用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 想統計下有多少人係20分入到聖若瑟小學? ...
go

想統計下有多少人係20分入到聖若瑟小學? [複製鏈接]

囝囝只得20分, 想知有幾大機會入到, 請20分入到的媽咪幫忙回答入到的年份! 謝謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

看"往績"作用不大,因為以第一階段來講,每年的申請人數、世襲位佔了多大份額、申請人的分數等完全不同,冇往績可言。

之但係,20分已經好大機會o架啦!

原帖由 sosan 於 09-5-12 12:29 發表
囝囝只得20分, 想知有幾大機會入到, 請20分入到的媽咪幫忙回答入到的年份! 謝謝!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

原帖由 Derdad 於 09-5-12 15:56 發表
看"往績"作用不大,因為以第一階段來講,每年的申請人數、世襲位佔了多大份額、申請人的分數等完全不同,冇往績可言。

之但係,20分已經好大機會o架啦!

...

多謝 Derdad回覆, 請問本人囝囝有20分, 不是原區, 是否只需要填寫甲部, 乙部就只填回同區? 做法是怎樣的? 謝謝!

醒目開學勳章

妳似乎攪亂咗 "自行分配學位階段" & "統一派位階段"...
唔緊要啦,先睇咗以下教育局文件,唔明再問。

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/08rept_c.pdf

除咗日期唔駛理之外,其餘應該冇變。

原帖由 sosan 於 09-5-13 11:42 發表

多謝 Derdad回覆, 請問本人囝囝有20分, 不是原區, 是否只需要填寫甲部, 乙部就只填回同區? 做法是怎樣的? 謝謝!

Best wish,

原帖由 Derdad 於 09-5-13 13:17 發表
妳似乎攪亂咗 "自行分配學位階段" & "統一派位階段"...
唔緊要啦,先睇咗以下教育局文件,唔明再問。

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/08rept_c.pdf

除咗日期唔駛理之外,其餘應該冇變。

...

Hi Derdad,

27. 統一派位的實際工作由電腦進行。電腦程序首先處理「不受學校網限制」的學校選擇,然後處理「住址所屬學校網」的選擇。派位過程基本上是以家長的選擇為依歸,並按申請人的「隨機編號」決定分配學位的

優先次序,務求公允。

咁即係如果於"自行分配學位階段" 抽唔到, 到"統一派位"時是否再可以填多一次綱外,加兩個綱內選擇? 還是只可以三個綱內的?

謝謝你, 真的有啲頭痛!

Derdad,

係唔係世襲同25分嘅人其實唔多,
所以話20分機會都唔細呢?

即係例如今年1st round收81人,
可能世襲同25分只佔1/3,
另外2/3學位可以比20分抽,
可唔可以咁理解呢?

原帖由 Derdad 於 09-5-12 15:56 發表
看"往績"作用不大,因為以第一階段來講,每年的申請人數、世襲位佔了多大份額、申請人的分數等完全不同,冇往績可言。之但係,20分已經好大機會o架啦!

...

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

醒目開學勳章

第一階段(「世襲+計分」)部份約佔學額嘅50%,其中「世襲」約佔30%,「計分」約佔20%。

25分嘅人真係唔多,但係世襲嘅就唔係咁講啦,有機會會超過30%而要係統一派位學額度攞位!

根據「計分辦法準則」嘅學額係不變嘅(理論上)20%。以妳嘅例子來講,今年只有150個小一學額,果81人中,「世襲」位佔了51人即已超過超過預設嘅30%(45人),多了6人由中央派位攞走學額!「計分辦法準則」嘅有30人。

以妳嘅說法,81人中嘅2/3即有54人,應該冇咁多啊!
30個根據「計分辦法準則」入學嘅人中,如果25分嘅唔多嘅話,咁妳話15分嘅機會有幾大呢?

原帖由 BabyHilary 於 09-6-11 14:16 發表
Derdad,

係唔係世襲同25分嘅人其實唔多,
所以話20分機會都唔細呢?

即係例如今年1st round收81人,
可能世襲同25分只佔1/3,
另外2/3學位可以比20分抽,
可唔可以咁理解呢?

...

Best wish,

即係話20%裡面25分人唔多,
20分會佔多數, 15分就一定冇機會。

thanks for ur info.

原帖由 Derdad 於 09-6-11 22:52 發表
第一階段(「世襲+計分」)部份約佔學額嘅50%,其中「世襲」約佔30%,「計分」約佔20%。

25分嘅人真係唔多,但係世襲嘅就唔係咁講啦,有機會會超過30%而要係統一派位學額度攞位!

根據「計分辦法準則」嘅學額係不變嘅(理論上 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

醒目開學勳章

唔可以話「15分就一定冇機會」,正如之前所講,數據年年唔同,冇往績可言。但有一個事實唔可以否定嘅,就係由於學額減少咗,申請人數如果冇乜變嘅話,變相競爭大咗,係第一階段要有多啲分係手先能申請成功。

原帖由 BabyHilary 於 09-6-26 18:47 發表
即係話20%裡面25分人唔多,
20分會佔多數, 15分就一定冇機會。

thanks for ur info.
Best wish,

小班教學之後學額少左,
而出生率2003跌到最低之後就年年上升,
06年出生率比03年多40%, 07同08更多,
即係話競爭越來越激烈,
唔知到時會唔會連20分都冇機會...
touchwood touchwood

原帖由 Derdad 於 09-6-26 23:42 發表
唔可以話「15分就一定冇機會」,正如之前所講,數據年年唔同,冇往績可言。但有一個事實唔可以否定嘅,就係由於學額減少咗,申請人數如果冇乜變嘅話,變相競爭大咗,係第一階段要有多啲分係手先能申請成功。
...

醒目開學勳章

SJP 冇參加小班,以後都維持大班。

原帖由 BabyHilary 於 09-6-29 00:55 發表
小班教學之後學額少左,
而出生率2003跌到最低之後就年年上升,
06年出生率比03年多40%, 07同08更多,
即係話競爭越來越激烈,
唔知到時會唔會連20分都冇機會...
touchwood touchwood

...
Best wish,

大班即係幾多人一班, 32?
32seats x 5 classes = 160seats?

原帖由 Derdad 於 09-6-29 01:27 發表
SJP 冇參加小班,以後都維持大班。

My son will go to P1 this year. The class master told me that each class had 33 pupils.

我都想知!
原帖由 sosan 於 09-5-12 12:29 發表

That means 38-39 students each class before,
starting from this year only 32-33, right?

原帖由 sheepiedad 於 09-7-8 00:39 發表
My son will go to P1 this year. The class master told me that each class had 33 pupils.

I guess so.

原帖由 BabyHilary 於 09-7-9 10:05 發表
That means 38-39 students each class before,
starting from this year only 32-33, right?

咁如果想讀st. jo 小學, 咪要讀定st.jo's 幼稚園先得?

醒目開學勳章

根據教育局嘅建議,大班嘅人數不應多過三十人。
依家每班超出嘅2至3人,應該是"扣門位",估計由"留級生" 學額處騰出來。所以並非每年都一樣。

原帖由 BabyHilary 於 09-7-9 10:05 發表
Best wish,

未必全部收返
‹ 上一主題|下一主題