用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網, 李賜豪點睇?
go

12網, 李賜豪點睇? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

老公(竟然!)係李賜豪舊生, 連適齡10分, 係咪第一round sure win?
究竟李賜豪係一間點既學校? 我唔想太傳統果d, 所以st jo華仁都唔係我杯茶
定係放棄李賜豪, 等第2round揀軒官上? 12網放第一穩陣嗎? 聖雅各又點睇?
有高手賜教嗎?
   0    0    0    0

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-6 10:37 發表
老公(竟然!)係李賜豪舊生, 連適齡10分, 係咪第一round sure win?
究竟李賜豪係一間點既學校? 我唔想太傳統果d, 所以st jo華仁都唔係我杯茶
定係放棄李賜豪, 等第2round揀軒官上? 12網放第一穩陣嗎? 聖雅各又點睇?
有 ...

軒官 同 聖雅各都係傳統 ga wor , 軒官有精英班...., 李賜豪見教育處個website 佢以前每級有3班, 現在每級開2班...真係唔多見bk mami 講呢間.

其實灣仔區除左果幾間名校外.....男仔真係唔多選擇,  果時填選校 , 但減左女校果d .... 都係剩番十幾間揀.  張 form 我都係填左8間jar.

醒目開學勳章 王國長老

從舊同事口中得知, 軒官上較活動, 軒官下就好傳統的, 仲有精英班(上下午唔同校長)
咁即係唔想揀傳統, 無咩好揀啦.......人人都話12網好, 哎, 我真係唔知點填........

原帖由 gordon12 於 09-5-6 10:54 AM 發表
軒官 同 聖雅各都係傳統 ga wor , 軒官有精英班...., 李賜豪見教育處個website 佢以前每級有3班, 現在每級開2班...真係唔多見bk mami 講呢間.

其實灣仔區除左果幾間名校外.....男仔真係唔多選擇,  果時填選校 ,  ...

我都想向兩位有經驗的家長賜教一下,家有兩個地址(都不是借的),一個在14網,一個在12網,兄妹二人,請問那個校網會適合呢?

quote]原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-6 11:30 發表
從舊同事口中得知, 軒官上較活動, 軒官下就好傳統的, 仲有精英班(上下午唔同校長)
咁即係唔想揀傳統, 無咩好揀啦.......人人都話12網好, 哎, 我真係唔知點填........

... [/quote]

12網所謂好既,係因為好多人想揀st jo.另外又有好多女校,所以大部分女仔都揀晒女校,咁男仔入到既機會咪大囉.

如果你唔想揀傳統既,真係冇得揀既啦,聖雅各都有講係比較活既,不過我就唔係好覺囉.(我係聖雅各畢業,結婚前都響灣仔住,而家亦都識好多教會既小朋友都係讀緊聖雅各.)

個人意見...李賜豪係以前好過而家既,佢地就多數叻既會入鄧肇堅.(呢個係人地講俾我知既,我冇證實過.)聽講15分都會入到.
軒小上,太多人爭,叻既就入皇仁.
聖雅各就多數唔係大多數既首選,一般20分入,但係好似都有人係15分入到.叻既都係入皇仁,以一間唔係聯繫中學來講,個入讀率真係唔錯架.
http://era-central.blogspot.com/

醒目開學勳章

老公係李賜豪舊生,第一round 梗sure win啦!

妳選小學,係咪想選埋中學?
大部分官津名校都係比較傳統喎!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-6 10:37 發表
有 ...
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

醒目開學勳章

聽聞 聖雅各 都係偏傳統的......我大仔9月要選校, 呢間會係我首選(跨網, 本身是NET 14), 可以的話, 可分享多一D吧!!!

原帖由 Era 於 09-5-7 10:33 發表
12網所謂好既,係因為好多人想揀st jo.另外又有好多女校,所以大部分女仔都揀晒女校,咁男仔入到既機會咪大囉.

如果你唔想揀傳統既,真係冇得揀既啦,聖雅各都有講係比較活既,不過我就唔係好覺囉.(我係聖雅各畢業,結婚前 ...

