用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 請問有冇係沙田住又唔係浸幼讀書既小朋友升到浸小? ...
go

請問有冇係沙田住又唔係浸幼讀書既小朋友升到浸小? [複製鏈接]

大家好!聽人講浸小只收15%沙田生,但係我個女兒不是讀浸幼,如果想考入浸小有冇機會?請問有冇成功例子,妳們的小朋友又是來自哪所幼稚園呢?
   0    0    0    0

回覆 1# dreambutterfly 的文章

有係沙田住又唔係浸幼讀書既小朋友升到浸小.

咁我想問個小朋友係未讀d名牌幼稚園or國際校架?
原帖由 pingoj 於 09-5-9 00:52 發表
有係沙田住又唔係浸幼讀書既小朋友升到浸小.

有!我住沙田區,我個囡不是浸幼的,是本區的普通幼稚園國際班,今年9月入讀浸小。全靠佢自己入去面試的成績考到個位,我也很開心。

恭喜你 :)
但考到都不簡單...因你個女都係讀國際班,其他幼稚園小朋友我相信真的不易考到。
原帖由 941媽咪 於 09-5-13 21:33 發表
有!我住沙田區,我個囡不是浸幼的,是本區的普通幼稚園國際班,今年9月入讀浸小。全靠佢自己入去面試的成績考到個位,我也很開心。

佢讀的幼稚園只是半日制,但以英語作主語教學,另有普通話。所學的東西很銜接小一,現學期尾已學寫手冊及雙位數學運算(加及減),錢幣及圖形也教了。我很有信心她可順利升上小一。她過往四年學到很多東西,我並沒有為她選擇錯誤,真的很匹配!

請問你女兒係未讀樂基/好時光?你覺得2歲開始讀書係未真係有d幫助?
原帖由 941媽咪 於 09-5-14 21:36 發表
佢讀的幼稚園只是半日制,但以英語作主語教學,另有普通話。所學的東西很銜接小一,現學期尾已學寫手冊及雙位數學運算(加及減),錢幣及圖形也教了。我很有信心她可順利升上小一。她過往四年學到很多東西,我並沒有為她選擇錯誤 ...

以上兩間也不是!我不便公開,妳可PM我!我想個別小朋友發展有異,應選擇啱自己小朋友的類別幼稚園入學便可,啱自己的並不是等如名牌!九龍塘兩所名牌幼稚園我也畧知,大量收生,好似工廠般運作,我便不會讓我的子女入讀,我認譏的朋友中也有小朋友入讀,所以也明白當中的情況。另兩歲入學並無不可,只想她多參與群體生活,唱吓兒歌、守吓規律和聽故事,所以半日班最適合。到了3歲便可順利地上K.1!

回覆 8# 941媽咪 的文章

原帖由 941媽咪 於 09-5-14 23:22 發表
以上兩間也不是!我不便公開,妳可PM我!我想個別小朋友發展有異,應選擇啱自己小朋友的類別幼稚園入學便可,啱自己的並不是等如名牌!九龍塘兩所名牌幼稚園我也畧知,大量收生,好似工廠般運作,我便不會讓我的子女入讀,我認譏的朋友中 ...

Dear 941ma.
Nice to meet u My kid will choose WKF and will be p1 in coming sept

Nice to see you soon.
‹ 上一主題|下一主題