用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Cello Factory 1/2 Cello
go

Cello Factory 1/2 Cello [複製鏈接]

醒目開學勳章

0    0    0    0

Cello Factory我打過電話去問,接電話的小姐話佢地的cello係自己搵廠做,然後自己set up,所以係冇牌子。我問佢係用乜野木造,佢話佢唔清楚,要問佢地的director至知。本來我都約左佢地上去試琴,不過後來有朋友介紹另一個地方買琴,就冇去到啦,所以都唔知佢地的琴好唔好。

原帖由 Kareese 於 09-5-24 00:46 發表
I note that Cello Factory is having a promotion to sell a brand of 1/2 Cello (Etude) at discount from $5,100+ down to $3,190.
Anyone know if the Cello at such price is a good one? I worry that some sh ...

Could you please let me have the details about you buy the cell?  Many thanks.

appleapple

原帖由 bbdou 於 09-5-24 00:58 發表
Cello Factory我打過電話去問,接電話的小姐話佢地的cello係自己搵廠做,然後自己set up,所以係冇牌子。我問佢係用乜野木造,佢話佢唔清楚,要問佢地的director至知。本來我都約左佢地上去試琴,不過後來有朋友介紹另一個地方買 ...

朋友係介紹我去俊文買的,去到佢地tune緊三隻唔同grade的琴俾我試,我試啱左邊個grade,就再請佢地攞多一隻同grade的俾我試同揀,揀定就請佢地介紹埋其他的配件,一次過計數俾錢囉。整個過程都搞左成個幾鐘架!我俾的錢係包晒所有配件,同埋隻琴係俾學生琴高一個grade,但同樣價錢就只可以係柏C買一隻學生琴,仲要係唔包配件囉!

原帖由 appleapple 於 09-5-24 18:04 發表
Could you please let me have the details about you buy the cell?  Many thanks.

appleapple

醒目開學勳章

學生琴即係最低grade的琴。俊文有兩個grade的學生琴,即係BC100和BC200。我買的係BC300,比學生琴高一個grade。我唔係好記得隻琴的價錢係幾多(好似折後係$3,5XX,已經包埋琴袋、弓同埋松香),不過包埋其他配件,包括調音器、cello stand (A架)、譜架、飛碟(用來俾隻琴腳插住固定隻琴的),總數係$3,88X(尾數唔記得)。不過俊文自己walk-in應該係冇折的,我都係搵BK的媽咪介紹至有折,你有需要就PM我,我俾個contact你。

原帖由 Kareese 於 09-5-25 17:56 發表
bbdou,

Thank you for your reply!
What do you mean by 學生琴 ?
Can I know how much is your cello ? and 其他的配件?
What 配件 do we have to buy?
Sorry for lots of question!

醒目開學勳章

我買的係呢款cello stand

用來將隻琴豎起來放係上面的,係可以放到1/4至full size的琴的。其實唔一定要買,因為我屋企有狗狗,我驚佢地唔覺意hai到隻琴,又或者唔生性尿尿整到隻琴,所以我買來浪高隻琴。係架,每次拉完都要放返入袋架。個cello stand 我真係唔記得幾多錢,因為我張單唔知塞左去邊!

原帖由 Kareese 於 09-5-26 15:30 發表
bbdou 唔好意思,我想問下cello stand幾多錢? 是否可放1/2至full size cello? 其實有什麼用處? 是否一定要買? 因為聽人講cello拉完放回入袋好些,防止潮濕和跌壞?
...

醒目開學勳章

回覆 1# bbdou 的文章

俊文的電話可以去呢度睇到:

www.chairman.hk

另請check PM。

原帖由 Kareese 於 09-5-26 19:24 發表
bbdou,

Thank you ! Can you have the phone no of 俊文?

我識朋友喺俊文做, 可以攞到折呀

原帖由 Kareese 於 09-5-26 19:24 發表
bbdou,

Thank you ! Can you have the phone no of 俊文?

Dear ausiu1230,

Can u forward me details to get discount?  I'm considering buying a better cello for my son.  Tkx

Rgds,

原帖由 ausiu1230 於 09-5-26 22:06 發表
我識朋友喺俊文做, 可以攞到折呀
:-D :-D :-D :-D

醒目開學勳章

我係網上搵到以下資料俾你參考下:

-
1/8 適合高度在115cm以下

-
1/4 適合高度在115cm – 135 cm 之間

-
1/2 適合高度在125cm – 145 cm 之間

-
3/4 適合高度在135cm – 145 cm 之間

-
4/4 適合高度在155cm以上

你搵到老師未?如果搵到,問下老師意見會好D。

弦樂真係艱難D,我個仔上左兩堂,第一堂教四條線的音、渣弓同埋用右手撥空弦,第二堂開始拉d弦同a弦,阿仔顧得渣弓來,又拉唔啱弦,顧得拉啱條弦d姿勢又唔啱,同埋右手手指頭會痛,不過佢又話ok喎。我都唔會迫個仔,我覺得學音樂係興趣,我想佢享受學習的過程同努力的成果,而唔係要為考試而學,迫佢只會令佢興趣日減,最後可能就放棄啦。

原帖由 Kareese 於 09-5-27 14:07 發表
bbdou,

Please check pm!

我女兒現今7歲半,中等身高,是否買1/2 size ?今個暑假開始學。我會讓她慢慢學,不會迫得她太緊,怕她會無心機學下去,始終弦樂唔同鋼琴,初學者會因艱難而放棄!

...

原帖由 502 於 09-5-27 09:39 發表
Dear ausiu1230,

Can u forward me details to get discount?  I'm considering buying a better cello for my son.  Tkx

Rgds,

俊文D琴真係幾平,初學或細size既琴係個度買都無咩問題,但如果想買貴同好少少既琴,個度D琴就唔係咁適合。
最好問下老師有無介紹或者肯唔肯同你一齊試先啦,一般老師通常唔會鍾意學生家長完全唔通知就自己走左去買琴,隻琴鬼咁難聽或者有問題老師咪一樣受罪...

為何不等找到老師後叫他幫你找琴?
暑假才開始學又不是非常急用.......

原帖由 Kareese 於 09-5-27 14:07 發表
bbdou,

Please check pm!

我女兒現今7歲半,中等身高,是否買1/2 size ?今個暑假開始學。我會讓她慢慢學,不會迫得她太緊,怕她會無心機學下去,始終弦樂唔同鋼琴,初學者會因艱難而放棄!

...

醒目開學勳章

醒目開學勳章

哈哈,我直接copy過來架,都冇留意添!
我個仔6.5歲,用緊1/4。你囡囡跟琴行學,係單對單定係小組呀?

原帖由 Kareese 於 09-5-28 22:56 發表
bbdou,

多謝妳的資料!我估/3/4是135-155cm,妳應該是打錯了!我女兒125cm,剛剛好買1/2。妳兒子幾多歲?

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題