幾間唔使諗, 填甲子年, 鄭植之同王華湘做一二三志願啦.

(勿)西貢區好差架 , 我都係跨區過黎! 我聽朋友講有band 1將王華湘放第一喎. 王華湘/甲子年/鄭植之邊間校風好d呀? thanks  

唔好意思呻下!
你朋友band1第一志願揀王華湘就係想即中,唔想博。
西貢區可以用慘黎形容,除非係band1組別,咁就冇咁惨。
否則band2抽中鳴遠都見過,就係上年我個仔間小學入左個。
band2第一志願甲子抽唔中又見過。
中英數常攞A自行冇得見宣基/官中又見過。
好心教育處比多二間band2學校比西貢區揀啦!band3學校咁多唔好話揀30間,最多都係揀15間咋!
鳴~~鳴~~呻完

原帖由 RubyMo 於 09-5-4 09:10 發表

(勿)西貢區好差架 , 我都係跨區過黎! 我聽朋友講有band 1將王華湘放第一喎. 王華湘/甲子年/鄭植之邊間校風好d呀? thanks  

西貢區得1間英中, 已經令band1爭崩頭, band2學校少, 上面3間校風都ok. band2生入到是但1間都要還神.

你係band幾? 係唔係band1生諗住放王華湘第一?

原帖由 khmama 於 09-5-4 21:39 發表

西貢區得1間英中, 已經令band1爭崩頭, band2學校少, 上面3間校風都ok. band2生入到是但1間都要還神.

你係band幾? 係唔係band1生諗住放王華湘第一?

我囝囝黃大仙band 1中,跨入西貢區宣基第一, 王華湘第二, 你估機會大唔大呢?   thanks.

原帖由 師奶 於 09-5-4 14:44 發表
唔好意思呻下!
你朋友band1第一志願揀王華湘就係想即中,唔想博。
西貢區可以用慘黎形容,除非係band1組別,咁就冇咁惨。
否則band2抽中鳴遠都見過,就係上年我個仔間小學入左個。
band2第一志願甲子抽唔中又見過。
中英 ...

可唔可以講吓你囝囝讀邊間中學呀!參考吓西貢區嘅中學生活.

原帖由 RubyMo 於 09-5-5 09:11 發表

可唔可以講吓你囝囝讀邊間中學呀!參考吓西貢區嘅中學生活.

Hi,囝囝小五咋!由於識學校義工媽咪同教會媽咪所以8到上年同今年升中情況咋!
我預左自行要四處band2中學,唔想留在西貢區抽獎,入到band2校風好中學我心滿意足,根本band2學生有一部份要入band3學校,好似08年XXXXX小學咁有幾個抽到鳴遠,連佢哋班主任都話抽得最差的一年。
根本西貢區band2學生要靠運氣入band2學校。

原帖由 RubyMo 於 09-5-5 09:06 發表

我囝囝黃大仙band 1中,跨入西貢區宣基第一, 王華湘第二, 你估機會大唔大呢?   thanks.

成功機會極細. 位又不多, 點解要跨這區?

死囉,我都是這區的喎

原帖由 KathyKwong 於 09-5-5 12:54 發表

咁要點先有機會呀.

點解無人提宣基?以前聽朋友講幾好架,好似話好過王華湘

參考資料
根據中六收生情況﹙今年中七學生﹚

中六學位數目﹙文/理/商﹚、原校生升讀﹙文/理/商﹚
第一階段升讀中六學位會考14分或以上

迦密主恩﹙30/60/0﹚﹙30/60/0﹚
將軍澳官立﹙30/30/0﹚﹙30/30/0﹚
景嶺﹙30/30/0﹚﹙30/30/0﹚
慕德﹙30/30/0﹚﹙30/30/0﹚
宣基﹙30/30/0﹚﹙30/30/0﹚
三育﹙70/70/70﹚﹙70/70/70﹚
王華湘﹙30/30/0﹚﹙23/30/0﹚
呂潤財﹙30/30/0﹚﹙12/29/0﹚
鄭植之﹙30/30/0﹚﹙22/17/0﹚
香島﹙15/30/15﹚﹙6/20/7﹚
鄭裕彤﹙30/30/0﹚﹙17/13/0﹚
寶覺﹙30/30/0﹚﹙13/15/0﹚
鄧英喜﹙15/30/15﹚﹙5/15/4﹚
崇真﹙30/30/0﹚﹙5/15/0﹚
靚次伯﹙30/30/0﹚﹙5/15/0﹚
張沛松﹙16/30/14﹚﹙4/6/4﹚
甲子年﹙0/15/15﹚﹙0/6/6﹚
圓玄學院﹙30/30/0﹚﹙7/5/0﹚
馬陳端喜﹙15/30/15﹚﹙1/3/1﹚
嗚遠﹙30/30/0﹚﹙1/3/0﹚

原帖由 KathyKwong 於 09-5-5 12:54 發表

唔好咁樣嚇人啦. 宣基放第一同埋王華湘放第二都有機會, 我覺得機會好大, 因為始終係中中. 而且王華湘都係BAND1尾BAND2頭, 放第二點會機會微? 不過黃大仙抽獎就大o的機會入英中.

原帖由 khmama 於 09-5-5 20:05 發表

唔好咁樣嚇人啦. 宣基放第一同埋王華湘放第二都有機會, 我覺得機會好大, 因為始終係中中. 而且王華湘都係BAND1尾BAND2頭, 放第二點會機會微? 不過黃大仙抽獎就大o的機會入英中. ...

如果本身不是同區的學生, 跨區的學位會多嗎?

原帖由 KathyKwong 於 09-5-7 17:20 發表

如果本身不是同區的學生, 跨區的學位會多嗎?

佢唔係黃大仙網抽跨區位, 係由黃大仙轉網去將軍澳抽獎.

原帖由 khmama 於 09-5-8 00:19 發表

佢唔係黃大仙網抽跨區位, 係由黃大仙轉網去將軍澳抽獎.

. 我都唔知有無做/轉錯?  希望阿囝好運入到宣基啦.

醒目開學勳章

我個女都响將軍澳讀P.5, 聽其他家長講自行揀宣中, band2頭都唔容易入!

我可能會考慮官塘區的中學!

播道VS王華湘, 我仔是Band 2頭至中, 想問那間適合佢讀,
我想佢讀英中(播道), 但又怕佢讀不上. 而王華湘校風好嗎, 讀書風氣好嗎. 請幫忙比些議見.唔該晒.
‹ 上一主題|下一主題