用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 09-10年報讀迦南(麗港城)O架冋學仔
樓主: 盈日
go

09-10年報讀迦南(麗港城)O架冋學仔 [複製鏈接]

有呀,

1間收咗俾咗第1次留位費,但第2次留位就放棄咗...
1間就只係waiting list ,唔知有無位..

原帖由 盈日 於 09-5-20 17:59 發表
bebesoky  
你重有無幫小朋友報讀第二間幼稚園/去第二間面試?
我前後只報/IN了這一間

喎...
你到時要唔要做保母車架?
我想請問:你選迦南架原因係乜?
原帖由 bebesoky 於 09-5-20 21:23 發表
有呀,

1間收咗俾咗第1次留位費,但第2次留位就放棄咗...
1間就只係waiting list ,唔知有無位..

原帖由 盈日 於 09-5-23 18:19 發表
喎...
你到時要唔要做保母車架?
我想請問:你選迦南架原因係乜?

[做保母車],唔係好明?
如果問係唔係搭保母車,唔會囉,咁細自己搭車太唔安全,我同佢搭MTR 好過,橫掂呀囝鍾意...

選迦南原因?
Hmm...
1.敎學方法比較啱我卦..
本人喜歡有少許填鴨式,咁先會自律..
唔鍾意太自由既學校,上主流小學時會出問題..
2.容易啲揾小學卦...
3.係私人屋苑裡面,管理會好啲,無咁多閒雜人..
4.環境都算寬敞,有室外玩設施..
5.睇返呢到另一個08-09迦南topic, 啲老師好盡責..

[
quote]原帖由 bebesoky 於 09-5-25 11:56 發表

[做保母車],唔係好明?
如果問係唔係搭保母車,唔會囉,咁細自己搭車太唔安全,我同佢搭MTR 好過,橫掂呀囝鍾意...

選迦南原因?
Hmm...
1.敎學方法比較啱我卦..
本人喜歡有少許填鴨式,咁先會自律..
唔鍾意太自由既學校,上主流小學時會 ... [/quote]

bebesoky
sorry,我打錯左,你架估計絕對正確,我都覺得太唔安全(咁細搭保母車)

你選迦南架原因,都好理解
我都希望小朋友從剛返學就嚴格些,課程深少少,
這樣與小學課程較易銜接(先難後易,總好比到時難適應)

講方便另一間無行咁遠路,但學費貴啲啦..
出名開心幼稚園,我就怕到小學跟唔上就好大問題..
細時跟得好啲,大咗揾中學都無咁煩...
當然都要睇小朋友既發展...

我係全職媽,所以自己帶唔係太大問題,但在職媽就無辦法要搭校車...

佢地既校車費都唔平,有啲唔抵...

原帖由 盈日 於 09-5-25 21:33 發表
bebesoky
sorry,我打錯左,你架估計絕對正確,我都覺得太唔安全(咁細搭保母車)

你選迦南架原因,都好理解
我都希望小朋友從剛返學就嚴格些,課程深少少,
這樣與小學課程較易銜接(先難後易,總好比到時難適應) ...

bebesoky
原來係咁,你全職湊小朋友
我個小朋友係由婆婆湊,
係我屋企到學校要行成二十分鐘,
搭保母車一個月約六百元(校方說可能已無位)
我同阿媽講,到時回家可搭的士(比搭保母車重便宜)

原帖由 bebesoky 於 09-5-25 22:17 發表
講方便另一間無行咁遠路,但學費貴啲啦..
出名開心幼稚園,我就怕到小學跟唔上就好大問題..
細時跟得好啲,大咗揾中學都無咁煩...
當然都要睇小朋友既發展...

我係全職媽,所以自己帶唔係太大問題,但在職媽就無辦法要搭校車...

佢地既校 ...

我打算9月報讀10-11年迦南n1, 想請教一下面試考甚麼?
係咪越早報名, 讀上午班的機會就高d?
thanks!

咁婆婆揍就唔係咁辛苦喇,如果搭的士平就搭吧...

原帖由 盈日 於 09-5-28 18:37 發表
bebesoky
原來係咁,你全職湊小朋友
我個小朋友係由婆婆湊,
係我屋企到學校要行成二十分鐘,
搭保母車一個月約六百元(校方說可能已無位)
我同阿媽講,到時回家可搭的士(比搭保母車重便宜)

...

我想不只是報名早吧,如無記錯係小朋友跟出生月份安排面試次序,妳小朋友幾時出世的呀?

面試有認字卡,堆積木,交物件給爸媽,問自理能力(e.g. 自己吃飯/去廁所),問誰人揍,有無返pg ..等等...

原帖由 angiefmy 於 09-5-29 12:02 發表
我打算9月報讀10-11年迦南n1, 想請教一下面試考甚麼?
thanks!

