用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 還有時間看課外書嗎?
go

還有時間看課外書嗎? [複製鏈接]

我係在職媽媽, 算幸運每日定時收工, 6點幾就返到屋企, 但每日完成基本動作(食飯沖涼對功課溫書)之後都已經夠鐘瞓覺, 想陪呀仔睇課外書都無時間, 現在大約9:30-10:00pm上床, 係咪應該晏少少瞓? 但佢到時到候就開始釣魚, 你要佢睇, 佢好似遊魂....
首先重點都係呀仔唔鍾意睇書, 你唔陪佢睇, 佢跟本唔會去睇, 少睇課外書, 中文課尤其作文特別差, 小二...30字都作唔到!!
比佢自己揀書買, 好開心喎, 揀揀揀....揀完返來睇一兩頁就放埋一邊, 圖書館借都一樣, 借借借...又係唔睇.....
我可以點, 我可以點....好心灰意冷!!
   1    0    0    0

十分同意,邊有時間睇課外書

醒目開學勳章

DEAR ALL,

我認為您的小朋友只不過沒有找到一本書是吸引到他看, 所以做家長要花少少心機協助!

<漢聲出版社-中國童話>-是我女兒的(看課外書的開竅書)

文字流暢, 插圖細緻, 又有網上MP3及CD可試聽!

大囡在小三年級開始看,跟住愛不惜手,實在太吸引了!

一部可能令您GE小朋友愛上讀課外書的超級好書!

**公共圖書有得借,擺放在"特大書籍"位置。

http://www.hanshenggifts.com/front/bin/ptdetail.phtml?Part=CCS12&Category=100030

故事內容:-

http://www.hanshenggifts.com/front/bin/ptlist.phtml?Category=100179

插畫欣賞:-

http://www.hanshenggifts.com/front/bin/ptlist.phtml?Category=100057

聲音演繹:-

http://www.bbxpp.net/album/555t_48.asp

對於初小階段的小朋友, 家長可以朗讀給小朋友聽!

考完大考, 要好好把握這個暑假,成功培養閱讀課外書的好習慣!  享受閱讀樂趣!  

P.S. 要注意閱讀視距及光線是否足夠。

BEST REGARDS!

YUKYUK

原帖由 des1971 於 09-5-17 09:59 發表
我係在職媽媽, 算幸運每日定時收工, 6點幾就返到屋企, 但每日完成基本動作(食飯沖涼對功課溫書)之後都已經夠鐘瞓覺, 想陪呀仔睇課外書都無時間, 現在大約9:30-10:00pm上床, 係咪應該晏少少瞓? 但佢到時到候就開始釣 ...

原帖由 Yukyuk 於 09-5-17 12:45 發表

我認為您的小朋友只不過沒有找到一本書是吸引到他看, 所.

AGREED!

What about making the best use of weekends to read library books? Sometimes kids like parents to read it with them.

rgds

或者真係未搵到一本心水好書啦!
現差不多隔星期就會帶佢去中央圖書館借書, 佢會自己揀書借, 我唔會干涉, 隨他喜歡, 買都會, 但買就要比我過目, 有時佢自己揀話好鍾意好鍾意要買, 但返到屋企睇幾頁就放埋一邊.....
昨日"捉"佢一齊睇書, 好不情願下睇咗差不多半個鐘, 希望"我"有恆心每星期捉佢睇半個鐘, 希望有改善!!

Weekends, Sundays & public holidays are good choice if weekdays are too busy.

原帖由 cemily 於 09-5-18 00:51 發表
What about making the best use of weekends to read library books? Sometimes kids like parents to read it with them.

rgds

其實是否真的要有少少強迫性,因為我小朋友7歲,他有時都會叫我買書,我當然樂意,但買回家後真的看幾頁又擱置,就算圖書館借書一樣,除非我陪他一齊看、要他讀給我聽,否則都難以看完一本。
等他自動自覺看一本,真是天方夜譚。
原帖由 des1971 於 09-5-18 08:40 發表
現差不多隔星期就會帶佢去中央圖書館借書, 佢會自己揀書借, 我唔會干涉, 隨他喜歡, 買都會, 但買就要比我過目, 有時佢自己揀話好鍾意好鍾意要買, 但返到屋企睇幾頁就放埋一邊.....
昨 ...

