用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 上樑不正下樑歪
go

上樑不正下樑歪 [複製鏈接]

選擇幼稚園,要以管理層是否重視幼兒,有否用愛心處理教育事務為首要,如最近某醫療教育機構黎姓幼兒教育總主任之處事作風,則令人髮指.其暫管理的幼稚園,竟有幼兒導致情緒困擾,常生惡夢,要看心理醫生,家長連忙轉校的事發生,這校便是在官塘的翠屏村的###幼稚園

0    0    0    0

嘩,你都好勁,比##校董會出通告通知停職事件早一日就在這版出文鬧,今日(5月15日)就見報了,詳見明報,兼且是刑事案添。

有時有heart都無用, 仲要睇下d校長識唔識管理間學校, 個校長識用人, d小朋友咪有好日子過囉, 個校長唔識用人, 咪迫走d原本好有heart的老師囉, 有時做家長都要識choose, 好似仁X堂幼稚園咁,無真愛, 仲唔誠實,咪以為做幼稚園老師好純情, 咪同出面辦公室一樣咁黑暗, 成日搞是非, 以整死眼中釘為樂, 痴痴地, 而家係做教育囉, 身教好重要, 最慘個領導人又盲嘅, 縱容班白癡老師, 班老師做到野都話, 班老師又唔係叻過人, 仲要犯咗學術界最嚴重嘅罪行--抄襲, 抄人地d觀察報告又話係自己做, 個校長又以為覺得係個老師做得好好, 好有料, 實情係抄襲人地個老師d野, 原創者一定要告佢囉 , 咩叫學術誠信都唔知, 仲話自己好有料, 仲話自己d老師係教育學院同中大讀幼兒教育學位wor, 都唔知d功課係咪抄人啫, 係度呃飯食,係有料就自己做, 唔駛抄啦

回覆 1# ccland 的文章

(綠楊)幼稚園課程調動惹不滿

近日有兩名荃灣綠楊幼稚園的家長向本報投訴,上月中突接獲學校發信通知,因該校加插一個名為「蒙特梳利」的英文課程,而該課程只安排在下午班舉行,故由下學年開始,取消 K3上午班,就讀 K2的學生如欲繼續在該校就讀,只可選擇下午班,家長不滿學校事前未有諮詢家長。

其中一名家長表示,經家長強烈反映後,學校才表示學生仍可就讀上午班,惟原本由外籍老師任教的英文科改由中國籍老師任教。「最初揀呢間學校係因為有外籍老師教英文,呢間學校冇參加學券計劃,上午班學費一個月要成 2,400蚊。家咁安排,對家長好唔方便,亦都唔公平。」

綠楊幼稚園表示,因考慮到學生利益,加插「蒙特梳利」英文課程,訓練學生聆聽、說話、閱讀及寫作能力,又因下午班的課程緊接上午班,故上午的課程未能延長,只好將上午班的課程轉到下午上課。校方給予家長四個月時間考慮,已經足夠。今次改班制為校內政策,毋須家長同意。

教育局留意事件
教育局表示,所有幼稚園均需向教育局註冊,並依照教育條例及《學前機構辦學手冊》中要求的標準開辦課程。該局於 4月中已收到綠楊幼稚園通知擬取消上午班,已即時提醒校方須考慮學童需要及家長期望,該局會密切留意事件發展,如有需要可向家長提供協助。

教育局學前服務聯合辦事處電話: 3107 2094
個案編號: 0423065

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=12805924

原帖由 ccland 於 09-5-27 01:44 發表
有時有heart都無用, 仲要睇下d校長識唔識管理間學校, 個校長識用人, d小朋友咪有好日子過囉, 個校長唔識用人, 咪迫走d原本好有heart的老師囉, 有時做家長都要識choose, 好似仁X堂幼稚園咁,無真愛, 仲唔誠實,咪以為做 ...

你咁清楚,你係呢個機構做過嗎?

原帖由 超級火車頭 於 09-5-28 21:17 發表

你咁清楚,你係呢個機構做過嗎?

已經離開了鬼地方

原帖由 ccland 於 09-5-29 00:02 發表

已經離開了鬼地方

你之前係邊間? 因為佢好似有好多間的,係咪間間都一樣??

原帖由 超級火車頭 於 09-5-29 07:30 發表

你之前係邊間? 因為佢好似有好多間的,係咪間間都一樣??