我係去年11月尾報名,被安排今年1月面試(老師話係第二輪)但我個仔係07年5月架,應該與先報名有些關係
當然大仔會被考慮第一輪報名中有機會先in
面試方面,bebesoky講得好清楚,我覺得老師都幾睇家長對小朋友架關顧同熱心

原帖由 bebesoky 於 09-5-29 17:44 發表
我想不只是報名早吧,如無記錯係小朋友跟出生月份安排面試次序,妳小朋友幾時出世的呀?

面試有認字卡,堆積木,交物件給爸媽,問自理能力(e.g. 自己吃飯/去廁所),問誰人揍,有無返pg ..等等...

...

我囝囝係0707bb

原帖由 盈日 於 09-5-29 18:58 發表
我係去年11月尾報名,被安排今年1月面試(老師話係第二輪)但我個仔係07年5月架,應該與先報名有些關係
當然大仔會被考慮第一輪報名中有機會先in
面試方面,bebesoky講得好清楚,我覺得老師都幾睇家長對小朋友架關顧同熱心

...

bebesoky 前日收到迦南架電話,我小朋友可以轉讀上午班,有機會同你囝囝做同學仔
我第一時間有d開心,因有機會轉上午班
但同時又o念點解有咁多人退學?
原帖由 bebesoky 於 09-5-29 22:24 發表
我囝囝係0707bb

我諗未必係退學,可能有些家長揾到更加心儀的學校,所以放棄了,我之前咪話有1間等緊waiting ,my hubby 都話如果waiting 果間收,都會考慮放棄,可惜到依家都無乜聲氣,所以應該都係疊埋心水讀迦南~

好喎,咁妳係唔係7月4日早上家長會呀?
我有朋友既囡囡都應該會讀呢間呢...

原帖由 盈日 於 09-6-7 14:09 發表
bebesoky 前日收到迦南架電話,我小朋友可以轉讀上午班,有機會同你囝囝做同學仔
我第一時間有d開心,因有機會轉上午班
但同時又o念點解有咁多人退學?
...

係呀,咁就好啦,大家可以上來傾下
我會返家長日,好似只可得一個家長可以出席?
我本來要交交暑期班架學費
但依家停學,唔知會唔會受影響,
所以暫時唔會報名住

原帖由 bebesoky 於 09-6-7 21:52 發表
我諗未必係退學,可能有些家長揾到更加心儀的學校,所以放棄了,我之前咪話有1間等緊waiting ,my hubby 都話如果waiting 果間收,都會考慮放棄,可惜到依家都無乜聲氣,所以應該都係疊埋心水讀迦南~

好喎,咁妳係唔係7月4日早上家長會 ...

我都未交錢呀, 之前問過老師話最遲係家長日當天交,
所以睇定啲先.

咁到時我地可以見面...哈哈...

原帖由 盈日 於 09-6-11 22:22 發表
係呀,咁就好啦,大家可以上來傾下
我會返家長日,好似只可得一個家長可以出席?
我本來要交交暑期班架學費
但依家停學,唔知會唔會受影響,
所以暫時唔會報名住

...

bebesoky ,
check p.m

原帖由 bebesoky 於 09-6-12 14:35 發表
我都未交錢呀, 之前問過老師話最遲係家長日當天交,
所以睇定啲先.

咁到時我地可以見面...哈哈...

我都打算同囡囡報10/11年度pre n.
有冇人知道來回油塘校車費係咪$600左右,
同埋上落車時間係幾點呀?
另外除左學費$25xx/mth,
仲有冇茶點同其他雜費呢?

原帖由 angiefmy 於 09-5-29 12:02 發表
thanks!
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

有其他雜費(茶點..etc), 分上下學期交1次,大概2千幾, 8月有適應班,如報名就等如交多1個月學費...
油塘校車費唔係好記得係唔係6百幾, 我住TKO 的好似8點3就要車(咁細個我無打算俾呀囝搭校車), 個人認為搭MTR 都係差唔多,不過要行一段路囉...

原帖由 BabyHilary 於 09-6-27 15:29 發表
我都打算同囡囡報10/11年度pre n.
有冇人知道來回油塘校車費係咪$600左右,
同埋上落車時間係幾點呀?
另外除左學費$25xx/mth,
仲有冇茶點同其他雜費呢?

...

bebesoky,

其實我都覺得咁細個搭校車唔放心,
同埋自己接送交通費平好多,
但我又要接送囝囝去另一間冇校車嘅幼稚園, 分身不下.
而家仲唸緊應該搵囝囝幼稚園附近幼兒園比囡囡,
一次過接送兩個小朋友, 定係揀迦南搭校車...
所以打算報定幾間, 收左囡囡先再決定。
請問茶點雜費$2xxx係咪每學期計? 一年即係$4xxx?

原帖由 bebesoky 於 09-6-27 22:58 發表
有其他雜費(茶點..etc), 分上下學期交1次,大概2千幾, 8月有適應班,如報名就等如交多1個月學費...
油塘校車費唔係好記得係唔係6百幾, 我住TKO 的好似8點3就要車(咁細個我無打算俾呀囝搭校車), 個人認為搭MTR 都係差唔 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。
‹ 上一主題|下一主題