用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 English Excel 有無人Join過呀
go

English Excel 有無人Join過呀 [複製鏈接]

請問有無小朋友係English Excel 學英文呀,
此間好不好呀, 及小朋友幾歲開始學呀?
   0    0    0    0

I want to know too !!

原帖由 waiman222 於 09-5-22 14:14 發表
請問有無小朋友係English Excel 學英文呀,
此間好不好呀, 及小朋友幾歲開始學呀?

請問有無人可以幫忙呀???

My friend introduce the school to me and my girl just complete the assessment and will start in June.
may be I could tell you more afterwards.

原帖由 waiman222 於 09-5-23 21:51 發表
請問有無人可以幫忙呀???

thank you 呀!!! 想問問, 你囡囡幾多歲呀.

you are welcome!
My girl is 6.
I hope we can all share information and comment here so parents won't be cheated and can save time for searching too!

原帖由 happyrain 於 09-5-27 13:56 發表
I hope we can all share information and comment here so parents won't be cheated and can save time for searching too!

請問有無消息呀??? Please help

Hi happyrain,

Could you advise how much is the class fee?
Thanks.

原帖由 happyrain 於 09-5-27 13:56 發表

我都有去呢間centre睇過, 地方唔算大, 但最緊要師資如何呢?  我可能會俾囡囡9月去試吓讀, 如已經在此間中心上課的爸媽, 可否俾些COMMENT?  如那位老師/中心/課程如何。  謝謝。

原帖由 Jackielee 於 09-6-20 09:53 發表
Hi happyrain,

Could you advise how much is the class fee?
Thanks.

我覺得吾係咁好,我女女係銅鑼灣果間讀左十個月,不過下個月開始吾讀.  佢哋啲課程係吾會focus on一個topic去教,每一次教既主題都吾同,好混亂,我女吸收吾到.  如果新生要俾register fee and 一堂的deposit,如果吾讀要書面一個月前通知先至可以refund番啲deposit俾你,已我所知啲老師係簽contract,contract完左之後就會走,所以想長期跟住一個老師就冇可能. 補堂要俾$20一堂,好似要限住補幾多堂,吾係你話想補就有得補. 本來女女果班有個好好的老師,點知教左幾個月因contract滿就走左,E +新的呢個教得吾好. 我覺得如果for細個啲的小朋友playgroup型式就OK,如果for小學生佢哋啲課就麻麻. 以上純粹個人意見,希望幫到大家.

加油,

咁妳囡囡讀了差不多成年, 在學校考試成績有沒有幫助呢, 咁宜家妳囡囡轉讀邊間.

原帖由 加油 於 09-6-20 16:15 發表
我覺得吾係咁好,我女女係銅鑼灣果間讀左十個月,不過下個月開始吾讀.  佢哋啲課程係吾會focus on一個topic去教,每一次教既主題都吾同,好混亂,我女吸收吾到.  如果新生要俾register fee and 一堂的deposit,如果吾讀要 ...

認同。我囝囝係麗港城centre上了半年, 覺得課程好亂, 沒有系統咁教, 這個教法吾適合囝囝, 所以冇讀。

原帖由 加油 於 09-6-20 16:15 發表
我覺得吾係咁好,我女女係銅鑼灣果間讀左十個月,不過下個月開始吾讀.  佢哋啲課程係吾會focus on一個topic去教,每一次教既主題都吾同,好混亂,我女吸收吾到.  如果新生要俾register fee and 一堂的deposit,如果吾讀要 ...

請問你囝囝幾多歲呀? 聽到咁多家長咁講, 真係令我有些動搖, 我覺得如果課程係好亂的話, 咁樣會好影響到小朋友的學習.
本身我諗住, 因為佢好似好全面, 以為好好添. 而且佢一堂都唔平添呀.
請問其他家長, 仲有無對此學的comment呀.

原帖由 mkwok 於 09-7-21 12:23 發表
認同。我囝囝係麗港城centre上了半年, 覺得課程好亂, 沒有系統咁教, 這個教法吾適合囝囝, 所以冇讀。

waiman222,

我囝囝上的時候7歲(小二), 我開頭都覺得什麼都有學, reading, writing, grammer, 應該好全面, 每堂個別讀故事書, 寫低吾識的生字, 有試過堂上睇Thomas 英文VCD,另派一些工作紙堂上做(但我覺得每堂派的工作紙內容沒有連貫性),費用又吾平, 所以最終轉了私人補。

不過每個小朋友吸收都吾同, 我當時報的時候waiting list都好長龍,所以由將軍澳去麗港城讀。

原帖由 waiman222 於 09-7-21 14:51 發表
請問你囝囝幾多歲呀? 聽到咁多家長咁講, 真係令我有些動搖, 我覺得如果課程係好亂的話, 咁樣會好影響到小朋友的學習.
本身我諗住, 因為佢好似好全面, 以為好好添. 而且佢一堂都唔平添呀.
請問其他家長, 仲有無對此學 ...

mkwok,
好多謝你的回覆呀, 咁我想問問, 你搵了私人補習後, 現在覺得怎樣呀. 是否有進步了.
講真, 佢真係唔平, 其實我地做父母的, 都只係希望小朋友可以講得開心and又學到野.

waiman222,

其實小一、二囝囝校內的成績是okay的,但我想在oral及listening方面再幫他佢, 所以第一位英文補習老師每堂用30分鐘同囝囝oral, 另30分鐘教一些vocab/grammer等。但老師大肚吾多舒服, 剛在上個月轉了另一位老師, 因囝囝將會升小三, 現在著重英文作句, 希望囝囝的成績能夠保持。私補(不是功課輔導)可以因應小朋友的進度來教, 我覺得較為值得。

原帖由 waiman222 於 09-7-21 16:16 發表
mkwok,
好多謝你的回覆呀, 咁我想問問, 你搵了私人補習後, 現在覺得怎樣呀. 是否有進步了.
講真, 佢真係唔平, 其實我地做父母的, 都只係希望小朋友可以講得開心and又學到野. ...

mkwok,

謝謝你的分享呀.
咁我都要多d留意下私人補習老師的資料了.
Thanks!

原帖由 mkwok 於 09-7-21 17:03 發表
waiman222,

其實小一、二囝囝校內的成績是okay的,但我想在oral及listening方面再幫他佢, 所以第一位英文補習老師每堂用30分鐘同囝囝oral, 另30分鐘教一些vocab/grammer等。但老師大肚吾多舒服, 剛在上個月轉了另一位 ...

writing & phonic course

LILY媽咪,

Sorry for the late reply as I seldom visit the 教育王國in Babykingdom.  It was because my daughter had no improvement in her English that's why I had make up my mind not to let her learn English in Excel.  But up to now, I am still looking for another English center for my daughter.  Do you have any recommendation in Hong Kong side?

Bye,

原帖由 LILY媽咪 於 09-7-21 11:28 發表
加油,

咁妳囡囡讀了差不多成年, 在學校考試成績有沒有幫助呢, 咁宜家妳囡囡轉讀邊間.

‹ 上一主題|下一主題