用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 bb突發皮氣,如何處理
go

bb突發皮氣,如何處理 [複製鏈接]

我和一班親友吃飯,佢含住食物,我只是閙了佢幾下,"話邊個叔叔話你唔聽話,唔食飯",甘當叔叔話佢,佢就發晒瘋,亞囡只得2YR OLD.在一班人酒樓食飯,佢大哭大叫,將口中食物都吐出,我應怎做,是否家中暫時只得她一個,3個大人,是否環境影響呢?我之後要掂教,
從未在家中見過此情況,如何教好,請指教!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

trouble 2, 係咁架喇~

我地屋企嘅處理方法: 唔理佢哭鬧, 好有耐性咁問佢發生咩事咁唔開心, 鼓勵佢用說話講出發生咩事, 幫佢講自己嘅感受, 開解佢
然後話佢知~ 有d咩佢唔應該做 (e.g. 唔停咁喊, 媽媽都唔知道你因乜事唔開心; 唔應該吐食物)

小心注意自己情緒, 唔好用鬧情緒去解決問題 (佢都係做緊呢樣嘢!)

掂教

多謝你回覆,我想問如果大廰廣眾,佢又不停喊,你講咩都唔聽,掂算?

醒目開學勳章

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-5-21 11:30 發表
多謝你回覆,我想問如果大廰廣眾,佢又不停喊,你講咩都唔聽,掂算?

if possible, 離開現場..
分散注意力
安慰佢 (大人可以以佢嘅角度講嘢)

可能我個仔脾氣好d啦~ 當我地不停鼓勵佢講出自己因咩事發脾氣.. 佢嘅注意力已經shift咗~

我女二十個月大, 都會情緒失控地發脾氣. 掟玩具, 打自己, 打人, 碌地.
我通常話佢兩句, 跟住會忽視佢既行為, 由佢自己顛一陣, , 之後就會緊緊擁抱佢, 等佢cool down, 溫柔地話佢知佢有要求應該好好地講, 唔應該發脾氣. 發脾氣係無用既.
暫時都幾work, 不過自己eq 要有返0甘上下, 先可以平心靜氣同佢講道理.

Agree with what kerkermui said.BB 發皮氣 is unavoidable, so get used to it.

1. When it happens, stay CALM. This is easy for some parents and extremely hard for others. BB is learning how to calm down when they don't get what they want, so as parents, we must try to show a good example.
2. Distraction. This works most of the time unless they are really deep into their tantrums.
3. Preaching and 講道理 doesn't work during the tantrums. Think again, do you want to listen to "道理" when you are angry? Leave that for afterwards when BB is calm again.
4. Give them some time. When nothing works, you just have to wait it out. When they are 2 or 3, sometimes they forgot why they are angry but just angry at everything.
5. Slap their hands is no good. I don't buy teaching someone to control their emotion with physical punishment.

Kids do come in all shapes, sizes and tempers. Some will be easier/harder to calm down than others.
This BB tantrum period slowly phase out in a couple of years.

我個仔都試過含住食物, 不過我唔會太介意, 但都會話佢知佢自己含住食物,會問佢係咪飽(不過我都會估到佢飽唔飽),會鼓勵/引佢嘴饞.
我個仔都係唔閙得. 如果我見佢做一件我認為唔正確嘅做法, 我唯有建議/提佢一個正確嘅做法. 因為我知我閙佢,激動佢情緒我重大獲.

四隻貓都講得幾好。
同時,我諗你往後還得注意唔要在公共場所咁樣鬧佢。脾氣還得慢慢矯正。日常一點一滴咁培養佢講道理、不任性的習慣和個性先好。發脾氣時先告知佢咁not good.跟住冷處理。而佢表現良好時,記得要及時鼓勵和表揚!
原帖由 四隻貓 於 09-5-25 11:10 發表
我女二十個月大, 都會情緒失控地發脾氣. 掟玩具, 打自己, 打人, 碌地.
我通常話佢兩句, 跟住會忽視佢既行為, 由佢自己顛一陣, , 之後就會緊緊擁抱佢, 等佢cool down, 溫柔地話佢知佢有要求應該好好地講, 唔應該發脾 ...

如果係佢想要達成咩目的。記得在佢冷靜返之後先滿足。同時,可以話佢知,佢咁喊或是扭計,并不是達到目的的手段。只有佢安靜提出正當要求先會滿足佢。如果係想要引起大人個注意,都係一樣,在佢安靜個時,也要去關注佢,唔好讓佢以為,只有扭計時先可以得到大人個注意。
‹ 上一主題|下一主題