用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 K3下學期數學教甚麼?
go

K3下學期數學教甚麼? [複製鏈接]

醒目開學勳章

如題~

THANKS!
   0    0    0    0
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

醒目開學勳章

十以內加數、進位、(兩個、五個、十個一組)counting等。

原帖由 MANFUN2010 於 09-5-21 01:49 發表
如題~

THANKS!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

醒目開學勳章

有無教20以內減數 ? 例如13 - 7, 15 - 8 這一類 ?
加數會否教 18 + 9, 23 + 6 這一類, 即雙位數加單位而需要進位的數?

我想幫小女兒報指算課程, 但未知她適合報 幼稚園課程, 還是報升小一課程, 所以要清楚知道K3下學期的數學是教甚麼的. 謝謝!

原帖由 Derdad 於 09-5-21 03:12 發表
十以內加數、進位、(兩個、五個、十個一組)counting等。

醒目開學勳章

其實幼稚園屬學前教育,並冇課程上的指定範圍。
有啲無小學聯繫的幼稚園會教深啲,有啲又教淺啲。所以唔敢話佢哋一定有教你所講嘅!!

原帖由 MANFUN2010 於 09-5-21 10:30 發表
有無教20以內減數 ? 例如13 - 7, 15 - 8 這一類 ?
加數會否教 18 + 9, 23 + 6 這一類, 即雙位數加單位而需要進位的數?

我想幫小女兒報指算課程, 但未知她適合報 幼稚園課程, 還是報升小一課程, 所以要清楚知道K3下 ...
Best wish,

醒目開學勳章

THANKS!

原帖由 Derdad 於 09-5-21 11:04 發表
其實幼稚園屬學前教育,並冇課程上的指定範圍。
有啲無小學聯繫的幼稚園會教深啲,有啲又教淺啲。所以唔敢話佢哋一定有教你所講嘅!!

醒目開學勳章

原帖由 MANFUN2010 於 09-5-21 12:36 發表
THANKS!
Best wish,

亞仔k2已經學緊...'

醒目開學勳章

ME TOO. 呀女現在K2已經識計我所列的數, 所以我想知K3下學期教乜? 等我知道應報那個指算課程.

原帖由 kakaloklok 於 09-5-21 20:39 發表
亞仔k2已經學緊...'

原帖由 TinYan811 於 09-5-26 10:09 發表
我個小朋友都有學少少…

我仔學校教緊兩個位+兩個位 / 兩個位減兩個位。不過仲未洗進位。
至於仔仔之前學kwik maths, 都學左3個位+3個位+3個位, 所以幾時學咩數都冇所謂, 最緊要小朋友學得開心, 佢又有興趣!
相反叫我個仔學畫畫...一定慘過死..0.0'

原帖由 MANFUN2010 於 09-5-22 00:12 發表
ME TOO. 呀女現在K2已經識計我所列的數, 所以我想知K3下學期教乜? 等我知道應報那個指算課程.

雙位數加減 (有進位及借位)
中、英文文字題

你仔仔讀邊間呀?  教得咁快o既

原帖由 VivianKeung 於 09-6-15 02:47 發表

雙位數加減 (有進位及借位)
中、英文文字題
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

‹ 上一主題|下一主題