用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 就黎終期考試
go

就黎終期考試 [複製鏈接]

你地開始幫仔女溫習未?
   0    0    0    0
:

溫緊d常識, 另外已開始溫黙書.  唉!!!  又作戰啦!  大家努力.

我個女6月4日(大日子)考試,現在要努力同佢溫書.
但時時發覺不夠時間.

原帖由 kenchu 於 09-5-19 17:59 發表
死啦, 又來考試啦....
咁O岩我個補習老師有唔幫得補...最重要時刻....我又唔得閒, 我個小朋友自律性又唔高......
煩死.!!!!

ME TOO!!
我補習老師一向來的次數已不多, 最近仲病咗, 我最近又好多PROJECT要做, 唔得閒.
最攞命當然係小朋友懶懶閒.
期考範圍又多, 時間又緊迫喎, 真係好大壓力!!

我個大仔下個月9號考喇, 我都覺得今次好似唔多時間溫書, 可能無長假期關係.

我一早已經copy定晒佢D中英文作業, 自己又係電腦出一D試題同練習, 上次既經常話我知, 咁做真係有用架.

雖然就離考試, 不過仲有D課文未教晒, 真係........

hi:

我仔剛讀小一, 6月9日第一次終期考試, 學校仲未有範圍??
我都唔知上學期範圍考唔考.....因上學期考等得幾好, 今次有d壓力.

我補習個兩件..成績已經夠晒差..
平時做功課已經係慢..又要我黎先肯做
過多兩個禮拜就考試..
個範圍又仲未出

我個仔另外報左英語試前溫習班,有信心

我就是受不了溫書, 今年開始train呀仔自己攬掂, 但個心仍掛住, 有時成績出來比以往差幾分, 又覺是自己無幫他, 有些內疚, 不過仍堅持不參與政策, 都幾掛心成績如何, 希望暑假快些到, 可以輕鬆吓!

囡囡就8/6, 囝囝就10/6考, 我而家同囡囡温緊, 但同佢温習, 我好似同自己講野, 佢就兩頭望. 激氣.

原帖由 YYML 於 09-5-26 12:06 發表
我就是受不了溫書, 今年開始train呀仔自己攬掂, 但個心仍掛住, 有時成績出來比以往差幾分, 又覺是自己無幫他, 有些內疚, 不過仍堅持不參與政策, 都幾掛心成績如何, 希望暑假快些到, 可以輕鬆吓! ...

如果只係相差幾分, 我都會由得小朋友自己溫.
弊在我小朋友唔止呢???  
有時, 同佢溫溫吓, 我都覺得好眼訓.

原帖由 littlecat 於 09-5-26 12:44 發表
囡囡就8/6, 囝囝就10/6考, 我而家同囡囡温緊, 但同佢温習, 我好似同自己講野, 佢就兩頭望. 激氣.

ME TOO!!
我有我講, 佢有佢"遊太空".  

卒之, 我同佢講, 如果哪些期考範圍你溫咗嘅?? 你TICK了它.
他只TICK了少少, 等佢ATTENTION, 唔好成日只係我話溫書, 佢在發白日夢!!
‹ 上一主題|下一主題