不方便講係邊一間, 只可以話係九龍東(有時地址會寫新界xxxxxxxxxxxx), 總之間間都行政混亂, 好耐之前係好有教育理念, 而家就.......只係為earn money, 留係度的老師都係白逗人工, 總之佢地做下門面工夫又可以呃到老細校長同d家長, d老師讀書咪係為份工有人工加, 你估真係有heart教小朋友, d老師上緊堂做功課, 叫個partner睇住d小朋友, 甚至有時呃病假唔返工做功課或者去玩, 呢d我見唔少

原帖由 csclws 於 09-5-11 16:09 發表
選擇幼稚園,要以管理層是否重視幼兒,有否用愛心處理教育事務為首要,如最近某醫療教育機構黎姓幼兒教育總主任之處事作風,則令人髮指.其暫管理的幼稚園,竟有幼兒導致情緒困擾,常生惡夢,要看心理醫生,家長連忙轉校的事 ...

30/5, 星期六早上10:15分有一個家教會會議, 到時教育局會派人到場, 博愛鄺生會出席, 博愛亦話到時杜校長會出席, 校內老師, 姐姐都會出席, 校內差不多所有家長都會出席, 會議會關於杜校長被解僱事件及黎女士事件作出交代.

由於本人及家長都沒有畢業生家長電話, 請各畢業生家長關注此事, 並出席明天會議. 如有相識及有與其他畢業生家長有聯絡者, 請轉達告知他們出席事次會議, THANKS A LOT!!

P/S: 上次有出席4月9日會議之家長請幫忙告知其他家長出席, 請支持杜校長突然被解僱事件.

TOBEY

原帖由 ccland 於 09-5-29 10:13 發表

不方便講係邊一間, 只可以話係九龍東(有時地址會寫新界xxxxxxxxxxxx), 總之間間都行政混亂, 好耐之前係好有教育理念, 而家就.......只係為earn money, 留係度的老師都係白逗人工, 總之佢地做下門面工夫又可以呃到 ...

有很多教師都是這樣,不論是任何機構。不過我想仁x堂幼兒園是不是ok D?

原帖由 超級火車頭 於 09-5-30 06:31 發表

有很多教師都是這樣,不論是任何機構。不過我想仁x堂幼兒園是不是ok D?

幼兒園我無做過, 不過都係under 同一個manager, 只不過校長唔同啫, 我只係知佢地d幼稚園同幼兒園校長之間又係好熟絡, 但係又d又係口和心不和囉, 爭寵爭表現, 呢d上至校長下至老師都係咁

原帖由 ccland 於 09-5-30 13:08 發表

幼兒園我無做過, 不過都係under 同一個manager, 只不過校長唔同啫, 我只係知佢地d幼稚園同幼兒園校長之間又係好熟絡, 但係又d又係口和心不和囉, 爭寵爭表現, 呢d上至校長下至老師都係咁 ...

大機構是不是間間都係咁?

原帖由 超級火車頭 於 09-5-30 22:29 發表

大機構是不是間間都係咁?

我不敢說間間大機構都係一樣, 但好肯定仁X堂就肯定係, 我真係不敢恭維, 入面無咩好老師, 好老師都走得就走

ccland,
其實仁xx, 係幼兒教育界出晒名對老師刻薄,你入去做之前無預先打聽下咩? 每個人離職一定有佢既原因,既然你都係為人師表,離開左就唔好周圍唱啦,比d口德!人地個topic都唔係講呢間學校,你就借題發揮。我就唔信佢咁多間學校無一間好?

死不認錯

5月30 日早上博愛某幼稚園的家長會,其高層竟不認錯,更認為一位已給拘捕的貪污總主任是稱職員工,另一位先前給這總主任FIRED的校長工作不應該因人手不足而做好其他校務,真是不知所謂,我在此,為博愛教育機構祝福,其滅亡之期,不遠已!!!!!!!!!

原帖由 hongchung 於 09-5-15 19:12 發表
嘩,你都好勁,比##校董會出通告通知停職事件早一日就在這版出文鬧,今日(5月15日)就見報了,詳見明報,兼且是刑事案添。

無留意呢單新聞tim,請問邊間學校?

原帖由 ccland 於 09-5-31 02:01 發表

我不敢說間間大機構都係一樣, 但好肯定仁X堂就肯定係, 我真係不敢恭維, 入面無咩好老師, 好老師都走得就走

其實你所講的好老師係咪你? haha

原帖由 超級火車頭 於 09-6-22 20:18 發表

其實你所講的好老師係咪你? haha

這間學校給家長投訴,而且校長現已給警察調查,可能有關於偷學校錢。

閣下你講乜?問乜?是否那位老師又如何?
你這位家長又如何?關你乜事?

夠膽就同我講罷。

回覆 14# 小新丁 的文章

唔多覺佢係周圖唱丫,其實由頭睇到尾,佢都冇主動講佢係邊做, 係人地估佢姐,講真, 以打工仔心態, 除非閣下係有偉大教育理念, OTHERWISE, 照你所講, 呢間野對老師 刻薄, 一間對老師 好刻薄既學校, 仲願意留低唔走, 咁一定係素質差既老師 , 如果有小小料, 點解我仲要咁屈就要留係度.

‹ 上一主題|下一主題