我覺得呢間係比較值得搏既學校,因為男仔既話,真係入到皇仁既機會好高.入到精英班,頭1x名以內都有機會,不過講水準,一定唔可以算係top既學校,因為有新移民架,佢地可以成績/品行都麻麻,不過又未到好壞既.(因為我又識有咁既小朋友)
我知道既都算係谷既,(講真而家大部分官津都係谷既),親子功課都唔少.
聽返來就老師都算幾好既,唔係愛心爆棚果d,但係都會好盡責囉,對學生都唔錯.
原帖由 wpwong 於 09-5-7 13:22 發表
聽聞 聖雅各 都係偏傳統的......我大仔9月要選校, 呢間會係我首選(跨網, 本身是NET 14), 可以的話, 可分享多一D吧!!!
http://era-central.blogspot.com/

醒目開學勳章 王國長老

多謝各位意見
似乎我唔應該round one揀李賜豪了, 其實都係心儀某d直資的...........我睇都係到時咁唔好彩, 一間都唔收再煩大抽獎吧!

其實一直睇你既post,我都會覺得官津校唔會啱你既啦.
原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-7 15:33 發表
多謝各位意見
似乎我唔應該round one揀李賜豪了, 其實都係心儀某d直資的...........我睇都係到時咁唔好彩, 一間都唔收再煩大抽獎吧!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-7 15:33 發表
多謝各位意見

蘇折和高主教有冇考.聽人話唔難考

多謝各位意見

Charlotte_mom,

您大女好似港同, 點解唔比細仔讀呢?

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

回覆 1# ladykin 的文章

請問如果係女仔, 有咩好選擇?

醒目開學勳章 王國長老

唔係唔俾, plan多一步姐

era,
我考慮學校唔係因為個funding(私立/直資/官津), 如果有間津校係arm心水既, 我都想抽架, 所以唸黎唸去, 軒官已經叫最"活動"了.......但自己又無分, 無把握, 咪去考下至算lor, 早日落實到, 唔駛心掛掛呀

原帖由 ladykin 於 09-5-7 05:10 PM 發表
Charlotte_mom,

您大女好似港同, 點解唔比細仔讀呢?

醒目開學勳章 王國長老

蘇淅咁傳統, 以我仔咁既料, 我估我好快油盡燈枯........
原帖由 ernestchow 於 09-5-7 04:40 PM 發表

蘇折和高主教有冇考.聽人話唔難考

醒目開學勳章 王國長老

12網, 女仔多選擇啦
免費有marymount, st francis, st paul catholic, 除左marymount, 其他(根據過往派彩)擺第一都穩陣了
男女有軒官, st james, 寶血等
私立有真光, st paul convent, 真光係津中都要爭下, st paul convent直資中學, 幾乎直上了(不過想入小學部又一d都唔易呢)
考遠d, 仲有st clare's, 聖心私立, 救恩, 蘇浙, 玫瑰崗, 嶺南
活動可以去hkuga, st stephen's(赤柱), 漢華
原帖由 hellobaby888 於 09-5-7 05:27 PM 發表
請問如果係女仔, 有咩好選擇?

Charlotte_mom ...........

Do you still remember me? Chai wan Mami club?

I didn't log in BK for long long time, just want to say hi to you as we're in the same topic this year~  finding P school.

Please check pm.

Hi all:
I'm looking for p school for my daughter as well in this net.   I'm st. paul's old girl, but worry that it is too traditional. Comparing st. francis and st. paul's primary school, which one is less strict and more "活動"?   Anyone knows ?  many thanks

daisy17772

st. francis, st paul catholic 穩陣, 我只係有15分?呢2間邊間機會大d呢?邊問好d呢?

我就係擔心, 如果呢2間第一唔ok, 唔知會去左邊?

thx

原帖由 Charlotte_mom 於 09-5-7 18:07 發表
12網, 女仔多選擇啦
免費有marymount, st francis, st paul catholic, 除左marymount, 其他(根據過往派彩)擺第一都穩陣了
男女有軒官, st james, 寶血等
私立有真光, st paul convent, 真光係津中都要爭下, st paul  ...

我淨係知道st francis係唔活動既啫,好traditional.
原帖由 daisy17772 於 09-5-8 14:16 發表
Hi all:
I'm looking for p school for my daughter as well in this net.   I'm st. paul's old girl, but worry that it is too traditional. Comparing st. francis and st. paul's primary school, which one ...
‹ 上一主題|下一主題