醒目開學勳章

唔係喎...現在很多小學每天都有課餘時間, 及在LUNCH TIME後有BREAK可以去圖書角看圖書, 根本唔駛在家你同小朋友睇, 在學校都有大把機會睇, 睇唔哂本書就借返屋企睇.

其實你現在首要做的, 就是想法子令呀仔愛上閱讀, 同埋你會唔會只局限去睇你認為好的書? 而不容許他有自己的選擇? 好似漫畫, 笑話及一些驚異的書, 我是沒有限制女兒看任何書的, 就是這樣, 她自小就很愛閱讀, 是一名書痴, 但她現正值青春期, 個個女同學都愛看愛情小說, 惟獨她愛看鬼故, 偵探及罪案錄的書, 怪怪的! 哈哈!

原帖由 des1971 於 09-5-17 09:59 發表
我係在職媽媽, 算幸運每日定時收工, 6點幾就返到屋企, 但每日完成基本動作(食飯沖涼對功課溫書)之後都已經夠鐘瞓覺, 想陪呀仔睇課外書都無時間, 現在大約9:30-10:00pm上床, 係咪應該晏少少瞓? 但佢到時到候就開始釣 ...
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

試下係一d 好悶又走吾到的場合, 例如飲茶等位, 搭mtr 呢d 時間, 出街帶定一本書係手袋, 係呢個時侯就拿出黎同佢一齊看

我女小五, 今年要考呈分試, 但佢每日做溫完書, 臨訓前, 都會拿本書看起碼15分鐘先訓

最遲都係930可以上床

我囡囡小三, 都係有時要陪住佢睇書, 無辦法呢個年代外面引誘太多, 個心唔定, 唔肯坐定定睇書, 成日掛住部電腦, nds, 唯有捉住佢一齊睇, 睇睇吓佢又會好想睇, 所以都係要靠家長引導.

原帖由 des1971 於 09-5-18 08:40 發表
昨 ...

恃之以恆.  
好明白放工返家已散灑, 仲要幫小朋友檢查功課, 調理他日常生活, 真是十分忙到透不過氣.

小朋友真的太多引誘, 要靜靜地看書真是較難.  

我小朋友在小一學校時, 學校好多PROMOT & 同學間互動而生閱讀興趣, 我起初是沒陪他讀的, 反而現在大些, 我才與他一齊看書, 書本是由他撰給我的.

記得他一開始便在學校借&撰書(老鼠記者, 米奇探索等...) 因為小朋友好勝, 同儕間互相鼓勵可增加閱讀興趣, 可能這會較陪讀更佳. 因為小朋友始終鍾意同小朋友玩, 多於大人.

I believe a kid will love reading when he finds the interest in it.  At the beginning especially at young age, a kid's language ability is limited.  So it is not enough just encourging them to read.  We, as parents, should read with them.  First, parents read to them.  After some time, parents should ask them to read some part of the book.  Gradually, kids' participation increase.  Eventually, they will become an independent reader.  It takes time (months to 1-2 years, various from kid to kid).

My son is studying in P.1.  We read together one hour every day.  After that, he has his free time.  I find that he somtimes also reads in his free time, but he chooses comic books or his favourite stories.

Also, I find that kids are, in general, copycat and easily influenced by others.  My son reads because I read and his peers read during spare time.

囡囡讀 K3  時, 亦因為學校好多PROMOT & 同學間互動而生閱讀興趣, 而家 P.4, 每個星期最小都會睇 6 本書, 如果唔制止她 ( 因為有默書和測驗 ), 她會用盡 2 張圖書証借夠 12 本書 ( 近期還叫爸爸申請了圖書証, 實行等暑假到一次借夠 18 本慢慢咀嚼 ), 多數都是勵志小說或精探小說, 近來開始愛看英文書, 不過仍然是很淺的書, 程度是 P.1 ~ P.2.

P.1~P.2 都會陪睇書, 因為多是漫畫書, 而家已經不用陪喇, 只是經常問何時可以帶她去書局睇書 .

原帖由 黃巴士 於 09-5-18 12:33 發表

恃之以恆.  
好明白放工返家已散灑, 仲要幫小朋友檢查功課, 調理他日常生活, 真是十分忙到透不過氣.

小朋友真的太多引誘, 要靜靜地看書真是較難.  

我小朋友在小一學校時, 學校好多PROMOT & 同學間互動而生閱讀 ...

