用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中西區媽媽請幫忙~~~~~
go

中西區媽媽請幫忙~~~~~ [複製鏈接]

到而呢個時閒我仲未決定亞仔讀邊間幼稚園
希望知道一d關於呢兩間幼稚園的媽媽比d意見我
thanks

我地住中西
兩間學校都向附近
A. 明愛凌月仙幼稚園
B. 禮賢會學校(幼稚園)

A.
校長老師好NICE
教學方式活動D
但問過好多人都唔知呢間學校D學生讀咩小學
只知小朋友返學都幾開心

B.
叫做有D名啦
同我心儀小學有D關係喎~~~聽講
比較傳統D
   0    0    0    0

住中西.I think that you should choose St paul Chunch or SKH for boys.

佢地向中環
亞仔返學要坐好耐車
所以我無揀呀

禮賢會

醒目開學勳章

點解唔考慮救恩?

禮賢會啦,唔錯呀,我女系個到附近讀,但我都成日入禮賢會,覺得唔錯。
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

救恩一般
小學之後一樣要再搵中學
同埋佢好commercial
我老公同事個仔就係讀救恩
到小學到轉咗去高主教
佢話救恩麻麻地

救恩同禮賢會, 一樣會讀得開心, 但係救恩出路唔多, 多數都係揀返佢地既小學, 但係佢小學係私校兼且中學又要再搵。

但係禮賢會派校好好, 所以如果我有仔, 我會揀禮賢會, 我好多鄰居小朋友都係讀禮賢會, 我都係住係禮賢會附近。

如果你會考直資或者私小,我都提議你應該考慮下 SKH 同 St Paul Church,其實由禮賢會過去只是 15 分鐘車程,唔係真係好遠。如果係諗住派位,咁相對來說讀邊間幼稚園其實不大關係。

原帖由 virgobb 於 09-5-6 22:10 發表
如果你會考直資或者私小,我都提議你應該考慮下 SKH 同 St Paul Church,其實由禮賢會過去只是 15 分鐘車程,唔係真係好遠。如果係諗住派位,咁相對來說讀邊間幼稚園其實不大關係。 ...

對我黎講遠呀
我住堅尼地城
況且, 我都無報呢兩間學校
因為我唔想亞仔讀kinder 都讀得呾辛苦
等佢happy 埋呢幾年啦

懊惱媽媽的抉擇

和chaklong媽媽一樣,我個仔仔都同時被禮賢會和凌月仙收了讀k1。我都好擔心和懊惱,唔知點選擇。

凌月仙:我對校長的教育理念很認同,而且看到校長和老師們都努力地將理念實踐。但不清楚他們的小一派位成績如何。網上討論區好像沒有很多關于她的評價。

禮賢會:在網上討論區看到很多家長稱讃她 -學生有禮,小學派位好,校長、老師和嬸嬸都好nice。我看到時很心動,我都希望我的小孩自律有禮。

但是在過去幾個月我只見到凌月仙不斷地安排各類型的學前適應活動給小朋友,而禮賢會卻沒有任何消息 ,只通知我們交雜費,適應上課的安排要在九月開學後才開始...(不知是否傳統學校相對沒有那么透明)。

自問我的仔仔很慢熱,又怕陌生。我很擔心我會選錯。因為我以前一直在九龍住,對港島區的學校不太熟,希望各位中西區的媽媽可以給我一點意見。萬分感謝。

chaklong媽媽,請問你個仔仔在禮賢會讀 上午班還是下午班?

凌月仙派位都唔錯

我親戚個女今年剛剛畢業,聽講有九成入到第一志願,間幼稚園個校長又好,老師又細心,近日報紙仲話依間學校既老師攞卓越教學獎,我個女出年都會入依間。如果你個仔係慢熱,你咁唔放心,我建議你去凌月仙啦~因為我親戚個女都係慢熱型,但凌月仙既老師好有耐性,比好多機會小朋友試同表達,依家佢個女都不知幾多嘢講,仲考入埋名校小學。

我個人認為凌月仙是好過禮賢會
(只是個人想法~如果二間揀一既話~我應該揀前者)
原帖由 chaklongma 於 09-5-5 23:37 發表
到而呢個時閒我仲未決定亞仔讀邊間幼稚園
希望知道一d關於呢兩間幼稚園的媽媽比d意見我
thanks

我地住中西
兩間學校都向附近
A. 明愛凌月仙幼稚園
B. 禮賢會學校(幼稚園)

A.
校長老師好NICE
教學方式活動D
但問過 ...

原帖由 virgobb 於 09-5-6 22:10 發表
如果你會考直資或者私小,我都提議你應該考慮下 SKH 同 St Paul Church,其實由禮賢會過去只是 15 分鐘車程,唔係真係好遠。如果係諗住派位,咁相對來說讀邊間幼稚園其實不大關係。 ...

為什麼考直資或者私小,SKH 同 St Paul Church 會好d 呢,因為佢地教得深,定係其他原因呢?

妳唔知聖公會將要搬到畢拉山??
仲遠~~~唔使考la~~~~~~~~~~~
原帖由 River_Amazon 於 09-7-22 23:30 發表

為什麼考直資或者私小,SKH 同 St Paul Church 會好d 呢,因為佢地教得深,定係其他原因呢?
‹ 上一主題|下一主題