用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 要買多少套校服?
go

要買多少套校服? [複製鏈接]

囡囡下年會讀k1,星期六要訂校服,因為小朋友大得快,一件校服只可以著半年,一季要買校服,運動服&外套,如果每樣買2套要買6套,好似好多.每樣買1套會唔會唔夠?
   0    0    0    0

唔駛買咁多套架啦. 你每樣都預大小小啦! 我女果陣都係每樣一套先架咋, 到時每年都有通告俾你地, 問你駛唔駛再訂.

if 到時你唔介意, 可以問高班果 d 姐姐要定d校服麻. 我都係咁架咋.

我又係唔知夏天校服應該訂一套或兩套好?
原帖由 ckckcktina 於 09-5-6 10:17 發表
唔駛買咁多套架啦. 你每樣都預大小小啦! 我女果陣都係每樣一套先架咋, 到時每年都有通告俾你地, 問你駛唔駛再訂.

if 到時你唔介意, 可以問高班果 d 姐姐要定d校服麻. 我都係咁架咋. ...

原帖由 Jomei 於 09-5-7 11:18 發表
我又係唔知夏天校服應該訂一套或兩套好?

me too

我小姐仔K1時, 買咗兩件校服群, 兩套運動衫, 一件外套, 因為我係在職媽媽, 唔夠時間同佢洗衫. 如果整濕咗, 而可以一放學幫佢洗既, 係可以只買一套既.

而如果係囝囝, 可以考慮買兩件恤衫, 兩件運動衫都得, 始終佢哋K1, 比較"論盡".

另外一題, 校服係需要經學校買架.

原帖由 gyeung77 於 09-5-5 23:53 發表
囡囡下年會讀k1,星期六要訂校服,因為小朋友大得快,一件校服只可以著半年,一季要買校服,運動服&外套,如果每樣買2套要買6套,好似好多.每樣買1套會唔會唔夠? ...

如果到時唔夠,係唔係隨時都可以同學校買?

可以同班主任講既, 佢會俾張form你填既, 不過話時話, 讀3年KG, 我就唔太介意買多1件做後備啦. 可以買大一個size都得架.

如果係囡囡, 唔建意買太大件, 因為件校服比較闊身, 我小姐仔就著咗兩季, 過咗暑假張佢放盡, 又可以著多陣.

如果係囝囝, 買多件恤衫替換囉, 都唔需要全部買2件既.

其實可以預3年KG, 買兩次校服到啦, 應該唔需要每年買既, 囡囡條群短少少都得既.

原帖由 gyeung77 於 09-5-7 23:48 發表
如果到時唔夠,係唔係隨時都可以同學校買?

BoBo1021,
其實明天訂校服時,可否試穿校服?
就咁量度size驚唔準..
阿囝又唔肯合作不停咁動..搞到我都唔知訂S碼或M碼好
原帖由 BoBo1021 於 09-5-8 00:57 發表
可以同班主任講既, 佢會俾張form你填既, 不過話時話, 讀3年KG, 我就唔太介意買多1件做後備啦. 可以買大一個size都得架.

如果係囡囡, 唔建意買太大件, 因為件校服比較闊身, 我小姐仔就著咗兩季, 過咗暑假張佢放盡,  ...

原帖由 Jomei 於 09-5-8 19:59 發表
BoBo1021,
其實明天訂校服時,可否試穿校服?
就咁量度size驚唔準..
阿囝又唔肯合作不停咁動..搞到我都唔知訂S碼或M碼好

唔可以試穿架, 恤衫外套大件d都唔怕, 最緊要度清楚條褲既腰圍. 唔明可以問吓老師既, 佢哋見慣d小朋友, 一睇就知著咩size.

唔係也,買衫都無得試
我頭先都有度腰圍就M碼
但衫M碼就太大
所以都唔知點訂好
諗住都係等聽日去到先算啦~
原帖由 BoBo1021 於 09-5-8 22:21 發表

唔可以試穿架, 恤衫外套大件d都唔怕, 最緊要度清楚條褲既腰圍. 唔明可以問吓老師既, 佢哋見慣d小朋友, 一睇就知著咩size.

吓........如果個個都試穿上身, 好唔合衛生喎, 整污穢咗, 咁第2個點試呀. 如果你見到件衫有污漬, 你都唔俾阿仔試啦, 係未....

原帖由 Jomei 於 09-5-8 23:27 發表
唔係也,買衫都無得試
我頭先都有度腰圍就M碼
但衫M碼就太大
所以都唔知點訂好
諗住都係等聽日去到先算啦~

學校會提供校服Sample, 你拿上手就大約可以知你囝囝適合與否

我係指sample俾小朋友試下
當然不是新的衣服啦...
不過今日都有sample俾小朋友度size..
而老師都好有經驗一睇就知阿囝著咩size
所以很快就搞掂了..
原帖由 BoBo1021 於 09-5-8 23:46 發表
吓........如果個個都試穿上身, 好唔合衛生喎, 整污穢咗, 咁第2個點試呀. 如果你見到件衫有污漬, 你都唔俾阿仔試啦, 係未....

我買咗兩件校服群, 兩套運動衫, 一件外套.
原帖由 Jomei 於 09-5-10 01:13 發表
我係指sample俾小朋友試下
當然不是新的衣服啦...
不過今日都有sample俾小朋友度size..
而老師都好有經驗一睇就知阿囝著咩size
所以很快就搞掂了..
‹ 上一主題|下一主題