原帖由 HY412 於 09-5-18 13:05 發表
囡囡讀 K3  時, 亦因為學校好多PROMOT & 同學間互動而生閱讀興趣, 而家 P.4, 每個星期最小都會睇 6 本書, 如果唔制止她 ( 因為有默書和測驗 ), 她會用盡 2 張圖書証借夠 12 本書 ( 近期還叫爸爸申請了圖書証, 實行等 ...

我囝囝而家P.3, 睇緊"射鵰", 中文好多字佢都會睇, 但係重來唔睇英文書, 點先可以令他看英文書呢???

以前囡囡睇英文書, 是因為學校舉辦閱讀英文故事書比賽, 為了張獎狀, 她會在學校借大量英文書回家, 究竟是否每本認真去讀, 我不會去質疑, 起碼她會踏出第一步, 亦不想因為言詞間的質疑傷和氣 + 令她洩氣.

以前囡囡做英文功課, 遇上不明白的生字, 都當父母是英文字典, 從不主動去查字典, 但我通常都不會回答她. 升上 P.4 時 , 英文老師要求學生將故事書不明白的生字除了寫上解釋外, 亦要加上音標 ( 我是不懂得音標的 ), 結果她再沒有依靠, 字典便是她唯一的救星, 久而久之, 生字學多左, Phonics 考的音標亦很高分, 加上懂得音標會懂得發音, 連默書的 Unseen 亦錯少好多.

當她看英文書時, 發現明白多左, 興趣亦慢慢培養了出來, 過去的 4 月初至 5 月中, 學校同樣舉行英文閱讀比賽, 她看了 80 本書, 今次看得出她是認真去睇, 有時會同我講原來呢本書好好睇, 個本書又好好睇. 我同佢講暑假會帶佢去專賣英文書的書局,  等佢睇個飽, 她期待明天便是暑假 .

原帖由 黃巴士 於 09-5-18 13:21 發表

我囝囝而家P.3, 睇緊"射鵰", 中文好多字佢都會睇, 但係重來唔睇英文書, 點先可以令他看英文書呢???

醒目開學勳章

培養孩子閱讀興趣的 blog ,比較多英文書 介紹.   http://hk.myblog.yahoo.com/winnie-bookshelf

我個仔就有時間睇, 飯前飯後行街搭車, 佢都睇得一餐.

我都認同簡書好重要, 如果開到佢鍾意果飯就容易好多. 我仔仔8歲, 除左鍾意地震火山外, 偵探書其實佢都鍾意(圖書館好多), 雖然那些故事其實好像無乜logic, 但當故事睇都應該會有益處.

另外, 我屋企都有齊電腦, wii 同 nds. 但我只會星期六日限時間地俾阿仔玩電腦, 因為如果書vs遊戲機電腦, 書就差不多一定輸硬

慢慢黎, 佢肯每日睇15分鐘, 其實已經唔錯的開始.

原帖由 mamee 於 09-5-18 18:35 發表

我個仔就有時間睇, 飯前飯後行街搭車, 佢都睇得一餐.

我都認同簡書好重要, 如果開到佢鍾意果飯就容易好多. 我仔仔8歲, 除左鍾意地震火山外, 偵探書其實佢都鍾意(圖書館好多), 雖然那些故事其實好像無乜logic, 但 ...

贊成.
我都同你一樣, 禁固了WIL 或NDS.  要溫好灑書先有時解封.  小朋友對住部機真係NOT UNDER CONTROL!!
在寧靜的環境下, 才可靜心享受閱讀樂趣.
稍有引誘, 小朋友個心都飛咗去.:;pppp:

我個囡p.2都有睇課外書, 中文故事書最近完成小公主, 秘密花園, 大小人國,
英文書就睇左heidi , 依家睇緊 湯姆歷險記同埋 the secret garden,
佢啲同學好多都有睇課外書, 多數 magic tree house, rainbow fairy, 老鼠記者......
個仔k3, 都有睇書嘅, 不過就淺啲, 依家睇緊本ladybird 6b,
我唸想小朋友愛看書, 首先,你要比佢選擇佢喜愛嘅, 唔一定要學術性嘅, 漫畫都得, 當佢肯睇書時, 你先介紹吓其他嗰啲, 多啲同佢傾吓講吓佢睇嗰啲書, 好似好老友咁, 只要你打開到佢對門, 佢就會欲罷不能, 不停咁追架啦
‹ 上一主題|下一主題