用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 點樣衡量是否發展遲緩?
go

點樣衡量是否發展遲緩? [複製鏈接]

我昨天剛和細仔做完評估, 結果發展遲緩平年(言語及認知), 我見o的醫生問佢既野基本上我無教過佢(因我要返工, 所以假期先接回家,但我又要照顧個大既,基本上我無咩時間同細仔玩), 佢真係好多野都唔識喎, 好似:
問佢一隻手掌有幾多隻手指 --- 唔識答 (無教過)
個波波邊個大邊個細          ---唔識答  (無教過)
條線邊條長邊條短             ---唔識答  (無教過)
砌圖                               ---要試好多次 (未玩過)

除此之外仲有好多野都答得一般, 但以我所記得, 大仔3歲時都唔識呢o的野, 但當然其他野會叻過細仔, 其實我而家好擔心佢會唔會智力有問題, 學得慢可以慢慢教返, 但如果係智商有問題都唔知點算
   0    0    0    0

請問你個仔幾大? 我個得27個月大都唔識。你係唔係在cac評估呢? 我聽個有個case, 要試幼兒先鋪檯布, 後放碗筷, 做唔到, 就話佢認知能力低, 其實未必個個屋企鋪檯布, 唔識唔出奇。醫生有什麼建議呢?

佢已經36個月喇, 你只係27個月大, 發現得早, 仲可以早o的補救,醫生建議佢返(i位) 幼兒園, 但其實個的 i 位既 學校我唔係咁鍾意, 幼兒園始終無幼稚園咁好, 同幼兒園要返全日, 所以我而家想佢返住2-3個月既幼兒園先, 睇下佢有咩進展, 我自己覺得細仔應該唔係智力有問題, 因佢會識同亞哥鬧交, 話亞哥係衰仔, 又識頂嘴, 但係我又好十五十六, 驚佢係輕度智障, 我唔識觀察, 所以都唔知點?

原帖由 Cheukyin0108 於 09-5-26 13:36 發表
請問你個仔幾大? 我個得27個月大都唔識。你係唔係在cac評估呢? 我聽個有個case, 要試幼兒先鋪檯布, 後放碗筷, 做唔到, 就話佢認知能力低, 其實未必個個屋企鋪檯布, 唔識唔出奇。醫生有什麼建議呢? ...

囝囝有否讀 N 班?

原帖由 yeung99 於 09-5-26 12:20 發表
我昨天剛和細仔做完評估, 結果發展遲緩平年(言語及認知), 我見o的醫生問佢既野基本上我無教過佢(因我要返工, 所以假期先接回家,但我又要照顧個大既,基本上我無咩時間同細仔玩), 佢真係好多野都唔識喎, 好似:
問佢一 ...

我今日會去報名, 間幼兒園話下星期一可以返, 佢從未返過學, 一返就要返全日,好擔心仲衰過唔返!
原帖由 someoneelse 於 09-5-27 11:20 發表
囝囝有否讀 N 班?

多謝你提供資料比我, 我想去6月5日既課程, 但大仔要考試同佢溫書, 我會睇下抽唔抽到時間 !
原帖由 tszzzzz 於 09-5-27 11:53 發表
5th June (週五) 7:00pm -9:30pm
"裝備發展障礙孩子上學去!!" 的講座
內容有一個簡易協助了解孩子發展狀況的檢核表, 相信可協助家長及幼師了解孩子不同範疇發展的強弱。

30th May (本週六) 9:30am -12:00nn
"社交 ...
‹ 上一主題|下一主題