用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍靈糧堂幼稚園 有無今年入讀k1的家長傾吓計
go

有無今年入讀k1的家長傾吓計 [複製鏈接]

有無今年入讀k1的家長?大家認識吓傾吓計啦!
第一次做媽媽,小朋友正式開始返學啦,有點緊張,唔知準備咩好呢?
我就係讀下午班,不過申請咗轉上午班,唔知仲有無位轉!有無同學呀?
   0    0    0    0

hi, 我仔仔都係讀下午班, 我都有申請轉上午班, 我諗多數都轉唔到.

原帖由 yan321 於 09-5-1 13:50 發表
有無今年入讀k1的家長?大家認識吓傾吓計啦!
第一次做媽媽,小朋友正式開始返學啦,有點緊張,唔知準備咩好呢?
我就係讀下午班,不過申請咗轉上午班,唔知仲有無位轉!有無同學呀? ...

你係幾時申請架?
我响12月尾寄信去,打過電話問學校,佢話我排第廿幾,所以我唸我都好微。
係呢,你對呢間學校係點?有咩感覺?
其實我對呢間學校認識唔多,想知道多d。

原帖由 adalmc 於 09-5-7 10:10 發表
hi, 我仔仔都係讀下午班, 我都有申請轉上午班, 我諗多數都轉唔到.

原帖由 yan321 於 09-5-7 18:53 發表
你係幾時申請架?
我响12月尾寄信去,打過電話問學校,佢話我排第廿幾,所以我唸我都好微。

...

上年我同大家一樣, 都係下午班, 後尾到6月開新生家長會時轉到, 所以放心啦, 大家慢慢等, 總有機會.....

其實之前都係第二個topic 度同你傾過,唔知你有無印象呢!  不過星期六既註冊我唔會去, 因為昨日已在第二間幼稚園交咗書簿費了, 到時應該有多d上午班學位空出來, 所以你地唔駛擔心啦!
至於你想了解多d靈糧堂既野, 我就將學校回覆我既資料比你地, 等你地多加認識.

1) 請問幼稚園與幼兒園是否在於全日及半日的分別, 教學方針及教學內容是否一樣?
答: 幼稚園與幼兒園是全日及半日的分別, 兩園的教學方針及內容是一樣的。
2) 幼稚園課程內有否英文班及普通話班, 一星期會上幾多堂及上幾耐時間?
答:本園由外藉老師教授英語及普通話,每星期兩至三堂,每堂15分鐘。
3) 幼稚園之多元智能興趣班是幾耐上一次, 有什麼課程上, 是否由家長選擇或由學校安排? 是全校幼稚園生一齊上課或是每班自行上課?
4) 幼稚園之多元智能興趣班是安排在何時上, 是否在放學時間之後?
3,4) 答:本園之多元智能興趣班是於上課時間內進行,每半個學期約 8 堂,由家長自行選擇班別,如班別人數眾多,將抽纖決定,而班別方面,本園每年約開設8-10個班別供學生選擇,班別內容可參閱本園網站www.kllck.edu.hk

我覺得九龍靈糧堂是一間不錯既幼稚園, 希望在此祝你地及小朋友找到一間合心水既幼稚園.

你係幾時申請架?

...

我認得你囡囡張相,不過忘記在邊個topic傾過。
唔該哂你呀,真的好詳細,這些資料我從未問過老師,所以真的唔知。
但點解你放棄這間學校呢?是否有另一間更好呢?可否講來聽聽
其實這間最初也是我的次選,因正選係後備生,所以我唸我都係揀返九龍靈糧堂囉。

原帖由 stephanielum 於 09-5-8 14:11 發表
其實之前都係第二個topic 度同你傾過,唔知你有無印象呢!  不過星期六既註冊我唔會去, 因為昨日已在第二間幼稚園交咗書簿費了, 到時應該有多d上午班學位空出來, 所以你地唔駛擔心啦!
至於你想了解多d靈糧堂既野, 我就 ...

我早過你fax信去. 我對呢間學校既認識都唔多.
今日去完第二次註冊, 個校車安排好差, 我住係kln bay, 1:15上堂, 但1:05分先係我樓下接阿仔返學, 4:15放學, 但要5:50先返到樓下, 重要$640好貴呀. 即係叫我唔好坐校車.  

你係幾時申請架?

...

原帖由 adalmc 於 09-5-9 12:27 發表
我早過你fax信去. 我對呢間學校既認識都唔多.
今日去完第二次註冊, 個校車安排好差, 我住係kln bay, 1:15上堂, 但1:05分先係我樓下接阿仔返學, 4:15放學, 但要5:50先返到樓下, 重要$640好貴呀. 即係叫我唔好坐校車.: ...

hi,我囝囝讀緊k3,之前我都住係九龍灣,校車方面真係比較頭痛! 好明顯返學係尾站, 放學又係尾站, 我之前都係返學坐校車, 放學姐姐帶.不過只坐返學都要$4xx.

hi, 其實價錢都可以接受,相差都只係$1xx, 但時間真係好難接受, 唯有自己辛苦d自己接送.

原帖由 HIN2003 於 09-5-11 13:02 發表

hi,我囝囝讀緊k3,之前我都住係九龍灣,校車方面真係比較頭痛! 好明顯返學係尾站, 放學又係尾站, 我之前都係返學坐校車, 放學姐姐帶.不過只坐返學都要$4xx. ...

其實我之前都安排咗坐校車,我住大圍。上車時間係12:25,放學我就無留意啦。因為我一心唸住如果轉到上午班我就搭校車,下午班就搵姐姐帶囉。況且佢都唔平,返大圍要$740.,我問過如果搭一程都要$493.。所以我唸住就算轉到上午班都未必搭佢車。不過佢都話亦未必安排到。
‹ 上一主題|下一主題