用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資收左,放棄抽獎? HELP
go

直資收左,放棄抽獎? HELP [複製鏈接]

21/5見一間直資,22/5收左個女,要求下星期簽確認書,但大抽獎已交回小學,是否可以等7/7派位再選擇?

請大家幫手, Thank you very much
   0    0    0    0

原帖由 yhma 於 09-5-23 00:31 發表
21/5見一間直資,22/5收左個女,要求下星期簽確認書,但大抽獎已交回小學,是否可以等7/7派位再選擇?

你囡囡 Banding 高唔高?如果唔高,唔搏好過搏。

都要睇邊间直資

個人認為若Band 1生就會先抽獎, 因Band 1 生若派得好叩門成功機會都好大。

若Band 2生, 都要先看看考到那間直資, 才可以衡量選擇與否?

重有邊間直資有得interview?

港x同學會書院

原帖由 大頭mama 於 09-5-24 16:38 發表
重有邊間直資有得interview?

原帖由 yhma 於 09-5-24 21:30 發表
港x同學會書院

你有冇check 過該校架構有冇問題, 因為聽聞校長唔做退職, 我只係提提妳

168148,

又係聽聞??!!我可以証實港同書院部的舊校長係退休, 唔係退職(打錯一個字係差好遠的), 新任陳校長教學經驗豐富, 可以上港同書院的網址睇下,資料齊全。我小兒係港同小學讀小一, 我的資料絕對正確。

iwff

原帖由 168148 於 09-5-25 10:49 發表

你有冇check 過該校架構有冇問題, 因為聽聞校長唔做退職, 我只係提提妳

原帖由 iwff 於 09-5-25 16:04 發表
168148,

又係聽聞??!!我可以証實港同書院部的舊校長係退休, 唔係退職(打錯一個字係差好遠的), 新任陳校長教學經驗豐富, 可以上港同書院的網址睇下,資料齊全。我小兒係港同小學讀小一, 我的資料絕對正確。

iwff

...

對不起~我是從朋友口中聽來, 不便之處, 我會少些發言為妙

Hi, 如果港同收我會讀. 真係好學校.

但仍想請教, 你原target邊間津校呢? 你小朋友讀邊間小學呢? 成績優異嗎? 之前有無in過呢? 你認為你小朋友優勝的地方在那呢?

對不起, 問太多, 沒有惡意, 只是因我女兒p.5, 我好喜歡港同, 但港同本身有小學生升上, 又太遠, 要考慮好多, 亦唔知考唔考到.所以想請教下.

謝謝.

.

原帖由 yhma 於 09-5-24 21:30 發表
港x同學會書院

恐是馮京作馬涼吧!同學會小學創校校長陳梁淑貞,確是學期未完中途離任的,原因我不知。

講開又講,HKU 的同學會組織,唔止一個,有 D 都好富貴,但呢個只能算係小中產!?

有錯請指正!

As noted, there are some classmates in our school be accepted already after the interview. The standard seems to be not too high - around band 1 to band 2 (my estimation).

If you really like it, you can try once they start to accept the application. Of course, you should go to the info. seminar before you submit the application. This can really give you some more ideas....

原帖由 mamimummy 於 09-5-25 16:27 發表
Hi, 如果港同收我會讀. 真係好學校.

但仍想請教, 你原target邊間津校呢? 你小朋友讀邊間小學呢? 成績優異嗎? 之前有無in過呢? 你認為你小朋友優勝的地方在那呢?

對不起, 問太多, 沒有惡意, 只是因我女兒p.5, 我好 ...

Thank you.

.
原帖由 EDEL 於 09-5-28 18:31 發表
As noted, there are some classmates in our school be accepted already after the interview. The standard seems to be not too high - around band 1 to band 2 (my estimation).

If you really like it, you ...

如港大同學會收你,可以先交留位費先,到派位時,如果不是心儀的學校,便去港大同學登記。
但如果你決定入港大,你在這個暑假先給你的孩子補好d英文和普通話,因為他有一班人直接上中學,他們已有一定的基礎,怕你小朋友開學要用英語和普通話上課,怕時應付不到,最好打好個底。
‹ 上一主題|下一主題